Energetska efikasnost

Energetika Ljubljana koristi otpadnu toplotu iz Leka za daljinsko grejanje

Energetika Ljubljana otpadnu toplotu Leka daljinsko grejanje

Slika: Lek

Objavljeno

15.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Višak kondenzata pare iz Leka, slovenačke farmaceutske firme čiji je vlasnik Novartis, isporučuje se lokalnoj komunalnoj kompaniji za daljinsko grejanje. Energetika Ljubljana je saopštila da projekat smanjuje emisije CO2 za hiljadu tona godišnje na ime uštede goriva.

Glavni grad Slovenije je dobio koristan projekat cirkularne ekonomije. Energetika Ljubljana preuzima višak kondenzata pare iz proizvodnog procesa Leka i koristi ga u svom sistemu za daljinsko grejanje.

Količina je dovoljna da greje 300 domaćinstava ili da ih opskrbljuje sanitarnom toplom vodom, a ta lokalna komunalna i energetska kompanija je saopštila da je ušteda vode ravna zapremini više od 20 olimpijskih bazena. Projekat s Lekom, Sandozove farmaceutske kompanije u okviru matične grupe Novartis, počeo je sredinom marta i probni rad je bio uspešan.

Sistem za prikupljanje kondenzata krenuo je s redovnim radom posle uspešne probe, koja je započeta u martu

Ideju je 2018. predložio Lek, dodala je Energetika Ljubljana. Ugovor je potpisan u septembru prošle godine nakon izvršenih analiza.

Otpadna toplota dolazi iz izrade čvrstih i sterilnih proizvoda. Sistem za prikupljanje kondenzata šalje toplu vodu u mrežu daljinskog grejanja. Projekat smanjuje emisije ugljen-dioksida za hiljadu tona godišnje na ime uštede goriva, navedeno je u objavi.

Energetika Ljubljana, koja takođe isporučuje prirodni gas i struju iz visokoefikasne kogeneracije, pokrenula je prošle godine s Resaltom projekat pametnih sistema za daljinsko grejanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. jul 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

15. jul 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

15. jul 2020. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

15. jul 2020. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike