OIE

Održana rasprava o nacrtima propisa za uvođenje prozjumera i premija za solarne i vetroelektrane u Makedoniji

Foto: Privredna komora Makedonije

Objavljeno

09.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2018.

Komentari

0

Podeli

U Skoplju je 8. novembra organizovana javna rasprava o nacrtu pravilnika i nacrtu uredbe kojima će se uređivati sektor obnovljivih izvora energije (OIE) u narednom periodu, uključujući uvođenje prozjumera i tenderskih postupaka sa elektronskim obrnutim aukcijama za dodeljivanje premija investitorima u fotonaponske sisteme i vetroelektrane.

Nacrte ovih podzakonskih akata za sprovođenje novog makedonskog zakona o energetici, koji je usvojen u maju ove godine, pripremili su konsultanti Ministarstva ekonomije i kancelarije potpredsednika vlade za ekonomska pitanja Koče Anguševa iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), prenose mediji.

Na javnoj raspravi koja je održana u prostorijama Privredne komore Makedonije, kojoj su prisustvovali brojni energetski eksperti, predstavnici poslovne zajednice i potencijalni investitori, Angušev je rekao da nacrt pravilnika predviđa uvođenje prozjumera, što, kako je objasnio, znači da će domaćinstva, mala preduzeća i budžetski korisnici, moći da budu ne samo potrošači, već i proizvođači električne energije, tako što će instalirati fotonaponske sisteme ili male vetrolektrane.

Prozjumerima bi bilo omogućeno da prodaju višak električne energije na tržištu, ali su učesnici u raspravi imali određene zamerke u pogledu predviđenih pravila i cena za otkup viškova od prozjumera.

Aukcije za dodeljivanje premija za fotonaponske sisteme i vetroelektrane

Nacrti propisa predviđaju pokretanje tenderskih postupaka sa elektronskim obrnutim aukcijama za dodeljivanje premija investitorima u fotonaponske sisteme i vetroelektrane, a kriterijum za dodelu premija biće najniža zatražena subvencija. Makedonija je već predvidela lokacije na zemljištu u državnoj svojini za potencijalne fotonaponske sisteme i projekte vetroelektrana instalisane snage od 10 MW ili veće, ali i od 1 MW do 3 MW, a ove lokacije biće opremljene priključcima za distributivnu ili prenosnu mrežu.

Nacrti predviđaju i mogućnost dodeljivanja premija za projekte na zemljištu koje nije u državnoj svojini, navodi se u saopštenju Privredne komore Makedonije.

Prema rečima Aleksandra Dedinca iz USAID-a, koje prenosi Večer, i dalje se predviđaju fid-in tarife za hidroelektrane (HE) snage do 10 MW, vetroparkove do 50 MW, i postrojenja na biomasu i biogas do 1 MW, dok se premije predviđaju za vetroparkove instalisane snage do 50 MW i fotonaponske sisteme instalisane snage do 30 MW.

Dedinec je govorio i o prozjumerima, napomenuvši da domaćinstva ne bi trebalo da instaliraju fotonaponske sisteme snage veće od 4 kW, a mala preduzeća i budžetski korisnici snage veće od 20 kW.

Dostignut udeo OIE od 18,2% u 2016.

U 2016. godini, BJR Makedonija je dostigla udeo OIE od samo 18,2% u ukupnoj finalnoj potrošnji energije, što je manje od predviđenog proseka od 24,6% za 2015. i 2016. godinu, navodi se u najnovijem Godišnjem izveštaju o implementaciji Sekretarijata Energetske zajednice.

U 2017. godini, ova balkanska država je imala ukupno 753 MW kapaciteta OIE, uključujući velike hidroelektrane (HE), 585 MW, male HE (MHE), 107 MW, kapacitete energije vetra, 37 MW, solarne kapacitete, 17 MW, i postrojenja na biogas, 7 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

9. novembar 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

9. novembar 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

9. novembar 2018. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

9. novembar 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.