Energetska efikasnost

Resalta završila najveće javno-privatno partnerstvo za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi

Resalta završila najveće javno-privatno partnerstvo za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi

Objavljeno

08.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Zvanični završetak energetske rehabilitacije 48 javnih zgrada u Ljubljani označio je operativni početak najvećeg javno-privatnog partnerstva (JPP) za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi, saopštila je slovenačka kompanija Resalta, koja je navela da je sa Ljubljanom potpisala i drugi projekat za energetsku obnovu 11 zgrada vredan 4,8 miliona evra.

U aprilu prošle godine Grad Ljubljana je sa konzorcijum GGE, sada Resalta, i Petrolom sklopio javno-privatno partnerstvo (JPP) za energetsku obnovu javnih zgrada.

Projekat je vredan 14,9 miliona evra i doneće godišnju uštedu od 8.245 MWh i smanjiti emisije CO2 za 2.956 tona godišnje.

Među obnovljenim zgradama su sportske hale, osnovne škole, vrtići, administrativne zgrade, zdravstveni centri i drugi javni objekti. Mere koje su sprovedene uključivale su renoviranje sistema za grejanje, ventilaciju i klima-uređaje (HVAC sistem), zamenu unutrašnjeg osvetljenja sa energetski efikasnijom opremom, zamenu postojećih sistema grejanja sa sistemima koji će koristiti obnovljive izvore energije, zamenu prozora i vrata, renoviranje fasada, izolaciju krovova.

Zvanična primopredaja zgrada obavljena je krajem avgusta, dok je završetak projekta obeležen svečanim otvaranjem u Sportskom centru Kodeljevo i bazenu Tivoli, uz prisustvo gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Prednost JPP modela je da će Grad odmah imati uštedu, koju će koristiti kako bi plaćao obaveze prema privatnim partnerima tokom 15-godišnjeg ugovora, navodi se u saopštenju kompanije Resalta.

Nakon što istekne ugovor, Ljubljana će uživati punu korist od uštede u energiji.

Resalta i Petrol će, takođe, obezbediti upravljanje i održavanje opreme i instaliranih sistema tokom trajanja ugovora. Inače, konzorcijum obezbeđuje 51% sredstava za projekat, a Kohezioni fond EU, Republika Slovenija i Grad Ljubljana ostatak.

Potpisan i drugi projekat za energetsku rehabilitaciju zgrada

Drugi projekat za energetsku rehabilitaciju uključiće osnovne škole, obdaništa, sportske centre i opštinske zgrade. Godišnja ušteda energije trebalo bi da bude 2.260 MWh godišnje, dok će emisije CO2 biti smanjene za 459 tona godišnje. Ukupna investicija iznosi 4,8 miliona evra, a trajanje ugovora je 15 godina, tokom koje će konzorcijum pružati upravljanje i održavanje.

Sprovedene mere će biti slične prvom projektu i uključuju celokupan termo-omotač objekata, sistem za grejanje, ventilaciju i klima-uređaje (HVAC sistem) i zamenu osvetljenja. Snabdevanje energijom biće zasnovano na obnovljivim izvorima energije, a biće zamenjeni i prozore, vrata i poboljšana izolacija, kao i instalirani sistemi za upravljanje energijom i drugi alati za optimizaciju potrošnje energije.

Ugovor o projektu potpisan je u Ljubljanskom dvorcu u sklopu Ljubljanskog foruma.

Luka Komazec, izvršni direktor Resalte, izjavio je da je ova kompanija veoma ponosna na uspeh i završetak prve energetske rehabilitacije Grada Ljubljane.

„Kao kompanija koja posluje širom regiona, svesni smo pozitivnog uticaja koji će ovo imati u motivisanju drugih opština da preduzmu slične korake ka energetskoj efikasnosti. Činjenica da se ovakav tip projekta može sprovesti u tako velikom obimu dokaz je da je JPP model veoma prilagodljiv i da se može koristiti za obezbeđivanje velikih ušteda, kao i za poboljšanje kvaliteta života stanovništva i korisnika ovih objekata. Još jedan sjajan znak je da je Grad Ljubljana odmah uvideo koristi i odlučio da pokrene i drugi projekat“, izjavio je Komazec.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

8. oktobar 2018. - Vulcan Energy je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje ga izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

8. oktobar 2018. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

8. oktobar 2018. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

8. oktobar 2018. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije