Energetska kriza

IEA: Velika nestašica gasa preti EU na zimu 2023/24. godine

IEA Velika nestasica gasa EU zimu 2023 24

Foto: oto: Selim Arda Eryılmaz on Unsplash

Objavljeno

07.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ukoliko se potražnja za LNG-om u Kini oporavi, a Rusija pritom znatno smanji ili prekine isporuke kroz gasovode, EU će se pred početak grejne sezone sledeće godine suočiti sa manjkom gasa od 30 milijardi kubnih metara, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku.

Postrojenja za skladištenje gasa u Evropskoj uniji su trenutno 95 odsto puna, a nivo je pet procenata ili pet milijardi kubnih metara veći od proseka iz proteklih pet godina. Ipak, te dodatne količine tokom hladnog talasa mogu da pokriju samo dvodnevnu potrošnju, upozorila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u novom izveštaju – Nikad nije prerano za pripremu za sledeću zimu: gasni bilans Evrope za 2023-2024. (Never Too Early to Prepare for Next Winter: Europe’s Gas Balance for 2023-2024.)

Postupak punjenja skladišta je ove godine olakšan najviše dotokom kroz ruske gasovode tokom leta i usled smanjenja kineskog uvoza tečnog prirodnog gasa (LNG-a), a nije verovatno da će se 2023. ijedno od ta dva ponoviti, stoji u dokumentu. To dovodi do opasnosti od raskoraka između isporuka i potražnje u visini do 30 milijardi kubnih metara, što je gotovo polovina skladišnog kapaciteta, tvrde autori.

Isporuke ruskog gasa će ove godine pasti preko 55 odsto

Isporuke ruskog gasa kroz cevovode su znatno smanjene, mada su u prvoj polovini godine bile blizu uobičajenih. Za isporuke gasovodima u EU za 2022. je predviđen pad od preko 55 odsto, za 80 milijardi kubika, dodaje IEA.

Pored toga, učinak hidroelektrana i nuklearki je u prvih deset meseci 2022. bio na višegodišnjem minimumu. Dale su 20 odnosno 16 odsto manje električne energije nego u istom periodu prošle godine, pa je nestašica gasa bila još drastičnija.

Posledice poremećaja u isporukama gasa pogoršane su ogromnim smanjenjem proizvodnje u hidroelektranama i nuklearnim elektranama

Za to vreme, Velika Britanija i EU su zajedno uspele da uvezu LNG-a za 65 odsto iliti 50 milijardi kubika gasa više nego od januara zaključno sa oktobrom 2021. godine. Potražnja za gasom se smanjila deset procenata, što je 40 milijardi kubnih metara.

Prognozirano povećanje isporuka LNG-a za 2023. bilo bi upola manje od proseka iz perioda od 2016. do 2019.

Ukoliko se uvoz LNG-a u Kinu sledeće godine oporavi toliko da dostigne nivo iz 2021, njena privreda će zahvatiti 85 odsto očekivanog povećanja u isporukama u tom formatu, pa bi to povećalo rizik da u EU nastupi nestašica gasa. Očekuje se da će Sjedinjene Države u ukupnom povećanju učestvovati s jednom trećinom, što odgovara zapremini od 20 milijardi kubika gasa. Prognozirani porast isporuka LNG-a u svetu bi pritom bio upola manji od proseka zabeleženog u periodu od 2016. zaključno s 2019. godinom.

„Države treba hitno da preduzimaju mere da se povećaju brzina unapređivanja energetske efikasnosti i uvođenja energije iz obnovljivih izvora i toplotnih pumpi – kao i drugih koraka da se potražnja gasa obori na strukturnoj razini. To je ključno za energetsku bezbednost Evrope, dobrobit njenih građana i industrije i njenu energetsku tranziciju“, izjavio je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Počela izgradnja bugarske deonice gasovoda sa Srbijom

7. novembar 2022. - Ukupna dužina gasovoda između dve zemlje je 170 kilometara, a gradnja deonice u Srbiji je počela pre godinu dana

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

7. novembar 2022. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

7. novembar 2022. - Najviši predstavnici politike i privrede su kao odgovor na energetsku krizu istakli čiste tehnologije, obnovljivu energiju i dekarbonizaciju

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

7. novembar 2022. - Kako bi se proširila eksploatacija uglja i proširio rudnik lignita, više od 100 hektara šume...