Energetska efikasnost

Ljubljana ugovorila treći JPP projekat za energetsku obnovu javnih zgrada

Ljubljana-JPP-projekat-energetska-obnova-javne-zgrade

Slika: Pixabay

Objavljeno

29.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Ljubljana pokrenuo je treći projekat energetske obnove zgrada, u okviru koga će 17 objekata biti potpuno rekonstruisano, a deset delimično. Radovi će biti sprovedeni po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).

Cilj projekta je smanjenje uticaja na životnu sredinu kroz manju potrošnju energije i smanjenje emisija CO2, zatim smanjenje troškova za energiju i poboljšanje komfora za korisnike.

Program energetske rekonstrukcije Ljubljane označen je kao najveće javno-privatno partnerstvo u JIE

Ljubljana je u prvom projektu za povećanje energetske efikasnosti u javnim zgradama, koji je završen 2018, energetski obnovila 48 objekata, a u drugom, koji je završen 2019, još 11. Prvi projekat označen je kao najveće javno-privatno partnerstvo u sektoru energetske efikasnosti u jugoistočnoj Evropi.

Treći projekat, koji će kao i prva dva sprovesti konzorcijum firmi Petrol i Resalta, obuhvatiće  sportske centre, osnovne škole, vrtiće i koncertnu halu.

Grad će posle završetka ovog trećeg projekta svake godine štedeti 744.832 evra

Ovi objekti će dobiti novu izolaciju, fasadu i stolariju, a biće im zamenjena oprema za klimatizaciju, grejanje i hlađenje, i to rešenjima koja koriste obnovljivu energiju, i modernizovana unutrašnja rasveta, saopštili su članovi konzorcijuma.

Planirano je da se renovira 29.000 kvadrata fasada i krovova i instalira 9.700 led svetiljki.

Radove će sprovesti konzorcijum Petrol i Resalta

Treći projekat će Gradu Ljubljani doneti smanjenje potrošnje energije za 4.465 MWh godišnje i uštedu 744.832 evra svake godine. Smanjiće se i emisije CO2 na godišnjem nivou za 968 tona, što je količina koju apsorbuje 46.000 stabala za godinu dana.

Ukupno sa uštedama iz prva dva projekta glavni grad Slovenije smanjiće potrošnju energije za 14.970 MWh i emisije CO2 za 4.383 tone, saopštili su članovi konzorcijuma.

Ugovor potpisan na 15 godina

JPP model podrazumeva da Grad Ljubljana iz ostvarenih ušteda otplaćuje trošak projekta. Posle isteka ugovora, potpisanog na 15 godina, Grad će uživati punu korist od postignutih ušteda. Konzorcijum je tokom trajanja ugovora zadužen za upravljanje i održavanje opreme i sistema instaliranih u okviru energetske sanacije.

Za program energetske rekonstrukcije Ljubljane ovaj grad zajedno sa firmama Petrol i Resalta osvojio je Evropsku nagradu za energetske usluge – European Energy Service Award (EESA).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana