Energetska efikasnost

Ljubljana osvojila evropsku nagradu za energetske usluge sa Resaltom i Petrolom – NEWLIGHT dobio specijalno priznanje

Ljubljana-evropska-nagrada-energetske-usluge-Resalta Petrol-NEWLIGHT

Foto: Petrol

Objavljeno

28.02.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Grad Ljubljana osvojio je evropsku nagradu za energetske usluge European Energy Service Award (EESA) zajedno sa ESCO kompanijom Resalta i energetskom kompanijom Petrol u kategoriji Najbolji projekat na polju energetskih usluga, saopštile su kompanije. Nagrada je dodeljena za projekat energetske rekonstrukcije grada.

Projekat energetske rekonstrukcije grada Ljubljane, koji je obuhvatio 48 zgrada, je najambiciozniji projekat tog tipa u jugoistočnoj Evropi, podsetila je Resalta. Projekat je obezbedio uštedu 8.000 MWh energije godišnje i smanjio emisije CO2 za 3.000 tona, što je ekvivalentno sadnji dodatnih 175.000 stabala.

Nagrada European Energy Service Award (EESA) nagrađuje kompanije i projekte za izuzetne napore i dostignuća u energetskim uslugama. Dodeljuje ga Evropska komisija i Berliner Energieagentur (BEA).

Ceremonija dodele nagrada je organizovana 20. februara u Briselu, u okviru Investicionog foruma Saveza grbadonačelnika. Forum, organizovan u partnerstvu sa Evropskom komisijom, najveći je svetski pokret za lokalne klimatske i energetske akcije i okuplja više od 7.000 lokalnih i regionalnih vlasti iz 57 zemalja kako bi zaustavio klimatske promene.

Priznanje Ljubljane kao prve evropske zelene prestonice, a sada i za uspeh ambicioznog projekta energetske rekonstrukcije, znači da će ona poslužiti kao primer i lider u energetskoj efikasnosti ne samo u jugoistočnoj Evropi, već i širom Evrope, saopštila je Resalta.

Grad Ljubljana je, nakon uspeha prvog projekta, pokrenuo i drugi projekat za rekonstrukciju dodatnih 11 opštinskih zgrada. Resalta je ponovo, za ovaj projekat, ušla u konzorcijum sa Petrolom, kome se ovoga puta pridružila Javna Razsvetljava, koja će se pobrinuti za sve rekonstrukcije rasvete.

NEWLIGHT osvojio specijalno priznanje

U okviru EESA, dodeljena su i dva priznanja, od kojih je jedno otišlo projektu NEWLIGHT, koji su sproveli Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i dve hrvatske županije.

Projekat je uspeo da obezbedi investiranje od 162 miliona kuna (22 miliona evra) u sisteme javne rasvete u 32 opštine u Hrvatskoj. Osim godišnje uštede od 16,5 miliona kuna (2,2 miliona evra) zbog smanjenja računa za električnu energiju, projekat je osmislio i alate koji olakšavaju prikupljanje podataka, energetski pregled (energy audit) i EPC (Energy Performance Contracting) ugovaranje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije