Energetska efikasnost

Energetika Ljubljana koristi otpadnu toplotu iz Leka za daljinsko grejanje

Energetika Ljubljana otpadnu toplotu Leka daljinsko grejanje

Slika: Lek

Objavljeno

15.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Višak kondenzata pare iz Leka, slovenačke farmaceutske firme čiji je vlasnik Novartis, isporučuje se lokalnoj komunalnoj kompaniji za daljinsko grejanje. Energetika Ljubljana je saopštila da projekat smanjuje emisije CO2 za hiljadu tona godišnje na ime uštede goriva.

Glavni grad Slovenije je dobio koristan projekat cirkularne ekonomije. Energetika Ljubljana preuzima višak kondenzata pare iz proizvodnog procesa Leka i koristi ga u svom sistemu za daljinsko grejanje.

Količina je dovoljna da greje 300 domaćinstava ili da ih opskrbljuje sanitarnom toplom vodom, a ta lokalna komunalna i energetska kompanija je saopštila da je ušteda vode ravna zapremini više od 20 olimpijskih bazena. Projekat s Lekom, Sandozove farmaceutske kompanije u okviru matične grupe Novartis, počeo je sredinom marta i probni rad je bio uspešan.

Sistem za prikupljanje kondenzata krenuo je s redovnim radom posle uspešne probe, koja je započeta u martu

Ideju je 2018. predložio Lek, dodala je Energetika Ljubljana. Ugovor je potpisan u septembru prošle godine nakon izvršenih analiza.

Otpadna toplota dolazi iz izrade čvrstih i sterilnih proizvoda. Sistem za prikupljanje kondenzata šalje toplu vodu u mrežu daljinskog grejanja. Projekat smanjuje emisije ugljen-dioksida za hiljadu tona godišnje na ime uštede goriva, navedeno je u objavi.

Energetika Ljubljana, koja takođe isporučuje prirodni gas i struju iz visokoefikasne kogeneracije, pokrenula je prošle godine s Resaltom projekat pametnih sistema za daljinsko grejanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Idrija Sloveniji dobija sistem skladistenje struje i postaje pametan grad

Idrija u Sloveniji dobija sistem za skladištenje struje i postaje pametan grad

07 May 2021 - Uz baterije i upravljanje lokalnom distributivnom mrežom iz projekta NEDO, Idrija će pri nestanku struje moći da održi snabdevanje za prioritetne službe

energetska-efikasnost-subvencije

Mnogi će se razočarati: subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji u 2021. ograničene – reč je o pilot-projektu

05 May 2021 - Subvencije za energetsku efikasnost u domaćinstvima će se ove godine odobravati kroz pilot-projekat koji treba da pokaže kakvo je interesovanje građana, koliko je novca raspoloživo, kao i prve rezultate, kaže Zorana Mihajlović.

energetska efikasnost gradjani subvencije opstine javni poziv

21. maj je rok da se opštine i gradovi jave na konkurs za subvencije za energetsku efikasnost za građane

23 April 2021 - U prvom koraku Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za lokalne samouprave za dobijanje subvencija.

nacionalni energetski i klimatski plan nekp srbija

Srbija počela pripremu nacionalnog energetskog i klimatskog plana

23 April 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike započelo je projekat "Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje" u okviru kojeg će biti izrađen Nacrt NEKP-a.