Otpad

EU uvodi veću zaštitu prava na popravku aparata sa ciljem da smanji otpad i emisije CO2

Foto: Pixabay

Objavljeno

08.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Popravka frižidera, mašina za pranje veša i sudova, TV ekrana i osvetljenja bi trebalo da može lakše da se izvede od aprila 2021. godine, kada bi stupila na snagu predložena nova pravila paketa propisa o eko dizajnu, kojima se uvodi veća zaštita prava na popravku uređaja.

Predložena pravila o pravu na popravku predviđaju dostupnost rezervnih delova najmanje 7 do 10 godina, kao i pružanje informacija potrošačima o tome kako da održavaju i popravljaju svoje uređaje.

Novim paketom propisa o eko dizajnu želi se između ostalog produžiti životni vek uređaja tako što bi se olakšala popravka, sa ciljem smanjenja otpada i emisija gasova sa efektom staklene bašte koji nastaju tokom proizvodnje novih uređaja.

Organizacije koje se bave zaštitom životne sredine su pozdravile predložena pravila, ali su i upozorile da su lobi grupe izvršile pritisak na Evropsku komisiju da ublaži predloge u vezi sa popravkom, u korist pravila o reciklabilnosti.

„Dogovor koji je postignut predstavlja korak u pravom smeru. Od SAD do Evrope, ljudi zahtevaju poštovanje prava na popravku uređaja koje poseduju jer im je dosta proizvoda koji su dizajnirani tako da se prerano kvare. Omogućavanje popravke i ponovne upotrebe elektronskih proizvoda je jednostavno logično“, izjavila je Chloe Fayole iz Evropske ekološke građanske organizacije za standardizaciju (ECOS).

U medijskim izveštajima se navodi da se slična pravila razmatraju i u 18 saveznih država SAD, gde se građani sve više bune zbog proizvoda koje je nemoguće popraviti ili čiji se rad namerno usporava.

Inače, otkako je priznala da namerno usporava starije iPhone telefone sa ciljem sprečavanja prestanka rada zbog dotrajalih baterija, kompanija Apple je pod pritiskom javnosti bila primorana da smanji trošak zamene baterije, što je direktno uticalo na pad prodaje novih iPhone telefona.

Problemi zbog kojih je potrebna veća zaštita prava na popravku

Evropski biro za životnu sredinu (EEB) je u saopštenju izneo određene podatke zbog kojih je potrebno uvesti veću zaštitu prava na popravku, uključujući sledeće:

  • Procenat pokvarenih uređaja koji se menjaju novim je porastao sa 3,5% u 2014. na 8,3% u 2012. godini;
  • To potrošače u Nemačkoj košta u proseku 110 evra mesečno;
  • Dugotrajna mašina za veš će tokom 20 godina biti odgovorna za 1,1 tonu manje emisija CO2 nego model koji kraće traje. Ovaj podatak uzima u obzir proizvodnju, distribuciju, upotrebu i tretman otpadnih uređaja;
  • Elektronski otpad je najbrže rastuća vrsta otpada na svetu;
  • Samo 35% elektronskog otpada u EU se prikuplja i tretira na pravilan način.

A u EU i potrošači imaju pravo glasa, pa tako Evropski parlament (EP) citira anketu koju je 2014. sproveo Eurobarometar, prema kojoj bi 77% potrošača u EU radije popravljalo svoje uređaje nego kupovalo nove, ali su primorani da ih menjaju ili odbacuju zbog visokih troškova i loših usluga popravke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

12 септембра 2022 - Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura

Aktivisti spaljivanju otpada biomase TE Tuzla

Otpad se uvodi u Termoelektranu Tuzla na mala vrata uz biomasu, tvrde aktivisti

09 септембра 2022 - Elektroprivreda BiH sprema prebacivanje bloka 3 u TE Tuzla na biomasu, a ekološke grupe tvrde da će se u nju umešavati otpad