Energetska efikasnost

GGE pustio u rad ekološke kotlove na biomasu u školi u Pirotu

GGE pustio u rad ekoloxke kotlove na biomasu u skoli u Pirotu

Photo: GGE

Objavljeno

08.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Regionalna kompanija za energetske usluge GGE i grad Pirot pustili su u rad ekološke kotlove na biomasu u osnovnoj školi “8. septembar”, kao deo prvog javno-privatnog partnerstva (JPP) za snabdevanje energijom u Srbiji.

Grad Pirot je prošle godine objavio tender za smanjenje troškova grejanja u četiri škole, kao i povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija ugljen-dioksida. Škole su imale zastarele i nepouzdane kotlove na mazut, koji nisu ni ispunjavali ekološke standarde.

Ugovor o JPP je potpisan u martu između kompanije GGE i grada Pirota. GGE je dobio zadatak  da modernizuje kotlarnice u četiri škole i da obezbedi efikasno i održivo rešenje za zamenu kotolova.

Kako bi se povećala efikasnost i smanjio uticaj na životnu sredinu, GGE je počeo ugradnju kotlova na biomasu u školama. Biomasa potiče sa teritorije opštine i predstavlja ekološko gorivo.

Grad Pirot već godinama primenjuje sistematske mere u oblasti zaštite životne sredine, poboljšanja energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. Prema rečima gradonačelnika Pirota, Vladana Vasića, savremeno postrojenje za proizvodnju toplotne energije na biomasu povećava efikasnost i smanjuje ekološki uticaj.

“Stari kotlovi biće zamenjeni u Mlekarskoj školi, i u još dve osnovne škole Sveti Sava i Dušan Radović. Škole će dobiti moderno, ekološki održivo i kvalitetno grejanje. Privatni partner će uložiti 80 miliona dinara i na kraju ćemo dobiti jeftinije grejanje u narednih 15 godina”, rekao je gradonačelnik Vasić na svečanosti održanoj juče.

Ankica Barbulov, generalni direktor firme GGE Srbija (VIDEO), navela je da je  lokalna samouprava pokazala izuzetnu kooperativnost u realizaciji projekta.

“U narednih petnaest godina GGE Srbija će u potpunosti brinuti o grejanju škola. Uz pouzdane sistema grejanja, koji će smanjiti emisije CO2 za 420 tona svake godine, Pirot će uštedeti 60 odsto na troškovima grejanja škola. Takođe, ćemo otvoriti i nova radna mesta u regionu Pirota”, istakla je ona.

Puštanju urad prisustvovao je i Dr. Stephan Heieck, predstavnik GIZ-a, koji je podržao projekat.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu