Energetska efikasnost

NEWLIGHT projekat obezbedio investicije od 22 miliona evra u javnu rasvetu

Objavljeno

07.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat NEWLIGHT, koji su sproveli Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i dve hrvatske županije, uspeo je da obezbedi investiranje od 162 miliona kuna (22 miliona evra) u sisteme javne rasvete u 32 opštine u Hrvatskoj. Osim godišnje uštede od 16,5 miliona kuna (2,2 miliona evra) zbog smanjenja računa za električnu energiju, projekat je osmislio i alate koji olakšavaju prikupljanje podataka, energetski pregled (energy audit) i EPC (Energy Performance Contracting) ugovaranje.

Kako bi NEWLIGHT postao uzor za druge projekte ne samo u Hrvatskoj, već i u celoj Jugoistočnoj Evropi, zakazane su prezentacije u gradovima u severnoj Bosni i Hercegovini – Cazin, Bihać, u Beogradu (Srbija) i u Skoplju, za gradove i opštine u Makedoniji.

Glavni cilj projekta – modernizacija sistema javne rasvete u 57 opština

Potpisivanjem Sporazuma o sprovođenju projekta rekonstrukcije i gradnje sistema javne rasvete sa Krapinsko‑zagorskom i Zagrebačkom županijom tokom 2015. godine, projektu NEWLIGHT pristupilo je 57 lokalnih samouprava.

Potpisivanje sporazuma predstavnika dve županije i agencije REGEA

Na osnovu ovih sporazuma, REGEA i dve županije uspešno su prijavile projekat NEWLGIHT na ELENA program Evropske investicione banke (EIB), oktobra 2015, i time osigurale 710.000 evra bespovratne pomoći za pripremne aktivnosti, ali i preuzele ambicioznu obavezu pokretanja investicija od najmanje 15,8 miliona evra u sledećih 36 meseci.

Glavni cilj projekta je modernizacija sistema javne rasvete u 57 opština. Mere energetske efikasnosti u okviru ovog projekta usmerene su na zamenu svetiljki energetski efikasnijim tehnologijama i ugradnju naprednog sistema kontrole i upravljanja javnom rasvetom. Procenjeno je da je moguća ušteda energije i smanjenje troškova od 60%.

Uključeni su i pomoćni radovi kao što je rekonstrukcija stubova za osvetljenje i zamena energetskih kablova.

Stvaranje uslova za investicije

Kao preduslov za investicije REGEA je pripremila i sprovela javnu nabavku za izbor izvođača koji će obaviti energetske preglede javne rasvete za potrebe lokalnih samouprava.

U protekle tri godine, u sklopu pripremnih aktivnosti, REGEA je koordinirala i u saradnji sa podizvođačima sprovela sledeće aktivnosti:

  1. Snimanje postojećeg stanja sistema javne rasvete (U svih 57 jedinica lokalne samouprave, uz pomoć metodologije koju je REGEA izradila, snimljeno je više od 72.000 svetiljki).
  2. Izrada Akcionih planova rekonstrukcije, modernizacije i upravljanja sistemom javne rasvete  (Na osnovu Akcionih planova donesene su odluke o optimalnom obuhvatu rekonstrukcije javne rasvete i modela finansiranja).
  3. Izrada dokumentacije za javne pozive (Pripremljene su 3 osnovne vrste dokumentacije o nabavci: Projektuj i gradi, EPC i Javno-privatno partnerstvo (JPP)).

3 modela finansiranja

Projekat je uspešno okončan oktobra 2018. godine, a do danas su na području dve županije pokrenute investicija od oko 162 miliona kuna (oko 22 miliona evra).

Od 32 lokalne samouprave, 16 je za finansiranje koristilo EPC

Modernizacije sistema javne rasvete pokrenute su u 32 lokalne samouprave, dok je preostalih 25 zbog loših finansijskih pokazatelja (neisplativosti) modernizacije odlučilo da pričeka razvoj situacije po pitanju sredstava Evropskih strukturnih i investicionih fondova (European Structural and Investment Funds – ESIF).

Od 32 lokalne samouprave, 16 je za finansiranje modernizacije koristilo EPC ugovor, 10 je modernizaciju finansiralo tradicionalnim ugovorom o nabavci robe, 5 ugovorom o najmu, a 1 ugovorom projektuj i gradi.

Ukupno je pokrenuta investicija od 162 miliona kuna (oko 22 miliona evra), od čega je 128 miliona kuna EPC ugovorom, 18,2 miliona kuna ugovorom o najmu, 14,5 miliona tradicionalnim ugovorom o nabavci robe  i 1,88 miliona kuna ugovorom projektuj i izgradi.

Sve investicije u okviru projekta NEWLIGHT realizovane su bez ikakvih grantova ili subvencija, što je prilično jedinstveno za projekte energetske efikasnosti u Hrvatskoj. EPC ugovori razvijeni u okviru projekta priznati su, kako tvrde u REGEA, u Hrvatskoj i širom JIE kao najtransparentnija, najsnažnija i najpotpunija dokumentacija takve vrste do sada.

Uštede

Potrošnja električne energije biće smanjena za oko 22,2 GWh godišnje

Modernizacija je sprovedena ili se sprovodi na 54.830 svetiljki, što predstavlja oko 76% od ukupnog broja svetiljki na području lokalnih samouprava uključenih u projekat.

Po sprovedenoj modernizaciji, u skladu sa urađenim analizama očekuju se uštede u instaliranoj radnoj snazi od 5.113 kW, odnosno oko 22,2 GWh godišnje.

Godišnje smanjenje troškova samo na potrošnji električne energije procenjuju se na više od 16,5 miliona kuna (2,2 miliona evra), a izvesne su i znatne uštede u održavanju, koje u sklopu projekta nisu definisane u novcu.

Godišnje smanjenje emisije CO2 biće veće od 5.200 tona.

Projekat prerasta u nacionalnu šemu

Za potrebe projekta, REGEA je razvila specijalizovani softver (GIS based application) koji je korišćenje podataka učinio lakšim i efikasnijim. Ovu aplikaciju sada stalno koriste energetski revizori za prikupljanje podataka u drugim projektima rekonstrukcije javne rasvete.

NEWLIGHT projekat imao je, prema rečima stručnjaka iz REGEA, veliki uticaj na razvoj EPC tržišta u Hrvatskoj i JIE.

Projekat je, takođe, postavio nove standarde za dokumentaciju za energetske preglede i EPC ugovaranje, koji se danas koriste širom Hrvatske.

Nastao na osnovu ove dobre prakse, projekat NEWLIGHT sada prerasta u nacionalnu šemu koja će biti finansirana inovativnim instrumentima – kombinacijom Evropskog fonda za strateške investicije (European Fund for Strategic Investments – EFSI) i ESIF.

Predložena Nacionalna investiciona platforma modernizacije javne rasvete predviđa uspostavljanje finansijskog instrumenta za finansiranje sektora nekretnina (ESCO Service Providers) osiguravanjem equity kapitala, garancija i sličnih finansijskih proizvoda, kao i sufinansiranje mesečne naknade (plaćanja) za javne institucije.

U drugoj polovini 2018. godine, EPC ugovori razvijeni u okviru projekta NEWLIGHT već su bili u širokoj upotrebi od strane drugih hrvatskih gradova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

7. februar 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

7. februar 2019. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

7. februar 2019. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

7. februar 2019. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela