OIE

Održana rasprava o nacrtima propisa za uvođenje prozjumera i premija za solarne i vetroelektrane u Makedoniji

Foto: Privredna komora Makedonije

Objavljeno

09.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2018.

Komentari

0

Podeli

U Skoplju je 8. novembra organizovana javna rasprava o nacrtu pravilnika i nacrtu uredbe kojima će se uređivati sektor obnovljivih izvora energije (OIE) u narednom periodu, uključujući uvođenje prozjumera i tenderskih postupaka sa elektronskim obrnutim aukcijama za dodeljivanje premija investitorima u fotonaponske sisteme i vetroelektrane.

Nacrte ovih podzakonskih akata za sprovođenje novog makedonskog zakona o energetici, koji je usvojen u maju ove godine, pripremili su konsultanti Ministarstva ekonomije i kancelarije potpredsednika vlade za ekonomska pitanja Koče Anguševa iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), prenose mediji.

Na javnoj raspravi koja je održana u prostorijama Privredne komore Makedonije, kojoj su prisustvovali brojni energetski eksperti, predstavnici poslovne zajednice i potencijalni investitori, Angušev je rekao da nacrt pravilnika predviđa uvođenje prozjumera, što, kako je objasnio, znači da će domaćinstva, mala preduzeća i budžetski korisnici, moći da budu ne samo potrošači, već i proizvođači električne energije, tako što će instalirati fotonaponske sisteme ili male vetrolektrane.

Prozjumerima bi bilo omogućeno da prodaju višak električne energije na tržištu, ali su učesnici u raspravi imali određene zamerke u pogledu predviđenih pravila i cena za otkup viškova od prozjumera.

Aukcije za dodeljivanje premija za fotonaponske sisteme i vetroelektrane

Nacrti propisa predviđaju pokretanje tenderskih postupaka sa elektronskim obrnutim aukcijama za dodeljivanje premija investitorima u fotonaponske sisteme i vetroelektrane, a kriterijum za dodelu premija biće najniža zatražena subvencija. Makedonija je već predvidela lokacije na zemljištu u državnoj svojini za potencijalne fotonaponske sisteme i projekte vetroelektrana instalisane snage od 10 MW ili veće, ali i od 1 MW do 3 MW, a ove lokacije biće opremljene priključcima za distributivnu ili prenosnu mrežu.

Nacrti predviđaju i mogućnost dodeljivanja premija za projekte na zemljištu koje nije u državnoj svojini, navodi se u saopštenju Privredne komore Makedonije.

Prema rečima Aleksandra Dedinca iz USAID-a, koje prenosi Večer, i dalje se predviđaju fid-in tarife za hidroelektrane (HE) snage do 10 MW, vetroparkove do 50 MW, i postrojenja na biomasu i biogas do 1 MW, dok se premije predviđaju za vetroparkove instalisane snage do 50 MW i fotonaponske sisteme instalisane snage do 30 MW.

Dedinec je govorio i o prozjumerima, napomenuvši da domaćinstva ne bi trebalo da instaliraju fotonaponske sisteme snage veće od 4 kW, a mala preduzeća i budžetski korisnici snage veće od 20 kW.

Dostignut udeo OIE od 18,2% u 2016.

U 2016. godini, BJR Makedonija je dostigla udeo OIE od samo 18,2% u ukupnoj finalnoj potrošnji energije, što je manje od predviđenog proseka od 24,6% za 2015. i 2016. godinu, navodi se u najnovijem Godišnjem izveštaju o implementaciji Sekretarijata Energetske zajednice.

U 2017. godini, ova balkanska država je imala ukupno 753 MW kapaciteta OIE, uključujući velike hidroelektrane (HE), 585 MW, male HE (MHE), 107 MW, kapacitete energije vetra, 37 MW, solarne kapacitete, 17 MW, i postrojenja na biogas, 7 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

9. novembar 2018. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

9. novembar 2018. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

9. novembar 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

9. novembar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin