Otpad

Coca-Cola predvodi na listi najvećih svetskih zagađivača plastikom

koka kola brend najveci zagadjivac plastika

Slika: Break Free From Plastic

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Treću godinu zaredom, Coca-Cola je najveći svetski zagađivač plastičnim otpadom među najpoznatijim brendovima.

Pokret Oslobodimo se plastike (eng. Break Free From Plastic) objavio je listu deset najvećih korporativnih zagađivača plastikom za 2020. godinu u okviru svog trećeg izveštaja Zahtevamo korporativnu odgovornost za zagađivanje plastikom.

U izveštaju se navodi da su top deset globalnih zagađivača za 2020. Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Unilever, Mondelez International, Mars, Inc., Procter & Gamble, Philip Morris International, Colgate-Palmolive, i Perfetti Van Melle.

Pokret poziva kompanije da hitno smanje količinu plastike za jednokratnu upotrebu

Termin najveći globalni prozvođači odnosi se na matične kompanije čiji su brendovi odgovorini za najviše zagađenja platičnim otpadom na najviše mesta u svetu.

Pokret Oslobodimo se plastike poziva kompanije da hitno smanje količinu plastike za jednokratnu upotrebu koju koriste.

Zagađivači moraju da nađu nova rešenja za isporuku proizvoda kako bi napustili plastiku za jednokratnu upotrebu

Pokret traži da najveći zagađivači moraju da otkriju koliko plastike za jednokratnu upotrebu koriste, a zatim da postave jasne, merljive ciljeve za njeno smanjenje.
Na kraju, moraju da nađu nova rešenja za pakovanje svojih proizvoda kako bi potpuno napustili jednokratnu plastiku, navodi se u izveštaju.

Kako bi pripremio izveštaj, pokret Oslobodimo se od plastike angažovao je 14.734 volontera u 55 zemalja da sprovedu 575 revizija brendova. Ovi dobrovoljci prikupili su 346.494 komada plastičnog otpada, od čega je 63% jasno označeno nekim od brendova.

Zagađivači smanjili upotrebu plastike za samo 0,1% od 2018. do 2019.

Kada se pogledaju prethodne liste može se zaključliti da su najveći globalni zagađivači za 2020. veoma dosledni jer nastavljaju da zagađuju istim tempom. Naime, Coca-Cola, Nestle i PepsiCo zauzeli su prva tri mesta u sva tri izveštaja.

Sedam vodećih zagađivača – Coca-Cola, PepsiCo, Nestle, Unilever, Mondelez International, Mars, Inc. i Colgate-Palmolive – pridružili su se inicijativi New Plastics Economy Global Commitment, ali to nije dovoljno, navodi se u izveštaju.

Prema nedavnom izveštaju fondacije Ellen MacArthur, potpisnici ove inicijative smanjili su upotrebu plastike za samo 0,1% od 2018. do 2019.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

14. decembar 2020. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

brcko centar za upravljanje otpadom svetska banka

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima

14. decembar 2020. - Centar je jedan od pet projekata koji se pripremaju u Distriktu u okviru "Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine"

crveni mulj, boksit, aluminijum

Naučnici od rudarskog otpada dobili gvožđe i građevinski materijal

14. decembar 2020. - Istraživači tvrde da se uz pomoć jednostavnog hemijskog procesa iz crvenog mulja, nusproizvoda prerade boksita, može izdvojiti gvožđe

prozor rama otpad sortiranje juricic

Prozor-Rama jedina opština u BiH koja sortira sav prikupljeni otpad

14. decembar 2020. - Opština je izgradila Ekopark koji se sastoji od sortirnice i kompostane, pa se od 100 odsto obrađenog otpada ponovo iskoristi 60 odsto