OIE

EU najavila plan subvencija za zaštitu domaće zelene industrije

Industrijski plan za zeleni dogovor EU-plan-subvencija-zastitu-domace-zelene-industrije

Foto: Dati Bendo / EC - Audiovisual Service

Objavljeno

02.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Industrijski plan za zeleni dogovor, kojeg je predstavila Evropska komisija, biće paket za ublažavanje propisa, mehanizme za podršku iz javnih sredstava, rad na sticanju potrebnih profesionalnih veština i napore da se sa zemljama partnerima na globalnom nivou usklade subvencije za ulaganja u tehnologije bez neto emisija.

Trka ka smanjivanju neto emisija gasova s efektom staklene bašte na nulu je za Evropsku uniju pitanje prestiža, ali je takođe prilika da razvije svoju zelenu industriju u svetsku supersilu. U odgovoru na Zakon o obaranju inflacije u Sjedinjenim Državama i subvencije koje druge konkurentske zemlje ulivaju u taj sektor, Evropska komisija je predstavila svoj Industrijski plan za zeleni dogovor (Green Deal Industrial Plan).

Povećavanje subvencija na drugim tržištima preti da naškodi konkurentnosti EU, odvuče investicije, pa i da motiviše kompanije da se presele tamo gde su im uslovi povoljniji. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen se posebno osvrnula na podsticaje koje daju Sjedinjene Države, Japan, Indija, Kanada i Velika Britanija. S druge strane, izjavila je da EU zapravo podržava te pakete, u kontekstu borbe protiv klimatskih promena.

Plan je namenjen jačanju podrške omasovljavanju proizvodnog kapaciteta EU u domenu tehnologija sa neto nula emisija i proizvoda neophodnih za postizanje ambicioznih klimatskih ciljeva. On treba da nadopuni prethodne inicijative poput Evropskog zelenog dogovora i REPowerEU, naveli su komesari i komesarke. Ovaj potonji plan je pokrenut prošle godine s namerom da se što pre eliminiše ovisnost o ruskim fosilnim gorivima.

Fon der Lajen: Evropa je rešena da predvodi revoluciju u čistim tehnologijama

Za novi okvir je predviđeno da omogući predvidljivo i pojednostavljeno regulatorno okruženje, pojača pristup novčanim sredstvima, unapređivanje profesionalnih veština i uvede otporne lance snabdevanja u otvoreno trgovanje, kako je to formulisalo izvršno telo EU.

Predlog se prvenstveno tiče podrške tehnologijama u energetici kao što su vetroturbine i solarni paneli

„Evropa je rešena da predvodi revoluciju u čistim tehnologijama. To za naše kompanije i ljude znači da veštine dovode do otvaranja kvalitetnih radnih mesta i inovacija u masovnoj proizvodnji, zahvaljujući jednostavnijem i bržem okviru“, izjavila je Fon der Lajen. Predstojeći zakon o kritično važnim sirovinama – Critical Raw Materials Act, koji se tiče strateških materijala poput retkih elemenata, biće deo celokupnih napora, kažu u komisiji.

Industrijski plan za zeleni dogovor je prvenstveno za tehnologije u energetici poput vetroturbina, solarnih panela za proizvodnju struje, toplotnih pumpi, baterija, električne mobilnosti i zelenog vodonika, zajedno sa prikupljanjem i pohranjivanjem ugljen-dioksida.

Državama članicama više odgovornosti u odobravanju pomoći iz javnih sredstava

Državama članicama su potrebni jednostavniji mehanizmi za odobravanje podsticaja za zelenu tranziciju, stoji u objavi. Ideja je da se organizuju konsultacije sa nacionalnim vladama o privremenom okviru za plasiranje javnih sredstava u te svrhe.

Četvrti navedeni element je za globalnu saradnju i prilagođavanje trgovanja zelenoj tranziciji po principima pravične konkurencije i otvorene trgovine, nadograđujući odnose sa partnerima EU i rad Svetske trgovinske organizacije, objašnjavaju vodeći ljudi 27-članog bloka.

Neke nacionalne vlade se protive daljem zajedničkom zaduživanju

Evropska komisija tek treba da radi na postizanju kritične mase koja bi sprovela novi predlog o subvencijama i smanjenju administrativnog opterećenja za projekte. Grupa zemalja predvođena Nemačkom se protivi daljem zaduživanju na nivou unije. Što se tiče Fon der Lajenove, predložila je da se deo troškova pokrije iz plana REPowerEU, paketa InvestEU i Inovacionog fonda, iako su te tri stavke odobrene ranije i sa sličnim ciljevima.

Međutim, šefica Evropske komisije je ukazala na činjenicu da se uvoz fosilnih goriva iz Rusije smanjuje mnogo brže nego što se očekivalo. Ona tvrdi da bi čak 250 milijardi evra moglo da se preusmeri u eliminisanje neto emisija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa nije spremna na klimatske ekstreme sa kojima se suočava

Evropa nije spremna na klimatske ekstreme sa kojima se suočava

2. februar 2023. - Evropska agencija za zaštitu životne sredine objavila je prvu studiju o proceni klimatskih rizika u Evropi, identifikujući 36 rizika

dekarbonizacija-industrije

Nemačka industrija će dobiti milijarde evra subvencija za dekarbonizaciju

2. februar 2023. - Ugovori o razlici za emisije CO2 treba da pomognu kompanijama da ostanu konkurentne dok prelaze na skuplje proizvodne procese

Medeja Loncar ekosistem egosistem

Medeja Lončar (Siemens Srbija): Planeta traži ekosistem, a ne egosistem

2. februar 2023. - Znanje i nove tehnologije su ključni za izazove s kojima se planeta suočava, poručila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

Emisije iz sektora energetike 2023 oborile rekord

Emisije iz sektora energetike 2023. oborile rekord

2. februar 2023. - Suše su prošle godine ograničile rad hidroelektrana, pa su emisije u sektoru energetike treći put zaredom oborile rekord, objavila je IEA