Otpad

Univerzalni mobilni punjač verovatno postaje obavezan u EU

Univerzalni mobilni punjac verovatno postaje obavezan u EU

Foto: Rajiv Kumar, Pixabay

Objavljeno

05.02.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.02.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je dobila zadatak da pripremi zakonsko rešenje za jedinstveni dizajn za povezivanje sa strujom uređaja kao što su smartfoni, tableti i čitači knjiga u digitalnom formatu. Treba da do jula sastavi predlog za univerzalni mobilni punjač.

Evropski parlament je usvojio rezoluciju o standardu za punjenje telefona i drugih ličnih spravica s naglaskom na napore za smanjivanje količine elektronskog otpada. Univerzalni mobilni punjač je ambicija donosilaca odluka i zakonodavaca već preko deset godina.

Ova vrsta opreme masovno završava u smeću. Recikliranje tog tipa opasnog otpada je skupo, a on često završava u siromašnijim zemljama, gde su onda ugroženi i životna sredina i radnici koji ga manuelno rastavljaju.

Titan u opoziciji

Apple Inc. je protiv jednoobraznog dizajna i drži se rešenja, uključujući softver, koja su jedinstvena za njegov sistem. Nedavno je saopštio da se svi već okreću USB-C formatu i da bi prisiljavanje propisima gušilo inovacije i škodilo evropskim potrošačima.

Kompanija je takođe upozorila da bi nagli prelazak takođe značio novu planinu e-otpada. Ipak, i proizvođač iPhone-a je prebacio neke svoje spravice na konkurentski tip. Evropska unija je 2009 uspela da privoli njega i rivale Samsung, Huawei i Nokia da potpišu neobavezujući sporazum o harmonizaciji.

Od utičnice do porta

Tada je na putu inicijativi za univerzalni mobilni punjač stajalo tridesetak standarda, dok sada apsolutno dominiraju tri, gde je USB Micro-B već u povlačenju. Iako parlamentarci nisu precizirali šta sve poziv obuhvata, u ranijoj studiji o proceni uticaja jedinstvenog sistema poziva na uniformisanje i samog punjača i kabla odnosno priključka. Zasad nema zajedničkog stava o bežičnom punjenju i mogućnosti za proboja upravo u tom segmentu.

Pre prve inicijative za harmonizaciju postojalo je tridesetak standarda

Rezolucija se nadovezuje na Direktivu o radio opremi iz 2014. i donesena je ubrzo posle Evropskog zelenog dogovora. U potonjem je vizija cirkularne privrede, a ona podrazumeva slabljenje posledica proizvodnje i potrošnje preko štednje resursa, težnje ka prestanku zagađivanja i sprečavanju stvaranja otpada.

Kako će univerzalni mobilni punjač ući na tržište

Poslednja odluka sadrži poziv da se napravi okvir za odvajanje kupovine džepnih uređaja i prateće opreme. Univerzalni mobilni punjač bi, po zamisli parlamentaraca, morao da se uvede bez povećanja cena i bez ograničavanja inovacija.

Tekst je prošao sa 582 glasa za i 40 protiv, a uzdržanih je bilo 37. Evropska komisija, izvršno telo 27-članog bloka, ima rok do jula da sastavi predlog ili usvoji takozvani delegirani akt.

Po poslednjoj sveobuhvatnoj statistici, stanovnici Starog kontinenta naprave 12,3 miliona tona elektronskog otpada ili 16,6 kilograma po glavi. To je gotovo tri puta više od globalnog proseka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

5. februar 2020. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

5. februar 2020. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

5. februar 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

5. februar 2020. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene