Energetska efikasnost

Ljubljana ugovorila treći JPP projekat za energetsku obnovu javnih zgrada

Ljubljana-JPP-projekat-energetska-obnova-javne-zgrade

Slika: Pixabay

Objavljeno

29.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Ljubljana pokrenuo je treći projekat energetske obnove zgrada, u okviru koga će 17 objekata biti potpuno rekonstruisano, a deset delimično. Radovi će biti sprovedeni po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).

Cilj projekta je smanjenje uticaja na životnu sredinu kroz manju potrošnju energije i smanjenje emisija CO2, zatim smanjenje troškova za energiju i poboljšanje komfora za korisnike.

Program energetske rekonstrukcije Ljubljane označen je kao najveće javno-privatno partnerstvo u JIE

Ljubljana je u prvom projektu za povećanje energetske efikasnosti u javnim zgradama, koji je završen 2018, energetski obnovila 48 objekata, a u drugom, koji je završen 2019, još 11. Prvi projekat označen je kao najveće javno-privatno partnerstvo u sektoru energetske efikasnosti u jugoistočnoj Evropi.

Treći projekat, koji će kao i prva dva sprovesti konzorcijum firmi Petrol i Resalta, obuhvatiće  sportske centre, osnovne škole, vrtiće i koncertnu halu.

Grad će posle završetka ovog trećeg projekta svake godine štedeti 744.832 evra

Ovi objekti će dobiti novu izolaciju, fasadu i stolariju, a biće im zamenjena oprema za klimatizaciju, grejanje i hlađenje, i to rešenjima koja koriste obnovljivu energiju, i modernizovana unutrašnja rasveta, saopštili su članovi konzorcijuma.

Planirano je da se renovira 29.000 kvadrata fasada i krovova i instalira 9.700 led svetiljki.

Radove će sprovesti konzorcijum Petrol i Resalta

Treći projekat će Gradu Ljubljani doneti smanjenje potrošnje energije za 4.465 MWh godišnje i uštedu 744.832 evra svake godine. Smanjiće se i emisije CO2 na godišnjem nivou za 968 tona, što je količina koju apsorbuje 46.000 stabala za godinu dana.

Ukupno sa uštedama iz prva dva projekta glavni grad Slovenije smanjiće potrošnju energije za 14.970 MWh i emisije CO2 za 4.383 tone, saopštili su članovi konzorcijuma.

Ugovor potpisan na 15 godina

JPP model podrazumeva da Grad Ljubljana iz ostvarenih ušteda otplaćuje trošak projekta. Posle isteka ugovora, potpisanog na 15 godina, Grad će uživati punu korist od postignutih ušteda. Konzorcijum je tokom trajanja ugovora zadužen za upravljanje i održavanje opreme i sistema instaliranih u okviru energetske sanacije.

Za program energetske rekonstrukcije Ljubljane ovaj grad zajedno sa firmama Petrol i Resalta osvojio je Evropsku nagradu za energetske usluge – European Energy Service Award (EESA).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

29. jul 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. jul 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

29. jul 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

29. jul 2020. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.