OIE

Ljubljana će postaviti krovne fotonaponske sisteme i udružiti ih u energetsku zajednicu

Ljubljana postaviti krovne fotonaponske sisteme energetsku zajednicu

Foto: Gradska opština Ljubljana

Objavljeno

20.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ljubljana je zasnovala javno-privatno partnerstvo za izgradnju 51 fotonaponskog sistema na krovovima javnih zgrada. Ideja je da se oformi najveća energetska zajednica u Sloveniji.

Kompanije Resalta i Energetika Ljubljana ulaze u javno-privatno partnerstvo sa Gradskom opštinom Ljubljana. Reč je o postavljanju solarnih panela ukupnog nominalnog kapaciteta odnosno pika od pet megavata. Godišnji učinak je procenjen na 5,2 gigavata. Projekat Zelena energija je vredan pet miliona evra, saopštile su gradske vlasti.

Kompanije će upravljati ovim krovnim sistemima i održavati ih. Sporazum je za 51 malu solarnu elektranu, od kojih se za 47 planira udruživanje u energetsku zajednicu prestoničkih institucija i ustanova. Biće najveća u Sloveniji, saopštili su partneri.

Lokalna samouprava se zaštitila od negativnih cena

Koncesioni ugovor je potpisan na 17 godina. Posle toga će navedene instalacije preći u gradsko vlasništvo. Po sporazumu se primenjuje mehanizam neto obračuna, koji omogućava da se višak proizvedene struje iz jednog meseca iskoristi kasnije, kada je proizvodnja niža od potrošnje, stoji u objavi.

Lokalna samouprava je napomenula da se ovim aranžmanom sprečavaju gubici od eventualnog pada tržišnih cena ispod nule. Cene postaju negativne obično leti, pri neobično jakoj i dugotrajnoj ili neprognoziranoj osunčanosti.

Cene po kojima se obračunavaju manjkovi u proizvodnji vezane su za tada aktuelne tarife odabranog snabdevača, radi veće transparentnosti i stabilnosti cena, saopšteno je. Štaviše, privatni konzorcijum je prihvatio većinu rizika oko održavanja i snabdevanja i prodaje električne energije, kažu u gradskoj upravi.

Kompanije imaju rok do kraja juna da instaliraju krovne elektrane

Lokalna samouprava je istakla da će ovim projektom biti sprečeno ispuštanje ukupno 2.500 tona ekvivalenta ugljen-dioksida. Bilo bi potrebno 95.000 prosečnih stabala da apsorbuju tu količinu, saopšteno je. Poduhvat će biti uglavnom izveden na vrtićima, osnovnim školama, domovima zdravlja i sportskim i objektima kulture.

Resalta je navela da pomenuti projekat u gradu gde je osnovana pridodaje portfelju od 50 megavata fotonaponskih sistema u izgradnji od Češke do Rumunije. Ona radi po modelu energetskih usluga (ESCO), koji je uveden za mere energetske efikasnosti i javno osvetljenje, a već postaje standardan za mala fotonaponska postrojenja. Resalta u Ljubljani već učestvuje u jednom partnerstvu energetske obnove javnih zgrada.

Kompanije su se obavezale da sve fotonaponske sisteme puste u rad pre kraja juna sledeće godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

20. oktobar 2023. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

20. oktobar 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

20. oktobar 2023. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

20. oktobar 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže