Energetska efikasnost

Ljubljana osvojila evropsku nagradu za energetske usluge sa Resaltom i Petrolom – NEWLIGHT dobio specijalno priznanje

Ljubljana-evropska-nagrada-energetske-usluge-Resalta Petrol-NEWLIGHT

Foto: Petrol

Objavljeno

28.02.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Grad Ljubljana osvojio je evropsku nagradu za energetske usluge European Energy Service Award (EESA) zajedno sa ESCO kompanijom Resalta i energetskom kompanijom Petrol u kategoriji Najbolji projekat na polju energetskih usluga, saopštile su kompanije. Nagrada je dodeljena za projekat energetske rekonstrukcije grada.

Projekat energetske rekonstrukcije grada Ljubljane, koji je obuhvatio 48 zgrada, je najambiciozniji projekat tog tipa u jugoistočnoj Evropi, podsetila je Resalta. Projekat je obezbedio uštedu 8.000 MWh energije godišnje i smanjio emisije CO2 za 3.000 tona, što je ekvivalentno sadnji dodatnih 175.000 stabala.

Nagrada European Energy Service Award (EESA) nagrađuje kompanije i projekte za izuzetne napore i dostignuća u energetskim uslugama. Dodeljuje ga Evropska komisija i Berliner Energieagentur (BEA).

Ceremonija dodele nagrada je organizovana 20. februara u Briselu, u okviru Investicionog foruma Saveza grbadonačelnika. Forum, organizovan u partnerstvu sa Evropskom komisijom, najveći je svetski pokret za lokalne klimatske i energetske akcije i okuplja više od 7.000 lokalnih i regionalnih vlasti iz 57 zemalja kako bi zaustavio klimatske promene.

Priznanje Ljubljane kao prve evropske zelene prestonice, a sada i za uspeh ambicioznog projekta energetske rekonstrukcije, znači da će ona poslužiti kao primer i lider u energetskoj efikasnosti ne samo u jugoistočnoj Evropi, već i širom Evrope, saopštila je Resalta.

Grad Ljubljana je, nakon uspeha prvog projekta, pokrenuo i drugi projekat za rekonstrukciju dodatnih 11 opštinskih zgrada. Resalta je ponovo, za ovaj projekat, ušla u konzorcijum sa Petrolom, kome se ovoga puta pridružila Javna Razsvetljava, koja će se pobrinuti za sve rekonstrukcije rasvete.

NEWLIGHT osvojio specijalno priznanje

U okviru EESA, dodeljena su i dva priznanja, od kojih je jedno otišlo projektu NEWLIGHT, koji su sproveli Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i dve hrvatske županije.

Projekat je uspeo da obezbedi investiranje od 162 miliona kuna (22 miliona evra) u sisteme javne rasvete u 32 opštine u Hrvatskoj. Osim godišnje uštede od 16,5 miliona kuna (2,2 miliona evra) zbog smanjenja računa za električnu energiju, projekat je osmislio i alate koji olakšavaju prikupljanje podataka, energetski pregled (energy audit) i EPC (Energy Performance Contracting) ugovaranje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu