Energetska efikasnost

Škotski Aggreko preuzeo slovenačku Resaltu

aggreko resalta preuzimanje kupovina

Foto: iStock

Objavljeno

30.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Aggreko, sa sedištem u Glazgovu, kupila je slovenačku firmu za energetske usluge Resalta. Aggreko je kompanija koja nudi energetska rešenja u više od 65 zemalja sveta, dok je ljubljanska firma aktivna u više od deset evropskih zemalja.

Aggreko je saopštio da je dogovorio kupovinu Resalte, ali da će transakcija biti završena kada dobiju saglasnost regulatora. Kompanija očekuje da se to desi do do sredine godine.

Aggreko je naveo da je Resalta jedan od najvećih nezavisnih pružalaca usluga u sektorima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Resalta poseduje, kako su naglasili, ekspertizu u oblasti solarne energije i kogeneracionih postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije na biomasu i gas, kao i za primenu toplotnih pumpi, tehnologija hlađenja i druge mere za energetsku efikasnost.

Aggreko je napomenuo da nastavlja da ulaže u rešenja za obnovljive izvore energije i istakao da nova kupovina jača njegovu sposobnost da pruža podršku svojim partnerima u energetskoj tranziciji.

Inače, kompanija sa sedištem u Glazgovu nudi i sisteme za skladištenje energije (baterije).

Resalta: Tim i struktura rukovođenja ostaju isti

Sa globalnim prisustvom i misijom da podrži energetsku tranziciju kroz održiva rešenja, vrednosti kojima teži Aggreko savršeno se uklapaju sa ciljevima kojima teži Resalta, saopštila je slovenačka firma.

Sa novim vlasnikom Resalta će, dodali su, nastaviti da razvija projekte u Jugoistočnoj Evropi i šire.

„Naš tim i struktura rukovođenja ostaju nepromenjeni, a naša posvećenost neodložnoj dekarbonizaciji u regionu još jača“, dodala je firma.

Resalta je podsetila da je Aggreko osnovan 1962. godine i trenutno zapošljava više od 6.000 radnika.

BlackPeak Capital: Resalta će nastaviti da radi na dekarbonizaciji

BlackPeak Capital, jedan od akcionara Resalte, čestitao je generalnom direktoru Luki Komazecu i celom timu, i poručio im da su izgradili firmu od startapa do priznatog evropskog igrača.

„Uvereni sml da će novo partnerstvo i globalno prisustvo kompanije Aggreko omogućiti Resaltinom timu da nastavi da radi na dekarbonizaciji“, saopštio je ovaj  investicioni fond.

Resalta je, inače, bila prva investicija fonda u Sloveniji.

Osim njih akcionari Resalte su i PostScriptum Ventures, Energetika Ljubljana, Evropski investicioni fond (EIF), SID banka, Evropska investiciona banka (EIB).

BlackPeak Capital je naveo da su u realizaciji transakcije učestvovali AFRY Capital Limited, Schoenherr Attorneys at Law, i Deloitte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

30. januar 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

30. januar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

30. januar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

30. januar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar