x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Resalta završila najveće javno-privatno partnerstvo za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi

08.10.2018. | Komentari: 0Autor:

;

Zvanični završetak energetske rehabilitacije 48 javnih zgrada u Ljubljani označio je operativni početak najvećeg javno-privatnog partnerstva (JPP) za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi, saopštila je slovenačka kompanija Resalta, koja je navela da je sa Ljubljanom potpisala i drugi projekat za energetsku obnovu 11 zgrada vredan 4,8 miliona evra.

U aprilu prošle godine Grad Ljubljana je sa konzorcijum GGE, sada Resalta, i Petrolom sklopio javno-privatno partnerstvo (JPP) za energetsku obnovu javnih zgrada.

Projekat je vredan 14,9 miliona evra i doneće godišnju uštedu od 8.245 MWh i smanjiti emisije CO2 za 2.956 tona godišnje.

Među obnovljenim zgradama su sportske hale, osnovne škole, vrtići, administrativne zgrade, zdravstveni centri i drugi javni objekti. Mere koje su sprovedene uključivale su renoviranje sistema za grejanje, ventilaciju i klima-uređaje (HVAC sistem), zamenu unutrašnjeg osvetljenja sa energetski efikasnijom opremom, zamenu postojećih sistema grejanja sa sistemima koji će koristiti obnovljive izvore energije, zamenu prozora i vrata, renoviranje fasada, izolaciju krovova.

Zvanična primopredaja zgrada obavljena je krajem avgusta, dok je završetak projekta obeležen svečanim otvaranjem u Sportskom centru Kodeljevo i bazenu Tivoli, uz prisustvo gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Prednost JPP modela je da će Grad odmah imati uštedu, koju će koristiti kako bi plaćao obaveze prema privatnim partnerima tokom 15-godišnjeg ugovora, navodi se u saopštenju kompanije Resalta.

Nakon što istekne ugovor, Ljubljana će uživati punu korist od uštede u energiji.

Resalta i Petrol će, takođe, obezbediti upravljanje i održavanje opreme i instaliranih sistema tokom trajanja ugovora. Inače, konzorcijum obezbeđuje 51% sredstava za projekat, a Kohezioni fond EU, Republika Slovenija i Grad Ljubljana ostatak.

Potpisan i drugi projekat za energetsku rehabilitaciju zgrada

Drugi projekat za energetsku rehabilitaciju uključiće osnovne škole, obdaništa, sportske centre i opštinske zgrade. Godišnja ušteda energije trebalo bi da bude 2.260 MWh godišnje, dok će emisije CO2 biti smanjene za 459 tona godišnje. Ukupna investicija iznosi 4,8 miliona evra, a trajanje ugovora je 15 godina, tokom koje će konzorcijum pružati upravljanje i održavanje.

Sprovedene mere će biti slične prvom projektu i uključuju celokupan termo-omotač objekata, sistem za grejanje, ventilaciju i klima-uređaje (HVAC sistem) i zamenu osvetljenja. Snabdevanje energijom biće zasnovano na obnovljivim izvorima energije, a biće zamenjeni i prozore, vrata i poboljšana izolacija, kao i instalirani sistemi za upravljanje energijom i drugi alati za optimizaciju potrošnje energije.

Ugovor o projektu potpisan je u Ljubljanskom dvorcu u sklopu Ljubljanskog foruma.

Luka Komazec, izvršni direktor Resalte, izjavio je da je ova kompanija veoma ponosna na uspeh i završetak prve energetske rehabilitacije Grada Ljubljane.

“Kao kompanija koja posluje širom regiona, svesni smo pozitivnog uticaja koji će ovo imati u motivisanju drugih opština da preduzmu slične korake ka energetskoj efikasnosti. Činjenica da se ovakav tip projekta može sprovesti u tako velikom obimu dokaz je da je JPP model veoma prilagodljiv i da se može koristiti za obezbeđivanje velikih ušteda, kao i za poboljšanje kvaliteta života stanovništva i korisnika ovih objekata. Još jedan sjajan znak je da je Grad Ljubljana odmah uvideo koristi i odlučio da pokrene i drugi projekat”, izjavio je Komazec.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.