Energetska efikasnost

Prvo javno-privatno partnerstvo za isporuku toplotne energije u Srbiji

Slika: Grad Pirot

Objavljeno

22.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Prvo javno-privatno partnerstvo za isporuku toplotne energije za objekte javne namene u Srbiji, ugovoreno je u Pirotu. Grad i kompanija GGE ESCO potpisali su ugovor o zameni kotlova na lož ulje kotlovima na biomasu za grejanje 4 škole u tom mestu.

Vrednost posla je 80 miliona dinara. Očekuje se da grejanje na biomasu počne već sledeće grejne sezone. Pirot je za grejanje mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ i osnovnih škola „Sveti Sava“, „Dušan Radović“ i „8. septembar“ do sada godišnje izdvajao 32 miliona dinara, dok bi prelaskom na biomasu i unapređenjem efikasnosti sistema taj izdatak iznosio 20 miliona.

Prema uslovima ugovora, GGE ESCO će isporučivati toplotnu energiju narednih 15 godina. Ta kompanija će najpre kompletno remontovati postojeći grejni sistem, a zatim instalirati nove ekološke i efikasne kotlove na biomasu koji će zameniti stare na lož-ulje. Svaka škola će dobiti dva kotla čime će biti obezbeđena neprekinuta isporuka toplotne energije, u slučaju da se jedan od njih pokvari.

GGE ESCO će biti odgovoran za održavanje i popravke grejnog sistema. Procenjuje se da će ovom modernizacijom godišnja emisija ugljen-dioksida biti smanjena za 420.000 tona.

JPP je dobitna kombinacija i za javnog i za privatnog partnera

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić smatra da je postignuti dogovor povoljan za Grad, jer je privatni partner obavezan da obezbedi 80 miliona dinara za modernizaciju sistema: „Obaveza javnog partnera je da, osim urednog plaćanja isporuke toplotne energije, omogući da se ova investicija uradi i da u narednom periodu imamo bolje grejanje u školama po cenama koje su trenutno niže od cena koje bi plaćali Toplani za grejanje”.

Prema Vasićevim rečima, ovo će biti prvi projekat energetske efikasnosti. On je najavio da očekuje da se do kraja godine postigne dogovor i o javno-privatnom partnerstvu za javnu rasvetu. Gradonačelnik Pirota je u intervjuu za Balkan Green Energy News rekao da je taj grad na dobrom putu da u najskorije vreme dostigne sve ekološke standarde Evropske Unije.

U ime kompanije GGE ESCO doo iz Beograda, ugovor je potpisala direktorka Ankica Barbulov. Ona je istakla da će se korišćenjem biomase u novim kotlovima postići značajne uštede: „Kilovat sati isporučene toplotne energije biće do 30 posto jeftiniji u zavisnosti od nivoa zastarelosti opreme u ovim školama. Mislim da je uvođenje JPP-a u sektoru energetike jako važno za Srbiju jer se decenijama nije ulagalo u energetsku infrastrukturu. Javni sektor treba da iskoristi mogućnost da se privatni kapital angažuje, da se poboljša kvalitet usluga i da se koriste obnovljivi izvori energije“.

Ankica Barbulov kaže da će se za grejanje škola koristiti drvna sečka iz okoline Pirota. Za taj posao će se angažovati ljudi koji će proizvoditi i dopremati sečku, kao i podizvođači iz tog grada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. mart 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

22. mart 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

22. mart 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

22. mart 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora