OIE

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

Foto: Christophe Licoppe / EC - Audiovisual Service

Objavljeno

10.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je objavila predlog hitne privremene uredbe o pojednostavljenju administrativnih postupaka koja bi omogućila da se sledeće godine udvostruči kapacitet novih postrojenja za proizvodnju zelene energije na sto gigavata. Paket uključuje ublažavanje propisa za zaštitu životne sredine.

Evropska komisija je predložila donošenje hitne uredbe za ubrzavanje izgradnje energetskih postrojenja i uređaja u domenu obnovljivih izvora, u okviru plana da se okonča zavisnost Evropske unije od ruskih fosilnih goriva.

U planu REPowerEU je već predviđeno da se administrativni postupci olabave, ali situacija na tržištima energenata se u međuvremenu pogoršala, pa je potrebno neodložno delovati, kažu u izvršnom telu EU. Saopšteno je da će novi propisi važiti godinu dana i da Evropski savet treba da ih uvede u cilju premošćivanja perioda dok nova verzija Direktive o obnovljivoj energiji ne stupi na snagu.

Međunarodna agencija za energetiku je ukazala na opasnost od manjka 30 milijardi kubnih metara gasa pred početak grejne sezone sledeće godine

„Time bismo već u sledećih 12 meseci odblokirali nebrojene projekte za obnovljivu energiju. Po računici IEA, već sledeće godine bismo mogli da nadomestimo 14 milijardi kubnih metara gasa“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i istakla da je Međunarodna agencija za energetiku – IEA ukazala na opasnost od manjka 30 milijardi kubnih metara gasa pred početak grejne sezone sledeće godine.

Previše projekata zaglavljeno u postupcima za dobijanje dozvola

EU je na putu da ove godine kapacitet iz obnovljivih izvora uveća na 50 gigavata, dvaput više nego 2021, naglasila je i otkrila ambiciju da se povećanje sledeće godine podigne na sto gigavata.

„Bezbroj projekata na obnovljive izvore samo čeka na odobrenja. Iz nekih već u roku od nekoliko nedelja ili meseci može da krene isporuka jeftinih energenata. Ovde mislim, na primer, na solarne panele na postojećim zgradama ili obnovu vetroparkova. Ali previše tih projekata je zaglavljeno zbog dugačkih postupaka za dobijanje dozvola“, izjavila je Fon der Lajen.

EU ugrožava sistem zaštite životne sredine, upozorava EEB

Krovni fotonaponski sistemi i mini solarne elektrane do 50 kilovata dobiće izuzeće od obaveze izrade procene uticaja na životnu sredinu. Mreža ekoloških organizacija European Environmental Bureau saopštila je da se taj potez planira nauštrb sistema zaštite životne sredine i mehanizma demokratske kontrole i da će izazvati pravnu nesigurnost.

„Predlog ograničava obavezu izrade ekoloških procena, koje su od fundamentalnog značaja za sistem zaštite prirode i društva i predlaže mere koje bi de fakto promenile temeljnu regulativu EU za zaštitu životne sredine… Uvođenje zelene energije može da se ubrza time što će se obezbediti bolja implementacija ekoloških procena i rešiti uska grla u administraciji – odnosno podstaći digitalizaciju postupaka i za podnosioce zahteva za projekte uvesti uslužne centre za objedinjene usluge – kao i unapređenjem resursa na svim nivoima nadležnih uprava i za izdavanje dozvola i ekološke procene“, poručuju iz EEB-a.

Timmermans: Ekološki propisi će biti ublaženi samo u oblastima gde nema razloga za zabrinutost

S druge strane, potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, zadužen za Evropski zeleni dogovor, izjavio je da je naglasak stavljen „na oblasti gde postoje jaki dokazi da neće biti razloga za zabrinutost, na primer za solarne panele na postojećim ili već projektovanim objektima ili za nadograđivanje kapaciteta postojećih elektrana koje se bliže kraju svog ekonomskog ciklusa“.

U suštini, u predlogu stoji da treba proglasiti status „prečeg javnog interesa“ za fotonaponske pogone, toplotne pumpe i druge energane na čiste izvore i uvesti kraće rokove administraciji za izdavanje dozvola.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

10. novembar 2022. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

10. novembar 2022. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

10. novembar 2022. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

10. novembar 2022. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja