Otpad

Coca-Cola predvodi na listi najvećih svetskih zagađivača plastikom

koka kola brend najveci zagadjivac plastika

Slika: Break Free From Plastic

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Treću godinu zaredom, Coca-Cola je najveći svetski zagađivač plastičnim otpadom među najpoznatijim brendovima.

Pokret Oslobodimo se plastike (eng. Break Free From Plastic) objavio je listu deset najvećih korporativnih zagađivača plastikom za 2020. godinu u okviru svog trećeg izveštaja Zahtevamo korporativnu odgovornost za zagađivanje plastikom.

U izveštaju se navodi da su top deset globalnih zagađivača za 2020. Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Unilever, Mondelez International, Mars, Inc., Procter & Gamble, Philip Morris International, Colgate-Palmolive, i Perfetti Van Melle.

Pokret poziva kompanije da hitno smanje količinu plastike za jednokratnu upotrebu

Termin najveći globalni prozvođači odnosi se na matične kompanije čiji su brendovi odgovorini za najviše zagađenja platičnim otpadom na najviše mesta u svetu.

Pokret Oslobodimo se plastike poziva kompanije da hitno smanje količinu plastike za jednokratnu upotrebu koju koriste.

Zagađivači moraju da nađu nova rešenja za isporuku proizvoda kako bi napustili plastiku za jednokratnu upotrebu

Pokret traži da najveći zagađivači moraju da otkriju koliko plastike za jednokratnu upotrebu koriste, a zatim da postave jasne, merljive ciljeve za njeno smanjenje.
Na kraju, moraju da nađu nova rešenja za pakovanje svojih proizvoda kako bi potpuno napustili jednokratnu plastiku, navodi se u izveštaju.

Kako bi pripremio izveštaj, pokret Oslobodimo se od plastike angažovao je 14.734 volontera u 55 zemalja da sprovedu 575 revizija brendova. Ovi dobrovoljci prikupili su 346.494 komada plastičnog otpada, od čega je 63% jasno označeno nekim od brendova.

Zagađivači smanjili upotrebu plastike za samo 0,1% od 2018. do 2019.

Kada se pogledaju prethodne liste može se zaključliti da su najveći globalni zagađivači za 2020. veoma dosledni jer nastavljaju da zagađuju istim tempom. Naime, Coca-Cola, Nestle i PepsiCo zauzeli su prva tri mesta u sva tri izveštaja.

Sedam vodećih zagađivača – Coca-Cola, PepsiCo, Nestle, Unilever, Mondelez International, Mars, Inc. i Colgate-Palmolive – pridružili su se inicijativi New Plastics Economy Global Commitment, ali to nije dovoljno, navodi se u izveštaju.

Prema nedavnom izveštaju fondacije Ellen MacArthur, potpisnici ove inicijative smanjili su upotrebu plastike za samo 0,1% od 2018. do 2019.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu