Električna energija

Evropska komisija: Severna Makedonija umereno usklađena sa EU u energetici, ograničen napredak u ekologiji

evropska-komisija-izvestaj-severna-makedonija

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija je umereno usklađena sa zakonodavstvom Evropske unije u oblasti energetike, a ostvarila je i ograničen napredak u daljoj harmonizaciji ekoloških zakona i politika. Sa druge strane, usklađivanje sa pravilima EU u vezi sa klimatskim promenama je još u ranoj fazi, navodi se u najnovijem izveštaju Evropske komisije o usklađenosti sa zakonodavstvom EU, konkretno u odeljcima koji se bave poglavljima 15 i 27, o energetici i životnoj sredini.

Poglavlje 15: Energetika

Severna Makedonija je ostvarila dobar napredak u usklađivanju svojih propisa sa Trećim energetskim paketom EU, ali je i dalje umereno usklađena u oblasti energetike uopšte.

U pripremi je nacionalna energetska strategija do 2035. godine, koja bi trebalo da bude završena sredinom 2019. godine i da uzme u obzir prioritete i ciljeve Evropske unije u energetskoj i klimatskoj politici za 2030. godinu, kao i integrisanu strategiju za energetiku i klimatske promene koja treba da bude usvojena, navodi Evropska komisija.

Zakon o energetskoj efikasnosti u fazi javne rasprave

Tokom godine, Severna Makedonija bi trebalo da, između ostalog, usvoji zakon o energetskoj efikasnosti kako bi se uskladila sa direktivama EU o energetskoj efikasnosti i energetskim performansama  zgrada. Nacrt zakona je već izrađen i trenutno se nalazi u javnoj raspravi.

Međutim, priprema i primena pratećih propisa će zahtevati jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta sektora za energetiku Ministarstva privrede i Agencije za energetiku, navodi se u izveštaju.

Takođe, finansijski podsticaji za energetsku efikasnost bi trebalo da budu unapređeni kroz osnivanje fonda za energetsku efikasnost i druge mere, dok bi opštine trebalo da preduzmu korake ka izradi i primeni programa energetske efikasnosti.

Nacionalni plan za OIE u skladu sa novim ciljem Energetske zajednice

Nacionalni akcioni plan za razvoj obnovljivih izvora energije (OIE) je izmenjen i usklađen sa novim, nižim obavezujućim ciljem Energetske zajednice za 2020. godinu, prema kome 23% potrošnje energije treba da bude iz OIE.

Istovremeno, novi Zakon o energetici je u potpunosti usklađen sa direktivom EU o OIE, dok je usvajanje propisa potrebnih za njegovu primenu u toku.

Novi Zakon, takođe, utvrđuje fid-in premije kao novi mehanizam podrške za proizvodnju električne energije iz OIE. Ovi podsticaji biće dodeljivani po tržišnim principima, navodi se u izveštaju.

Tržišta električne energije i gasa otvorena za konkurenciju

Severna Makedonija je usvojila pravni okvir u skladu sa Trećim energetskim paketom u oblasti prirodnog gasa i električne energije, otvoriši time njihova tržišta za konkurenciju. Usvajanje pratećih zakona je u toku, navodi se u izveštaju.

U oblasti električne energije i gasa, prenos i distribucija su formalno razdvojeni. Operator prenosnog sistema završava svoje restrukturiranje izdvajanjem operatora tržišta električne energije u novu kompaniju, što je prvi korak ka uspostavljanju organizovanog tržišta i njegovog povezivanja sa tržištem u susednoj zemlji, stoji u izveštaju Evropske komisije.

Poglavlje 27: Životna sredina i klimatske promene

Severna Makedonija je postigla ograničen napredak u daljoj harmonizaciji politika i zakona u oblasti voda, zaštite prirode i upravljanja otpadom sa pravilima EU, dok je usklađivanje pravnog okvira u vezi sa klimatskim promenama još u ranoj fazi, navodi se u izveštaju. Međutim, primena i sprovođenje kasne, te se od Severne Makedonije u ovoj godini očekuje da:

  • Sprovede mere za unapređenje kvaliteta vazduha tako što će obezbediti efikasnu koordinaciju između državnih i lokalnih vlasti i izdvojiti dovoljno finansijskih sredstava
  • Sprovede usvojene regionalne planove upravljanja otpadom i uspostavi integrisan regionalni sistem za upravljanje otpadom
  • Primeni Pariski sporazum tako što će izraditi sveobuhvatnu strategiju o klimatskoj akciji u skladu sa Okvirom EU za 2030. i započne proces izrade nacionalnog energetskog i klimatskog plana u skladu sa obavezama prema Energetskoj zajednici.

Izrada sveobuhvatne strategije o klimatskoj akciji u skladu sa Okvirom EU do 2030. godine je započeta, navodi Evropska komisija, dodajući da Severna Makedonija takođe treba da radi na sprovođenju Pariskog sporazuma, koji je ta zemlja ratifikovala u novembru 2017. godine. Takođe, potrebno je i pojačati napore za sprovođenje klimatske akcije u drugim sektorima, poput energetike i saobraćaja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

13. jun 2019. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

13. jun 2019. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

13. jun 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

13. jun 2019. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje