Energetska efikasnost

GGE pustio u rad ekološke kotlove na biomasu u školi u Pirotu

GGE pustio u rad ekoloxke kotlove na biomasu u skoli u Pirotu

Photo: GGE

Objavljeno

08.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Regionalna kompanija za energetske usluge GGE i grad Pirot pustili su u rad ekološke kotlove na biomasu u osnovnoj školi “8. septembar”, kao deo prvog javno-privatnog partnerstva (JPP) za snabdevanje energijom u Srbiji.

Grad Pirot je prošle godine objavio tender za smanjenje troškova grejanja u četiri škole, kao i povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija ugljen-dioksida. Škole su imale zastarele i nepouzdane kotlove na mazut, koji nisu ni ispunjavali ekološke standarde.

Ugovor o JPP je potpisan u martu između kompanije GGE i grada Pirota. GGE je dobio zadatak  da modernizuje kotlarnice u četiri škole i da obezbedi efikasno i održivo rešenje za zamenu kotolova.

Kako bi se povećala efikasnost i smanjio uticaj na životnu sredinu, GGE je počeo ugradnju kotlova na biomasu u školama. Biomasa potiče sa teritorije opštine i predstavlja ekološko gorivo.

Grad Pirot već godinama primenjuje sistematske mere u oblasti zaštite životne sredine, poboljšanja energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. Prema rečima gradonačelnika Pirota, Vladana Vasića, savremeno postrojenje za proizvodnju toplotne energije na biomasu povećava efikasnost i smanjuje ekološki uticaj.

“Stari kotlovi biće zamenjeni u Mlekarskoj školi, i u još dve osnovne škole Sveti Sava i Dušan Radović. Škole će dobiti moderno, ekološki održivo i kvalitetno grejanje. Privatni partner će uložiti 80 miliona dinara i na kraju ćemo dobiti jeftinije grejanje u narednih 15 godina”, rekao je gradonačelnik Vasić na svečanosti održanoj juče.

Ankica Barbulov, generalni direktor firme GGE Srbija (VIDEO), navela je da je  lokalna samouprava pokazala izuzetnu kooperativnost u realizaciji projekta.

“U narednih petnaest godina GGE Srbija će u potpunosti brinuti o grejanju škola. Uz pouzdane sistema grejanja, koji će smanjiti emisije CO2 za 420 tona svake godine, Pirot će uštedeti 60 odsto na troškovima grejanja škola. Takođe, ćemo otvoriti i nova radna mesta u regionu Pirota”, istakla je ona.

Puštanju urad prisustvovao je i Dr. Stephan Heieck, predstavnik GIZ-a, koji je podržao projekat.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju