Energetska efikasnost

EUSEW 2018: Predstavljanje finalista – hrvatska agencija podiže profil energetske tranzicije

EUSEW-2018-Predstavljanje-finalista-–-hrvatska-agencija-podize-profil-energetske-tranzicije

Foto: REGEA

Objavljeno

24.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Dobitnici Nagrada EU za održivu energiju biće proglašeni 5. juna. U užem izboru je 12 finalista iz deset zemalja EU u četiri kategorije (potrošači, javni sektor, poslovni sektor i u novoj kategoriji mladi lideri u energetici).

Balkan Green Energy News je sa liste finalista odabrao troje koje će detaljno predstaviti.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) osnovana je 2008. godine. Od tada, agencija uspešno podiže svest o prelasku na čistu energiju. Pritom, agencija je postala predvodnik na ovom polju u Hrvatskoj i širom Evrope. REGEA, koju su, sklopu programa Inteligentna energija Evrope, uz finansiranje EU, osnovale Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija, kao i grad Zagreb, pokazuje šta se može postići ako gradovi i regioni deluju zajedno.

Obnova starog – rehabilitacija

Tim agencije REGEA promoviše održivu energiju na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou putem brojnih projekata za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost, ali pružanjem informacija i edukacija. Akcije koje sprovodi REGEA uključuju rehabilitaciju gotovo 100 postojećih javnih zgrada primenom novih tehnoloških rešenja, kao i instalaciju kompletnih generacijskih sistema koje pokreće obnovljiva energija. REGEA finansira i rehabilitaciju i instalaciju obnovljive energije u domovima. Agencija učestvuje u velikim projektima, kao što je izgradnja nacionalne dečje bolnice i obnova zagrebačke ulične rasvete. Godine 2016. pokrenula je croenergy.eu, platformu za grupno finansiranje akcija povezanih s energetskom efikasnošću, obnovljivom energijom i zaštitom životne sredine.

Aktivnosti na nivou Evrope

REGEA je van Hrvatske učestvovala u 40 projekata, kao i nekoliko srednjeevropskih i prekograničnih programa. Osim toga, direktor Julije Domac predsednik je Evropske federacije agencija i regiona za energiju i životnu sredinu. Svake godine REGEA obezbeđuje, kako se procenjuje, 17,5 gigavat-sati (GWh) u energetskim uštedama – što je ekvivalent snage od približno dve milijarde LED sijalica! Uštedi se i emisija gasova sa efektom staklene bašte od 5.220 tona CO2, i proizvedeno 6 GWh obnovljive energije. To je u severozapadnoj Hrvatskoj pretvorilo energetsku tranziciju u stvarnost.

Kao i prošlih godina, Nagradu građana odabraće javnost glasanjem.

O EUSEW

Svake godine Evropska komisija (Generalni direktorat za energiju i EASME) organizuje Nedelju održive energije u EU (EUSEW), najveći skup posvećen obnovljivim izvorima i efikasnoj upotrebi energije u Evropi. Ovogodišnji moto je „Predvodite tranziciju ka čistoj energiji“, a pokrivaće niz aktivnosti na nivou cele Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

24. maj 2018. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

24. maj 2018. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

24. maj 2018. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.

Baluku Albanija neto izvoznica struje ove godine aukcija solarne elektrane

Baluku: Albanija do kraja decenije postaje neto izvoznica struje; ove godine aukcija za solarne elektrane

24. maj 2018. - Albanija cilja da postane lider u energetici u regionu i, pre kraja 2030, neto izvoznica struje, kaže vicepremijerka Belinda Baluku