Otpad

Pokrenut projekat za unapređenje upravljanja EE otpadom

Pokrenut-projekat-za-unapredjenje-upravljanja-EE-otpadom

Foto: Facebook/NALED

Objavljeno

25.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine je potpisalo sporazum o saradnji sa NALED-om, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i kompanijama Gorenje i Coca-Cola HBC na zajedničkoj realizaciji projekta “Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji”.

Prema rečima Stanke Pejanović, generalne direktorke kompanije Gorenje u Srbiji, koja godišnje plati eko takse u vrednosti oko 3 miliona evra i nosi se sa nelojalnom kokurencijom, koja ne plaća ovaj namet, projekat je pokrenut sa ciljem da se uspostave fer uslovi na tržištu i da država obezbedi sveobuhvatnu naplatu naknade. Pejanović je objasnila da je cilj da se unapredi jedinstveni elektronski registar proizvođača i uvoznika i kroz izmenu procedura poboljša sistem naplate naknade, kao i proces sakupljanja otpada u lokalnim samoupravama, navodi se u saopštenju NALED-a.

U Srbiji posluje više od 11.000 proizvođača i uvoznika proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada, kao što su kućni uređaji i IT oprema, ali je tek 49% podnelo nadležnim institucijama godišnji izveštaj o količinama stavljenim u promet tokom 2017., pri čemu ovi izveštaji predstavljaju osnovu za određivanje i naplatu naknade.

Firme koje ne plaćaju naknadu predstavljaju nelojalnu konkurenciju odgovornoj privredi jer naknada u konačnoj ceni proizvoda učestvuje i više od 10%, saopštio je NALED.

Predviđeno unapređenje softvera i uvezivanje institucija

Sredstva za realizaciju projekta “Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom” obezbedili su GIZ i kompanije Gorenje i Coca-Cola. Predviđeno je unapređenje softvera za evidenciju obveznika i naplatu naknade, uvezivanje resornih institucija – Ministarstva zaštite životne sredine, Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), Uprave carina i inspekcija, kao i jačanje svesti o značaju sakupljanja i reciklaži elektronskog i električnog otpada.

Članovi NALED-a su takođe ukazali su na potrebu izmene naknade za unapređenje životne sredine, u procesu donošenja zakona o naknadama za upotrebu javnih dobara. S obzirom na to da osnovicu za obračun visine naknade predstavlja površina nekretnine ili prihod, a ne emisija zagađenja, NALED smatra da je reč o nametu parafiskalnog karaktera.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

25. maj 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

25. maj 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

25. maj 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

25. maj 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela