Energetska efikasnost

EUSEW 2018: Predstavljanje finalista – hrvatska agencija podiže profil energetske tranzicije

EUSEW-2018-Predstavljanje-finalista-–-hrvatska-agencija-podize-profil-energetske-tranzicije

Foto: REGEA

Objavljeno

24.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Dobitnici Nagrada EU za održivu energiju biće proglašeni 5. juna. U užem izboru je 12 finalista iz deset zemalja EU u četiri kategorije (potrošači, javni sektor, poslovni sektor i u novoj kategoriji mladi lideri u energetici).

Balkan Green Energy News je sa liste finalista odabrao troje koje će detaljno predstaviti.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) osnovana je 2008. godine. Od tada, agencija uspešno podiže svest o prelasku na čistu energiju. Pritom, agencija je postala predvodnik na ovom polju u Hrvatskoj i širom Evrope. REGEA, koju su, sklopu programa Inteligentna energija Evrope, uz finansiranje EU, osnovale Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija, kao i grad Zagreb, pokazuje šta se može postići ako gradovi i regioni deluju zajedno.

Obnova starog – rehabilitacija

Tim agencije REGEA promoviše održivu energiju na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou putem brojnih projekata za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost, ali pružanjem informacija i edukacija. Akcije koje sprovodi REGEA uključuju rehabilitaciju gotovo 100 postojećih javnih zgrada primenom novih tehnoloških rešenja, kao i instalaciju kompletnih generacijskih sistema koje pokreće obnovljiva energija. REGEA finansira i rehabilitaciju i instalaciju obnovljive energije u domovima. Agencija učestvuje u velikim projektima, kao što je izgradnja nacionalne dečje bolnice i obnova zagrebačke ulične rasvete. Godine 2016. pokrenula je croenergy.eu, platformu za grupno finansiranje akcija povezanih s energetskom efikasnošću, obnovljivom energijom i zaštitom životne sredine.

Aktivnosti na nivou Evrope

REGEA je van Hrvatske učestvovala u 40 projekata, kao i nekoliko srednjeevropskih i prekograničnih programa. Osim toga, direktor Julije Domac predsednik je Evropske federacije agencija i regiona za energiju i životnu sredinu. Svake godine REGEA obezbeđuje, kako se procenjuje, 17,5 gigavat-sati (GWh) u energetskim uštedama – što je ekvivalent snage od približno dve milijarde LED sijalica! Uštedi se i emisija gasova sa efektom staklene bašte od 5.220 tona CO2, i proizvedeno 6 GWh obnovljive energije. To je u severozapadnoj Hrvatskoj pretvorilo energetsku tranziciju u stvarnost.

Kao i prošlih godina, Nagradu građana odabraće javnost glasanjem.

O EUSEW

Svake godine Evropska komisija (Generalni direktorat za energiju i EASME) organizuje Nedelju održive energije u EU (EUSEW), najveći skup posvećen obnovljivim izvorima i efikasnoj upotrebi energije u Evropi. Ovogodišnji moto je „Predvodite tranziciju ka čistoj energiji“, a pokrivaće niz aktivnosti na nivou cele Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije