Energetska efikasnost

Energetska zajednica i WISE projekat: žene imaju značajnu ulogu u energetskoj tranziciji, podržimo ih!

Janez-Kopac-Megan-Richards-Branislava-Jovicic-Energy-Community-and-WISE-SEE-cocktail-in-Vienna,-June-2018

Foto: Energy Community

Objavljeno

26.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Žene imaju sve veći značaj u energetskoj tranziciji regiona jugoistočne Evrope i njihova uloga je sve važnija, ali potrebno ih je podržati i raditi na daljem jačanju njihovih kapaciteta, vidljivosti i zastupljenosti. Nakon uspešno realizovane prve faze u Srbiji, projekat Žene u održivoj energetici JIE (WISE SEE) uskoro kreće sa implementacijom u regionu, sa ciljem da značajno doprinese procesu tranzicije ka čistim i održivim rešenjima i odlučnijoj borbi protiv klimatskih promena.

Dan pre održavanja Foruma o održivosti i Ministarskog saveta, Energetska zajednica je u saradnji sa Centrom za promociju održivog razvoja – CPOR organizovala koktel na kome su učesnicima ovih skupova predstavljeni dosadašnji rezultati projekta Žene u održivoj energeticiji JIE (WISE SEE) u Srbiji, kao i planovi za regionalno širenje. Govornici na skupu, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, direktorka za energetsku politiku u Generalnom direktoratu za energetiku Evropske komisije Megan Ričards i Branislava Jovičić, predsednica Centra za održivi razvoj – CPOR, bili su jednoglasni u oceni da je uloga žena u energetskoj tranziciji važna i da je potrebno dalje raditi na njihovom jačanju i povezivanju, a da je projekat WISE pravi primer i format kako to uspešno uraditi ne samo u regionu, već i globalno.

Pozdravljajući skup, Janez Kopač je ukazao na sve veći broj žena koje imaju aktivnu ulogu u energetskom sektoru, navodeći kao dobar primer i Sekretarijat Energetske zajednice u kome žene čine dve trećine zaposlenih i zauzimaju isto toliko rukovodećih mesta na pozicijama rukovodilaca sektora.

„Tema rodne ravnopravnosti i uopšte žena u energetici veoma je važna i mi u Direktoratu za energetiku takođe pokušavamo da je promovišemo i uvrstimo u regulatorni okvir. U okviru paketa Čista energija za sve Evropljane, jedna od najvažnijih stvari je i pozicioniranje potrošača u sam centar energetske tranzicije. Žene su odgovorne za najveći deo potrošnje energije u domaćinstvima i u ovom segmentu je njihova uloga veoma važna. Takođe, žene su više pogođene i energetskim siromaštvom, s obzirom da ono posebno pogađa samohrane roditelje, a u ovoj kategoriji više je žena nego muškaraca“, rekla je Megan Ričards i dodala da Evropska komisija takođe želi da ohrabri mlade žene da se opredele za STEM studije (Science, Technology, Engineering, Maths), a kasnije i ove poslove, i da je u tom smislu sektor energetike veoma interesantan. „Uopšte, ceo proces energetske tranzicije ka čistim i održivim rešenjima ima ogroman potencijal, i u tom procesu uloga žena jeste i dalje će biti veoma važna“, naglasila je Ričards.

Branislava Jovičić predstavila je dosadašnje rezultate projekta WISE u Srbiji i naglasila značaj dalje implementacije projekta u drugim zemljama regiona. „Naš region još uvek nije istinski prihvatio energetsku tranziciju kao mogućnost za razvoj, već o njoj i dalje razmišlja kao o nametnutim obavezama od strane Evropske unije ili Energetske zajednice. Potrebno je da se ta percepcija promeni, a žene, kao nosioci održivog razvoja i lideri promene, mogu značajno da doprinesu ovom važnom zadatku i zato pozivamo sve organizacije i institucije koje žele da pomognu da se naš projekat realizuje i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i drugim zemljama, da nas podrže u ovom važnom poslu“, poručila je Jovičić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. jun 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. jun 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

26. jun 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

26. jun 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane