Električna energija

EU predložila promenu uređenja tržišta električne energije

EU-predlozila-promenu-uredjenja-trzista-elektricne-energije

Foto: Valentine Zeler / EC - Audiovisual Service

Objavljeno

15.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Revizija ustrojstva tržišta električne energije ima za cilj da pomeri fokus sa kratkoročnih tržišta, podstakne elektrifikaciju i izgradnju elektrana na intermitentne obnovljive izvore te da se zaštite potrošači, izjavila je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson. Prozjumeri će moći da prodaju višak struje iz svojih krovnih fotonaponskih sistema komšijama i da je razmenjuju s njima.

Energetska kriza se pogoršala po napadu Rusije na Ukrajinu pre godinu dana, sa prelivanjem uzleta cena gasa na veleprodajno tržište električne energije, što je naškodilo potrošačima i dovelo do bankrotstva brojne trgovce tim energentom. Nakon intenzivnih i dugotrajnih pregovora, Evropska komisija je upravo pokrenula diskusiju o promenama Uredbe o tržištu električne energije, Direktive o električnoj energiji i Uredbe o integritetu i transparentnosti veleprodajnog energetskog tržišta (REMIT).

Reforma ustrojstva tržišta električne energije je deo šireg plana za jačanje konkurentnosti evropske industrije i ubrzavanje prelaska na klimatsku neutralnost, saopšteno je.

Simson: Potrošači nisu imali koristi od povećanja udela jeftinije energije iz obnovljivih izvora

„Na mnogo nacionalnih tržišta gotovo da nije bilo instrumenata s dospećem dužim od tri godine. Dominacija kratkoročnog tržišta je pojačala efekte povećanja cena gasa i izazvala je razne probleme tokom krize. To su osetili potrošači. Bili su izloženi veleprodajnim cenama prečesto diktiranim iz elektrana na gas. Nisu mogli imati koristi od povećanja udela jeftinije energije iz obnovljivih izvora“, izjavila je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Računi za energente moraju da se bolje razdvoje od kratkoročnih tržišnih cena

Evropska unija treba da utrostruči svoju stopu uvođenja energana na obnovljive izvore, kazala je i naglasila da će u periodu do 2030. zatrebati mnogo više električne energije da pogoni privredu. Predložene mere su namenjene boljem razdvajanju računa potrošača i kompanija za energente od kratkoročnih tržišnih cena, objasnila je Simson.

Uplate u budžet preko CfD-ova će snižavati račune potrošačima

Komisija hoće da unapredi tržište koje čine ugovori o otkupu struje kako bi podstakla investicije u zelenu energetiku. Jačanje fleksibilnosti elektroenergetskog sistema pomoću sistema za skladištenje i odziva odnosno prilagođavanja na strani potražnje zamišljeno je kao alatka za integrisanje jeftinije električne energije iz obnovljivih izvora i stabilizaciju cena, dodala je.

Izvršno telo EU je saopštilo da će obavezati države članice da subvencije za niskougljenične (čitaj: nuklearne) elektrane i one na obnovljive  izvore uređuju preko ugovora o razlici u ceni (CfD). Ideja je da se ograniče prekomerni prihodi proizvođača energenata i ubrza postepeno napuštanje fosilnog gasa.

Države članice bi uplate u budžet preko CfD-ova, kada su tržišne cene iznad ugovorenih, direktno usmeravale u snižavanje svih računa za električnu energiju.

Tržište električne energije krojeno za potrošače

„Dozvolićemo potrošačima da imaju više od jednog brojila i različite ugovore za napajanje svog električnog vozila i toplotnih pumpi ili pokrivanje vlastite potrošnje. Uvodimo pravo na razmenu energije“, istakla je Simson. Paket uključuje mehanizme za zaštitu ranjivih potrošača.

Potrošači će moći da ulažu u vetroparkove i solarne elektrane kao i da prodaju višak električne energije iz svojih krovnih fotonaponskih sistema komšijama, a ne samo svojem snabdevaču, stoji u nacrtu. Domaćinstvima bi takođe bilo omogućeno da tu struju razmenjuju sa susedima.

Timermans: Obnovljivi izvori su naša karta za energetsku suverenost i okončanje naše ovisnosti o fosilnim gorivima

Predložene mere bi, osim toga, trebalo da povećaju efikasnost kratkoročnih tržišta tako da se učesnicima na tržištu energenata iz obnovljivih izvora pruži više varijanti za trgovanje, piše u inicijativi. Na osnovu iskustava stečenih tokom krize, reformom bi se produžilo takozvano šišanje vršne potražnje odnosno seta mera namenjenih smanjenju potrošnje gasa u sektoru proizvodnje električne energije putem obaranja potražnje za vreme najveće potražnje u toku dana.

„Obnovljiva energija će sve više postajati resurs za evropske građane i industriju. Obnovljivi izvori su naša ulaznica za energetsku suverenost i okončanje naše ovisnosti o fosilnim gorivima. Treba da ažuriramo ustrojstvo svog tržišta da obezbedimo da se ova tranzicija obavi što je pre moguće te da naši potrošači mogu imati koristi od nižih troškova energije iz obnovljivih izvora“, izjavio je izvršni potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, koji je zadužen za Evropski zeleni dogovor.

Industrija poziva na evoluciju umesto na revoluciju

Paket ide Savetu EU i Evropskom parlamentu da ga ispregovaraju. Oni sada moraju da se drže uravnoteženog predloga i da okončaju trenutnu neizvesnost u pogledu investicija koju su izazvale nekoordinisane intervencije na tržištu, upozorava WindEurope. „Dobro je što se u komisijinom predlogu nadograđuju jake osnove postojećeg ustrojstva tržišta. Ono što je potrebno je evolucija, a ne radikalne promene“, kazao je generalni direktor organizacije Džajls Dikson.

Njegova izjava se poklapa s reakcijom Europexa – Asocijacija evropskih berzi energenata je izrazila veru u pristup kojeg naziva „evolucija, ne revolucija“. Učesnicima na tržištu je potrebna stabilnost u domenu regulatornog okruženja da bi se omogućile investicije neophodne za energetsku tranziciju koja će najmanje da košta, poručila je.

Dvostrani CfD mehanizam za subvencije će obuhvatiti samo nove niskougljenične i elektrane na obnovljive izvore

Predlozi bi trebalo da daju podstrek rešenjima za fleksibilnost, odziv na strani potražnje i skladištenje energije, ali s pristupom koji je „tehnološki neutralan“, dakle uz prihvatanje šireg spektra raspoloživih postrojenja, i na tržišnim osnovama, naglašava Europex.

Olakšanje je što će samo novi projekti solarnih elektrana s državnom podrškom biti obuhvaćeni dvostranim CfD mehanizmom u organizaciji vlada zemalja članica, rekla je Naomi Ševijar, koja je u organizaciji SolarPower Europe odgovorna za regulatorna pitanja.

Reformisanje uređenja tržišta električne energije uključuje podršku za resurse za fleksibilnost velikog obima i onih na nivou stambenog sektora, poput solarnih baterija, što će ojačati sposobnost uređaja za skladištenje energije da umanje pritisak kojeg trpi mreža, po njenom mišljenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

15. mart 2023. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

15. mart 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

15. mart 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

15. mart 2023. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije