Energetska efikasnost

Resalta završila najveće javno-privatno partnerstvo za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi

Resalta završila najveće javno-privatno partnerstvo za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi

Objavljeno

08.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Zvanični završetak energetske rehabilitacije 48 javnih zgrada u Ljubljani označio je operativni početak najvećeg javno-privatnog partnerstva (JPP) za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi, saopštila je slovenačka kompanija Resalta, koja je navela da je sa Ljubljanom potpisala i drugi projekat za energetsku obnovu 11 zgrada vredan 4,8 miliona evra.

U aprilu prošle godine Grad Ljubljana je sa konzorcijum GGE, sada Resalta, i Petrolom sklopio javno-privatno partnerstvo (JPP) za energetsku obnovu javnih zgrada.

Projekat je vredan 14,9 miliona evra i doneće godišnju uštedu od 8.245 MWh i smanjiti emisije CO2 za 2.956 tona godišnje.

Među obnovljenim zgradama su sportske hale, osnovne škole, vrtići, administrativne zgrade, zdravstveni centri i drugi javni objekti. Mere koje su sprovedene uključivale su renoviranje sistema za grejanje, ventilaciju i klima-uređaje (HVAC sistem), zamenu unutrašnjeg osvetljenja sa energetski efikasnijom opremom, zamenu postojećih sistema grejanja sa sistemima koji će koristiti obnovljive izvore energije, zamenu prozora i vrata, renoviranje fasada, izolaciju krovova.

Zvanična primopredaja zgrada obavljena je krajem avgusta, dok je završetak projekta obeležen svečanim otvaranjem u Sportskom centru Kodeljevo i bazenu Tivoli, uz prisustvo gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Prednost JPP modela je da će Grad odmah imati uštedu, koju će koristiti kako bi plaćao obaveze prema privatnim partnerima tokom 15-godišnjeg ugovora, navodi se u saopštenju kompanije Resalta.

Nakon što istekne ugovor, Ljubljana će uživati punu korist od uštede u energiji.

Resalta i Petrol će, takođe, obezbediti upravljanje i održavanje opreme i instaliranih sistema tokom trajanja ugovora. Inače, konzorcijum obezbeđuje 51% sredstava za projekat, a Kohezioni fond EU, Republika Slovenija i Grad Ljubljana ostatak.

Potpisan i drugi projekat za energetsku rehabilitaciju zgrada

Drugi projekat za energetsku rehabilitaciju uključiće osnovne škole, obdaništa, sportske centre i opštinske zgrade. Godišnja ušteda energije trebalo bi da bude 2.260 MWh godišnje, dok će emisije CO2 biti smanjene za 459 tona godišnje. Ukupna investicija iznosi 4,8 miliona evra, a trajanje ugovora je 15 godina, tokom koje će konzorcijum pružati upravljanje i održavanje.

Sprovedene mere će biti slične prvom projektu i uključuju celokupan termo-omotač objekata, sistem za grejanje, ventilaciju i klima-uređaje (HVAC sistem) i zamenu osvetljenja. Snabdevanje energijom biće zasnovano na obnovljivim izvorima energije, a biće zamenjeni i prozore, vrata i poboljšana izolacija, kao i instalirani sistemi za upravljanje energijom i drugi alati za optimizaciju potrošnje energije.

Ugovor o projektu potpisan je u Ljubljanskom dvorcu u sklopu Ljubljanskog foruma.

Luka Komazec, izvršni direktor Resalte, izjavio je da je ova kompanija veoma ponosna na uspeh i završetak prve energetske rehabilitacije Grada Ljubljane.

„Kao kompanija koja posluje širom regiona, svesni smo pozitivnog uticaja koji će ovo imati u motivisanju drugih opština da preduzmu slične korake ka energetskoj efikasnosti. Činjenica da se ovakav tip projekta može sprovesti u tako velikom obimu dokaz je da je JPP model veoma prilagodljiv i da se može koristiti za obezbeđivanje velikih ušteda, kao i za poboljšanje kvaliteta života stanovništva i korisnika ovih objekata. Još jedan sjajan znak je da je Grad Ljubljana odmah uvideo koristi i odlučio da pokrene i drugi projekat“, izjavio je Komazec.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju