Otpad

Coca-Cola predvodi na listi najvećih svetskih zagađivača plastikom

koka kola brend najveci zagadjivac plastika

Slika: Break Free From Plastic

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Treću godinu zaredom, Coca-Cola je najveći svetski zagađivač plastičnim otpadom među najpoznatijim brendovima.

Pokret Oslobodimo se plastike (eng. Break Free From Plastic) objavio je listu deset najvećih korporativnih zagađivača plastikom za 2020. godinu u okviru svog trećeg izveštaja Zahtevamo korporativnu odgovornost za zagađivanje plastikom.

U izveštaju se navodi da su top deset globalnih zagađivača za 2020. Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Unilever, Mondelez International, Mars, Inc., Procter & Gamble, Philip Morris International, Colgate-Palmolive, i Perfetti Van Melle.

Pokret poziva kompanije da hitno smanje količinu plastike za jednokratnu upotrebu

Termin najveći globalni prozvođači odnosi se na matične kompanije čiji su brendovi odgovorini za najviše zagađenja platičnim otpadom na najviše mesta u svetu.

Pokret Oslobodimo se plastike poziva kompanije da hitno smanje količinu plastike za jednokratnu upotrebu koju koriste.

Zagađivači moraju da nađu nova rešenja za isporuku proizvoda kako bi napustili plastiku za jednokratnu upotrebu

Pokret traži da najveći zagađivači moraju da otkriju koliko plastike za jednokratnu upotrebu koriste, a zatim da postave jasne, merljive ciljeve za njeno smanjenje.
Na kraju, moraju da nađu nova rešenja za pakovanje svojih proizvoda kako bi potpuno napustili jednokratnu plastiku, navodi se u izveštaju.

Kako bi pripremio izveštaj, pokret Oslobodimo se od plastike angažovao je 14.734 volontera u 55 zemalja da sprovedu 575 revizija brendova. Ovi dobrovoljci prikupili su 346.494 komada plastičnog otpada, od čega je 63% jasno označeno nekim od brendova.

Zagađivači smanjili upotrebu plastike za samo 0,1% od 2018. do 2019.

Kada se pogledaju prethodne liste može se zaključliti da su najveći globalni zagađivači za 2020. veoma dosledni jer nastavljaju da zagađuju istim tempom. Naime, Coca-Cola, Nestle i PepsiCo zauzeli su prva tri mesta u sva tri izveštaja.

Sedam vodećih zagađivača – Coca-Cola, PepsiCo, Nestle, Unilever, Mondelez International, Mars, Inc. i Colgate-Palmolive – pridružili su se inicijativi New Plastics Economy Global Commitment, ali to nije dovoljno, navodi se u izveštaju.

Prema nedavnom izveštaju fondacije Ellen MacArthur, potpisnici ove inicijative smanjili su upotrebu plastike za samo 0,1% od 2018. do 2019.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. decembar 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

14. decembar 2020. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

14. decembar 2020. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

14. decembar 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja