Energetska efikasnost

Resalta završila najveće javno-privatno partnerstvo za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi

Resalta završila najveće javno-privatno partnerstvo za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi

Objavljeno

08.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Zvanični završetak energetske rehabilitacije 48 javnih zgrada u Ljubljani označio je operativni početak najvećeg javno-privatnog partnerstva (JPP) za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi, saopštila je slovenačka kompanija Resalta, koja je navela da je sa Ljubljanom potpisala i drugi projekat za energetsku obnovu 11 zgrada vredan 4,8 miliona evra.

U aprilu prošle godine Grad Ljubljana je sa konzorcijum GGE, sada Resalta, i Petrolom sklopio javno-privatno partnerstvo (JPP) za energetsku obnovu javnih zgrada.

Projekat je vredan 14,9 miliona evra i doneće godišnju uštedu od 8.245 MWh i smanjiti emisije CO2 za 2.956 tona godišnje.

Među obnovljenim zgradama su sportske hale, osnovne škole, vrtići, administrativne zgrade, zdravstveni centri i drugi javni objekti. Mere koje su sprovedene uključivale su renoviranje sistema za grejanje, ventilaciju i klima-uređaje (HVAC sistem), zamenu unutrašnjeg osvetljenja sa energetski efikasnijom opremom, zamenu postojećih sistema grejanja sa sistemima koji će koristiti obnovljive izvore energije, zamenu prozora i vrata, renoviranje fasada, izolaciju krovova.

Zvanična primopredaja zgrada obavljena je krajem avgusta, dok je završetak projekta obeležen svečanim otvaranjem u Sportskom centru Kodeljevo i bazenu Tivoli, uz prisustvo gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Prednost JPP modela je da će Grad odmah imati uštedu, koju će koristiti kako bi plaćao obaveze prema privatnim partnerima tokom 15-godišnjeg ugovora, navodi se u saopštenju kompanije Resalta.

Nakon što istekne ugovor, Ljubljana će uživati punu korist od uštede u energiji.

Resalta i Petrol će, takođe, obezbediti upravljanje i održavanje opreme i instaliranih sistema tokom trajanja ugovora. Inače, konzorcijum obezbeđuje 51% sredstava za projekat, a Kohezioni fond EU, Republika Slovenija i Grad Ljubljana ostatak.

Potpisan i drugi projekat za energetsku rehabilitaciju zgrada

Drugi projekat za energetsku rehabilitaciju uključiće osnovne škole, obdaništa, sportske centre i opštinske zgrade. Godišnja ušteda energije trebalo bi da bude 2.260 MWh godišnje, dok će emisije CO2 biti smanjene za 459 tona godišnje. Ukupna investicija iznosi 4,8 miliona evra, a trajanje ugovora je 15 godina, tokom koje će konzorcijum pružati upravljanje i održavanje.

Sprovedene mere će biti slične prvom projektu i uključuju celokupan termo-omotač objekata, sistem za grejanje, ventilaciju i klima-uređaje (HVAC sistem) i zamenu osvetljenja. Snabdevanje energijom biće zasnovano na obnovljivim izvorima energije, a biće zamenjeni i prozore, vrata i poboljšana izolacija, kao i instalirani sistemi za upravljanje energijom i drugi alati za optimizaciju potrošnje energije.

Ugovor o projektu potpisan je u Ljubljanskom dvorcu u sklopu Ljubljanskog foruma.

Luka Komazec, izvršni direktor Resalte, izjavio je da je ova kompanija veoma ponosna na uspeh i završetak prve energetske rehabilitacije Grada Ljubljane.

„Kao kompanija koja posluje širom regiona, svesni smo pozitivnog uticaja koji će ovo imati u motivisanju drugih opština da preduzmu slične korake ka energetskoj efikasnosti. Činjenica da se ovakav tip projekta može sprovesti u tako velikom obimu dokaz je da je JPP model veoma prilagodljiv i da se može koristiti za obezbeđivanje velikih ušteda, kao i za poboljšanje kvaliteta života stanovništva i korisnika ovih objekata. Još jedan sjajan znak je da je Grad Ljubljana odmah uvideo koristi i odlučio da pokrene i drugi projekat“, izjavio je Komazec.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike