Otpad

Coca-Cola predvodi na listi najvećih svetskih zagađivača plastikom

koka kola brend najveci zagadjivac plastika

Slika: Break Free From Plastic

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Treću godinu zaredom, Coca-Cola je najveći svetski zagađivač plastičnim otpadom među najpoznatijim brendovima.

Pokret Oslobodimo se plastike (eng. Break Free From Plastic) objavio je listu deset najvećih korporativnih zagađivača plastikom za 2020. godinu u okviru svog trećeg izveštaja Zahtevamo korporativnu odgovornost za zagađivanje plastikom.

U izveštaju se navodi da su top deset globalnih zagađivača za 2020. Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Unilever, Mondelez International, Mars, Inc., Procter & Gamble, Philip Morris International, Colgate-Palmolive, i Perfetti Van Melle.

Pokret poziva kompanije da hitno smanje količinu plastike za jednokratnu upotrebu

Termin najveći globalni prozvođači odnosi se na matične kompanije čiji su brendovi odgovorini za najviše zagađenja platičnim otpadom na najviše mesta u svetu.

Pokret Oslobodimo se plastike poziva kompanije da hitno smanje količinu plastike za jednokratnu upotrebu koju koriste.

Zagađivači moraju da nađu nova rešenja za isporuku proizvoda kako bi napustili plastiku za jednokratnu upotrebu

Pokret traži da najveći zagađivači moraju da otkriju koliko plastike za jednokratnu upotrebu koriste, a zatim da postave jasne, merljive ciljeve za njeno smanjenje.
Na kraju, moraju da nađu nova rešenja za pakovanje svojih proizvoda kako bi potpuno napustili jednokratnu plastiku, navodi se u izveštaju.

Kako bi pripremio izveštaj, pokret Oslobodimo se od plastike angažovao je 14.734 volontera u 55 zemalja da sprovedu 575 revizija brendova. Ovi dobrovoljci prikupili su 346.494 komada plastičnog otpada, od čega je 63% jasno označeno nekim od brendova.

Zagađivači smanjili upotrebu plastike za samo 0,1% od 2018. do 2019.

Kada se pogledaju prethodne liste može se zaključliti da su najveći globalni zagađivači za 2020. veoma dosledni jer nastavljaju da zagađuju istim tempom. Naime, Coca-Cola, Nestle i PepsiCo zauzeli su prva tri mesta u sva tri izveštaja.

Sedam vodećih zagađivača – Coca-Cola, PepsiCo, Nestle, Unilever, Mondelez International, Mars, Inc. i Colgate-Palmolive – pridružili su se inicijativi New Plastics Economy Global Commitment, ali to nije dovoljno, navodi se u izveštaju.

Prema nedavnom izveštaju fondacije Ellen MacArthur, potpisnici ove inicijative smanjili su upotrebu plastike za samo 0,1% od 2018. do 2019.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi

slovenija spalionice otpada uredba

Slovenija gradi tri nove spalionice otpada

12 маја 2022 - Slovenija želi da zaustavi izvoz otpada koji bi mogao da se termički tretira i od njega dobije energija

(Ne)odgovorno-upravljanje-komunalnim-otpadom-u-Srbiji

Video: (Ne)odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji

10 маја 2022 - U Srbiji se otpadom ne upravlja efikasno i svake godine 2,4 miliona tona komunalnog otpada nepovratno nanese štetu prirodi u kojoj završi, ali i zdravlju građana.

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude