OIE

EU najavila plan subvencija za zaštitu domaće zelene industrije

Industrijski plan za zeleni dogovor EU-plan-subvencija-zastitu-domace-zelene-industrije

Foto: Dati Bendo / EC - Audiovisual Service

Objavljeno

02.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Industrijski plan za zeleni dogovor, kojeg je predstavila Evropska komisija, biće paket za ublažavanje propisa, mehanizme za podršku iz javnih sredstava, rad na sticanju potrebnih profesionalnih veština i napore da se sa zemljama partnerima na globalnom nivou usklade subvencije za ulaganja u tehnologije bez neto emisija.

Trka ka smanjivanju neto emisija gasova s efektom staklene bašte na nulu je za Evropsku uniju pitanje prestiža, ali je takođe prilika da razvije svoju zelenu industriju u svetsku supersilu. U odgovoru na Zakon o obaranju inflacije u Sjedinjenim Državama i subvencije koje druge konkurentske zemlje ulivaju u taj sektor, Evropska komisija je predstavila svoj Industrijski plan za zeleni dogovor (Green Deal Industrial Plan).

Povećavanje subvencija na drugim tržištima preti da naškodi konkurentnosti EU, odvuče investicije, pa i da motiviše kompanije da se presele tamo gde su im uslovi povoljniji. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen se posebno osvrnula na podsticaje koje daju Sjedinjene Države, Japan, Indija, Kanada i Velika Britanija. S druge strane, izjavila je da EU zapravo podržava te pakete, u kontekstu borbe protiv klimatskih promena.

Plan je namenjen jačanju podrške omasovljavanju proizvodnog kapaciteta EU u domenu tehnologija sa neto nula emisija i proizvoda neophodnih za postizanje ambicioznih klimatskih ciljeva. On treba da nadopuni prethodne inicijative poput Evropskog zelenog dogovora i REPowerEU, naveli su komesari i komesarke. Ovaj potonji plan je pokrenut prošle godine s namerom da se što pre eliminiše ovisnost o ruskim fosilnim gorivima.

Fon der Lajen: Evropa je rešena da predvodi revoluciju u čistim tehnologijama

Za novi okvir je predviđeno da omogući predvidljivo i pojednostavljeno regulatorno okruženje, pojača pristup novčanim sredstvima, unapređivanje profesionalnih veština i uvede otporne lance snabdevanja u otvoreno trgovanje, kako je to formulisalo izvršno telo EU.

Predlog se prvenstveno tiče podrške tehnologijama u energetici kao što su vetroturbine i solarni paneli

„Evropa je rešena da predvodi revoluciju u čistim tehnologijama. To za naše kompanije i ljude znači da veštine dovode do otvaranja kvalitetnih radnih mesta i inovacija u masovnoj proizvodnji, zahvaljujući jednostavnijem i bržem okviru“, izjavila je Fon der Lajen. Predstojeći zakon o kritično važnim sirovinama – Critical Raw Materials Act, koji se tiče strateških materijala poput retkih elemenata, biće deo celokupnih napora, kažu u komisiji.

Industrijski plan za zeleni dogovor je prvenstveno za tehnologije u energetici poput vetroturbina, solarnih panela za proizvodnju struje, toplotnih pumpi, baterija, električne mobilnosti i zelenog vodonika, zajedno sa prikupljanjem i pohranjivanjem ugljen-dioksida.

Državama članicama više odgovornosti u odobravanju pomoći iz javnih sredstava

Državama članicama su potrebni jednostavniji mehanizmi za odobravanje podsticaja za zelenu tranziciju, stoji u objavi. Ideja je da se organizuju konsultacije sa nacionalnim vladama o privremenom okviru za plasiranje javnih sredstava u te svrhe.

Četvrti navedeni element je za globalnu saradnju i prilagođavanje trgovanja zelenoj tranziciji po principima pravične konkurencije i otvorene trgovine, nadograđujući odnose sa partnerima EU i rad Svetske trgovinske organizacije, objašnjavaju vodeći ljudi 27-članog bloka.

Neke nacionalne vlade se protive daljem zajedničkom zaduživanju

Evropska komisija tek treba da radi na postizanju kritične mase koja bi sprovela novi predlog o subvencijama i smanjenju administrativnog opterećenja za projekte. Grupa zemalja predvođena Nemačkom se protivi daljem zaduživanju na nivou unije. Što se tiče Fon der Lajenove, predložila je da se deo troškova pokrije iz plana REPowerEU, paketa InvestEU i Inovacionog fonda, iako su te tri stavke odobrene ranije i sa sličnim ciljevima.

Međutim, šefica Evropske komisije je ukazala na činjenicu da se uvoz fosilnih goriva iz Rusije smanjuje mnogo brže nego što se očekivalo. Ona tvrdi da bi čak 250 milijardi evra moglo da se preusmeri u eliminisanje neto emisija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

2. februar 2023. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

2. februar 2023. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

2. februar 2023. - Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove...

eu-ets-vetroelektrana-smanjenje-emisija

Vetar i solar doneli rekordan pad emisija u okviru EU ETS-a

2. februar 2023. - Rast proizvodnje električne energije iz vetra i solara doveo je do najvećeg godišnjeg smanjenja emisija u okviru sistema EU ETS