Energetska efikasnost

GGE pustio u rad ekološke kotlove na biomasu u školi u Pirotu

GGE pustio u rad ekoloxke kotlove na biomasu u skoli u Pirotu

Photo: GGE

Objavljeno

08.11.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Regionalna kompanija za energetske usluge GGE i grad Pirot pustili su u rad ekološke kotlove na biomasu u osnovnoj školi “8. septembar”, kao deo prvog javno-privatnog partnerstva (JPP) za snabdevanje energijom u Srbiji.

Grad Pirot je prošle godine objavio tender za smanjenje troškova grejanja u četiri škole, kao i povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija ugljen-dioksida. Škole su imale zastarele i nepouzdane kotlove na mazut, koji nisu ni ispunjavali ekološke standarde.

Ugovor o JPP je potpisan u martu između kompanije GGE i grada Pirota. GGE je dobio zadatak  da modernizuje kotlarnice u četiri škole i da obezbedi efikasno i održivo rešenje za zamenu kotolova.

Kako bi se povećala efikasnost i smanjio uticaj na životnu sredinu, GGE je počeo ugradnju kotlova na biomasu u školama. Biomasa potiče sa teritorije opštine i predstavlja ekološko gorivo.

Grad Pirot već godinama primenjuje sistematske mere u oblasti zaštite životne sredine, poboljšanja energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. Prema rečima gradonačelnika Pirota, Vladana Vasića, savremeno postrojenje za proizvodnju toplotne energije na biomasu povećava efikasnost i smanjuje ekološki uticaj.

“Stari kotlovi biće zamenjeni u Mlekarskoj školi, i u još dve osnovne škole Sveti Sava i Dušan Radović. Škole će dobiti moderno, ekološki održivo i kvalitetno grejanje. Privatni partner će uložiti 80 miliona dinara i na kraju ćemo dobiti jeftinije grejanje u narednih 15 godina”, rekao je gradonačelnik Vasić na svečanosti održanoj juče.

Ankica Barbulov, generalni direktor firme GGE Srbija (VIDEO), navela je da je  lokalna samouprava pokazala izuzetnu kooperativnost u realizaciji projekta.

“U narednih petnaest godina GGE Srbija će u potpunosti brinuti o grejanju škola. Uz pouzdane sistema grejanja, koji će smanjiti emisije CO2 za 420 tona svake godine, Pirot će uštedeti 60 odsto na troškovima grejanja škola. Takođe, ćemo otvoriti i nova radna mesta u regionu Pirota”, istakla je ona.

Puštanju urad prisustvovao je i Dr. Stephan Heieck, predstavnik GIZ-a, koji je podržao projekat.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

8. novembar 2017. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

8. novembar 2017. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

8. novembar 2017. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

8. novembar 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija