Energetska efikasnost

GGE pustio u rad ekološke kotlove na biomasu u školi u Pirotu

GGE pustio u rad ekoloxke kotlove na biomasu u skoli u Pirotu

Photo: GGE

Objavljeno

08.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Regionalna kompanija za energetske usluge GGE i grad Pirot pustili su u rad ekološke kotlove na biomasu u osnovnoj školi “8. septembar”, kao deo prvog javno-privatnog partnerstva (JPP) za snabdevanje energijom u Srbiji.

Grad Pirot je prošle godine objavio tender za smanjenje troškova grejanja u četiri škole, kao i povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija ugljen-dioksida. Škole su imale zastarele i nepouzdane kotlove na mazut, koji nisu ni ispunjavali ekološke standarde.

Ugovor o JPP je potpisan u martu između kompanije GGE i grada Pirota. GGE je dobio zadatak  da modernizuje kotlarnice u četiri škole i da obezbedi efikasno i održivo rešenje za zamenu kotolova.

Kako bi se povećala efikasnost i smanjio uticaj na životnu sredinu, GGE je počeo ugradnju kotlova na biomasu u školama. Biomasa potiče sa teritorije opštine i predstavlja ekološko gorivo.

Grad Pirot već godinama primenjuje sistematske mere u oblasti zaštite životne sredine, poboljšanja energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. Prema rečima gradonačelnika Pirota, Vladana Vasića, savremeno postrojenje za proizvodnju toplotne energije na biomasu povećava efikasnost i smanjuje ekološki uticaj.

“Stari kotlovi biće zamenjeni u Mlekarskoj školi, i u još dve osnovne škole Sveti Sava i Dušan Radović. Škole će dobiti moderno, ekološki održivo i kvalitetno grejanje. Privatni partner će uložiti 80 miliona dinara i na kraju ćemo dobiti jeftinije grejanje u narednih 15 godina”, rekao je gradonačelnik Vasić na svečanosti održanoj juče.

Ankica Barbulov, generalni direktor firme GGE Srbija (VIDEO), navela je da je  lokalna samouprava pokazala izuzetnu kooperativnost u realizaciji projekta.

“U narednih petnaest godina GGE Srbija će u potpunosti brinuti o grejanju škola. Uz pouzdane sistema grejanja, koji će smanjiti emisije CO2 za 420 tona svake godine, Pirot će uštedeti 60 odsto na troškovima grejanja škola. Takođe, ćemo otvoriti i nova radna mesta u regionu Pirota”, istakla je ona.

Puštanju urad prisustvovao je i Dr. Stephan Heieck, predstavnik GIZ-a, koji je podržao projekat.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

8. novembar 2017. - Vulcan Energy je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje ga izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

8. novembar 2017. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

8. novembar 2017. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

8. novembar 2017. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije