Energetska efikasnost

EUSEW 2018: Predstavljanje finalista – hrvatska agencija podiže profil energetske tranzicije

EUSEW-2018-Predstavljanje-finalista-–-hrvatska-agencija-podize-profil-energetske-tranzicije

Foto: REGEA

Objavljeno

24.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Dobitnici Nagrada EU za održivu energiju biće proglašeni 5. juna. U užem izboru je 12 finalista iz deset zemalja EU u četiri kategorije (potrošači, javni sektor, poslovni sektor i u novoj kategoriji mladi lideri u energetici).

Balkan Green Energy News je sa liste finalista odabrao troje koje će detaljno predstaviti.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) osnovana je 2008. godine. Od tada, agencija uspešno podiže svest o prelasku na čistu energiju. Pritom, agencija je postala predvodnik na ovom polju u Hrvatskoj i širom Evrope. REGEA, koju su, sklopu programa Inteligentna energija Evrope, uz finansiranje EU, osnovale Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija, kao i grad Zagreb, pokazuje šta se može postići ako gradovi i regioni deluju zajedno.

Obnova starog – rehabilitacija

Tim agencije REGEA promoviše održivu energiju na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou putem brojnih projekata za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost, ali pružanjem informacija i edukacija. Akcije koje sprovodi REGEA uključuju rehabilitaciju gotovo 100 postojećih javnih zgrada primenom novih tehnoloških rešenja, kao i instalaciju kompletnih generacijskih sistema koje pokreće obnovljiva energija. REGEA finansira i rehabilitaciju i instalaciju obnovljive energije u domovima. Agencija učestvuje u velikim projektima, kao što je izgradnja nacionalne dečje bolnice i obnova zagrebačke ulične rasvete. Godine 2016. pokrenula je croenergy.eu, platformu za grupno finansiranje akcija povezanih s energetskom efikasnošću, obnovljivom energijom i zaštitom životne sredine.

Aktivnosti na nivou Evrope

REGEA je van Hrvatske učestvovala u 40 projekata, kao i nekoliko srednjeevropskih i prekograničnih programa. Osim toga, direktor Julije Domac predsednik je Evropske federacije agencija i regiona za energiju i životnu sredinu. Svake godine REGEA obezbeđuje, kako se procenjuje, 17,5 gigavat-sati (GWh) u energetskim uštedama – što je ekvivalent snage od približno dve milijarde LED sijalica! Uštedi se i emisija gasova sa efektom staklene bašte od 5.220 tona CO2, i proizvedeno 6 GWh obnovljive energije. To je u severozapadnoj Hrvatskoj pretvorilo energetsku tranziciju u stvarnost.

Kao i prošlih godina, Nagradu građana odabraće javnost glasanjem.

O EUSEW

Svake godine Evropska komisija (Generalni direktorat za energiju i EASME) organizuje Nedelju održive energije u EU (EUSEW), najveći skup posvećen obnovljivim izvorima i efikasnoj upotrebi energije u Evropi. Ovogodišnji moto je „Predvodite tranziciju ka čistoj energiji“, a pokrivaće niz aktivnosti na nivou cele Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu