VIDEO

VIDEO – Perspective: Region JIE spreman za unapređenje energetske efikasnosti, Ankica Barbulov

Ankica Barbulov intervju

Objavljeno

31.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Zahvaljujući uspostavljanju zakonodavnog okvira  i ESCO kompanijama koje u zemlje regiona donose sa razvijenih tržišta  nove trendove u pružanju energetskih usluga, region JIE konačno je spreman za unapređenje energetske efikasnosti. Potencijal je ogroman, kako u javnom tako i u privatnom sektoru, rekla je Ankica Barbulov, direktorka GGE ESCO za Balkan Green Energy News.

Kompanija kojom Barbulov upravlja u Srbiji je deo grupe GGE, jedne od vodećih firmi za pružanje energetskih usluga u regionu Jugoistočne Evrope. GGE je počela sa radom u Sloveniji pre nekoliko godina, u međuvremenu je proširila poslovanje na Hrvatsku i Srbiju, a odnedavno i na Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Bugarsku. Timovi GGE eksperata pomažu klijentima u ovim zemljama da sprovedu mere energetske efikasnosti, istovremeno obezbeđujući finansijska sredstva za te projekte.

Prema rečima Ankice Barbulov, zemlje JIE troše 4,5 do 5 puta više energije po dolaru BDP-a od najrazvijenijih država EU, a 2,5 puta više od EU proseka. U Srbiji se energetska efikasnost  može unaprediti za 40 ili čak 50 odsto.

Objekti sa najvećim potencijalom za poboljšanje energetske efikasnosti u privatnom sektoru su veliki potrošači – hoteli, banje, veliki tržni centri, poslovni objekti i sektor industrije. U javnom sektoru najveći potencijal je u rekonstrukciji sistema za grejanje, zameni starih kotlova koji najčešće koriste fosilna goriva, i njihov prelazak na obnovljive izvore energije. Druge savremene tehnologije takođe mogu da nađu svoju primenu, poput toplotnih pumpi, solarne energije i slično. Postoji i veliki potencijal u modernizaciji javne rasvete, gde bi godišnje moglo da se uštedi 65 do 75 odsto energije.

Za više informacija o ovoj temi pogledajte video.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

31. januar 2017. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

31. januar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

Ivona Milić 840x430 Srp

Ivona Milić: Poštovanje ESG koncepta i principa u poslovanju je kamen temeljac zelene agende Srbije

31. januar 2017. - Ivona Milić je doktorka ekonomskih nauka. Bavi se temama održivosti i ESG konceptom u kontekstu bankarske industrije.

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

31. januar 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene