Energetska efikasnost

Ljubljana osvojila evropsku nagradu za energetske usluge sa Resaltom i Petrolom – NEWLIGHT dobio specijalno priznanje

Ljubljana-evropska-nagrada-energetske-usluge-Resalta Petrol-NEWLIGHT

Foto: Petrol

Objavljeno

28.02.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Grad Ljubljana osvojio je evropsku nagradu za energetske usluge European Energy Service Award (EESA) zajedno sa ESCO kompanijom Resalta i energetskom kompanijom Petrol u kategoriji Najbolji projekat na polju energetskih usluga, saopštile su kompanije. Nagrada je dodeljena za projekat energetske rekonstrukcije grada.

Projekat energetske rekonstrukcije grada Ljubljane, koji je obuhvatio 48 zgrada, je najambiciozniji projekat tog tipa u jugoistočnoj Evropi, podsetila je Resalta. Projekat je obezbedio uštedu 8.000 MWh energije godišnje i smanjio emisije CO2 za 3.000 tona, što je ekvivalentno sadnji dodatnih 175.000 stabala.

Nagrada European Energy Service Award (EESA) nagrađuje kompanije i projekte za izuzetne napore i dostignuća u energetskim uslugama. Dodeljuje ga Evropska komisija i Berliner Energieagentur (BEA).

Ceremonija dodele nagrada je organizovana 20. februara u Briselu, u okviru Investicionog foruma Saveza grbadonačelnika. Forum, organizovan u partnerstvu sa Evropskom komisijom, najveći je svetski pokret za lokalne klimatske i energetske akcije i okuplja više od 7.000 lokalnih i regionalnih vlasti iz 57 zemalja kako bi zaustavio klimatske promene.

Priznanje Ljubljane kao prve evropske zelene prestonice, a sada i za uspeh ambicioznog projekta energetske rekonstrukcije, znači da će ona poslužiti kao primer i lider u energetskoj efikasnosti ne samo u jugoistočnoj Evropi, već i širom Evrope, saopštila je Resalta.

Grad Ljubljana je, nakon uspeha prvog projekta, pokrenuo i drugi projekat za rekonstrukciju dodatnih 11 opštinskih zgrada. Resalta je ponovo, za ovaj projekat, ušla u konzorcijum sa Petrolom, kome se ovoga puta pridružila Javna Razsvetljava, koja će se pobrinuti za sve rekonstrukcije rasvete.

NEWLIGHT osvojio specijalno priznanje

U okviru EESA, dodeljena su i dva priznanja, od kojih je jedno otišlo projektu NEWLIGHT, koji su sproveli Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i dve hrvatske županije.

Projekat je uspeo da obezbedi investiranje od 162 miliona kuna (22 miliona evra) u sisteme javne rasvete u 32 opštine u Hrvatskoj. Osim godišnje uštede od 16,5 miliona kuna (2,2 miliona evra) zbog smanjenja računa za električnu energiju, projekat je osmislio i alate koji olakšavaju prikupljanje podataka, energetski pregled (energy audit) i EPC (Energy Performance Contracting) ugovaranje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sve boje vodonika: beli vodonik, održiva energija iz dubine zemlje

Sve boje vodonika: beli vodonik, održiva energija iz dubine zemlje

28. februar 2019. - Beli vodonik, koji se nalazi u geološkim naslagama u prirodnom stanju, postaje predmet sve većeg interesovanja u promišljanju dekarbonizacije

Nagrada-Liderka-odrzive-energetike-ministarki-Dubravki-Dedovic-Djedovic-Handanovic

Nagrada Liderka održive energetike uručena ministarki Dubravki Đedović Handanović

28. februar 2019. - Predsednica CPOR-a i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić uručila je nagradu Liderka održive energetike ministarki Dubravki Đedović Handanović

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

28. februar 2019. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

eihp nzeb building Vesna Bukarica, Drazen Jaksic Margareta Zidar

Obnova poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar za standard gotovo nulte energije

28. februar 2019. - Obnova poslovne zgrade je deo većeg projekta "Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)"