Otpad

Coca-Cola predvodi na listi najvećih svetskih zagađivača plastikom

koka kola brend najveci zagadjivac plastika

Slika: Break Free From Plastic

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Treću godinu zaredom, Coca-Cola je najveći svetski zagađivač plastičnim otpadom među najpoznatijim brendovima.

Pokret Oslobodimo se plastike (eng. Break Free From Plastic) objavio je listu deset najvećih korporativnih zagađivača plastikom za 2020. godinu u okviru svog trećeg izveštaja Zahtevamo korporativnu odgovornost za zagađivanje plastikom.

U izveštaju se navodi da su top deset globalnih zagađivača za 2020. Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Unilever, Mondelez International, Mars, Inc., Procter & Gamble, Philip Morris International, Colgate-Palmolive, i Perfetti Van Melle.

Pokret poziva kompanije da hitno smanje količinu plastike za jednokratnu upotrebu

Termin najveći globalni prozvođači odnosi se na matične kompanije čiji su brendovi odgovorini za najviše zagađenja platičnim otpadom na najviše mesta u svetu.

Pokret Oslobodimo se plastike poziva kompanije da hitno smanje količinu plastike za jednokratnu upotrebu koju koriste.

Zagađivači moraju da nađu nova rešenja za isporuku proizvoda kako bi napustili plastiku za jednokratnu upotrebu

Pokret traži da najveći zagađivači moraju da otkriju koliko plastike za jednokratnu upotrebu koriste, a zatim da postave jasne, merljive ciljeve za njeno smanjenje.
Na kraju, moraju da nađu nova rešenja za pakovanje svojih proizvoda kako bi potpuno napustili jednokratnu plastiku, navodi se u izveštaju.

Kako bi pripremio izveštaj, pokret Oslobodimo se od plastike angažovao je 14.734 volontera u 55 zemalja da sprovedu 575 revizija brendova. Ovi dobrovoljci prikupili su 346.494 komada plastičnog otpada, od čega je 63% jasno označeno nekim od brendova.

Zagađivači smanjili upotrebu plastike za samo 0,1% od 2018. do 2019.

Kada se pogledaju prethodne liste može se zaključliti da su najveći globalni zagađivači za 2020. veoma dosledni jer nastavljaju da zagađuju istim tempom. Naime, Coca-Cola, Nestle i PepsiCo zauzeli su prva tri mesta u sva tri izveštaja.

Sedam vodećih zagađivača – Coca-Cola, PepsiCo, Nestle, Unilever, Mondelez International, Mars, Inc. i Colgate-Palmolive – pridružili su se inicijativi New Plastics Economy Global Commitment, ali to nije dovoljno, navodi se u izveštaju.

Prema nedavnom izveštaju fondacije Ellen MacArthur, potpisnici ove inicijative smanjili su upotrebu plastike za samo 0,1% od 2018. do 2019.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

03 March 2021 - Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra.

Informacioni sistem upravljanja otpadom fbih registracija

FBiH dobila Informacioni sistem upravljanja otpadom: Poziv firmama da se registruju i unesu podatke

23 February 2021 - Firme imaju zakonsku obavezu da se registruju i unesu podatke u ovaj sistem do 31. marta odnosno 30. juna.

Termoelektrana Sostanj odustala cvrstog otpada ugalj

Termoelektrana Šoštanj odustala od dodavanja čvrstog otpada u ugalj

11 February 2021 - Kritikovan zbog obraćanja susednim opštinama, TEŠ je objavio da prestaje da radi na projektu spaljivanja otpada u termoelektrani Šoštanj

Kineski CRBC 3 2 milijarde evra otpadne vode deponije

Kineski CRBC dobio posao od 3,2 milijarde evra za otpadne vode, deponije

08 February 2021 - CRBC će projektovati i izgraditi na desetine postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionе mrеžе kao i šest regionalnih deponija