Energetska efikasnost

„Bijela knjiga“ o poglavljima 15. i 27. predstavljena Skupštini Republike Makedonije

Objavljeno

04.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2018.

Komentari

0

Podeli

Partner GIZ-ovog projekta ORF-EE Center for Research and Policy Making 29. novembra 2018. godine u Parlamentarnoj Skupštini Republike Makedonije predstavio je Bijelu knjigu pod nazivom „Izazovi i zadaci vezani za poglavlja 15. i 27. zakona EU“.

Aktivnost je provedena u okviru GIZ-ovog regionalnog projekta Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), koji podržava Njemačka vlada.

Dokument je izrađen za potrebe članova Parlamenta Makedonije i drugih parlamenata u Jugoistočnoj Evropi i služi kao vodič za pitanja vezana za energetsku efikasnost, klimu i održivu urbanu mobilnost. Sadrži prikaz očekivanja, obaveza i konkretnih obaveza iz poglavlja 15. (Energija) i 27. (Okoliš) zakona EU, koji su od naročite važnosti za Makedoniju. Dokument kroz putokaze i jasna mjerila definiše zadatke i obaveze neophodne za djelotvorno usklađivanje sa zakonom EU i međunarodnim sporazumima koje je Makedonija potpisala i ratifikovala.

Sastanak je održan u okviru nezvanične „Zelene grupe“, čiji su domaćini bili Ljiljana Zaturoska, Hari Lokvenec, Surya Rashidi i Maja Moračanin.

Pozdravnu riječ dala je Jasna Sekulović, GIZ ORF-EE menadžerica projekta. Ona je iskoristila priliku da učesnicima/učesnicama sastanka približi koncept i ciljeve ORF-EEa, usmjerenog na jačanje kapaciteta parlamentarnih zastupnika iz JIE u oblastima energetske efikasnosti i klime. Ponovo je naglasila važnost ORF-EE-ove partnerske Mreže škola političkih nauka, koja uključuje i makedonski Centar za istraživanje i izradu politika (Center for Research and Policy Making – CRPM), i njihovu vezu sa skupštinskim zastupnicima.

Zlatko Simonovski iz CRPM-a govorio je o koracima koje Makedonija mora preduzeti u odgovoru na klimatske promjene, a Ilija Sazdovski, ORF-EE projektni koordinator za Makedoniju, osvrnuo se na trenutnu situaciju u energetskom sektoru u Makedoniji i govorio o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, sektorskim izazovima i daljim koracima.

Poglavlja 15. i 27.

Poglavlje 15. odnosi se na ciljeve energetske politike EU koji se, između ostalog, osvrću na unapređenje konkurentnosti, sigurnost snabdijevanja energijom i zaštitu okoliša. Pravna stečevina EU u oblasti energetike sastoji se od pravila i politika koji se odnose naročito na konkurentnost i državnu pomoć, domaća tržišta energije, energetsku efikasnost, nuklearnu energiju i nuklearnu sigurnost, te zaštitu od radioaktivnog zračenja.

S druge strane, poglavlje 27. odnosi se na politiku zaštite okoliša EU, koja teži da potakne održivi razvoj i zaštitu okoliša za sadašnje i buduće generacije. Zasnovana je na preventivnom djelovanju – načelu da zagađivač plaća, u cilju borbe protiv zagađenja na samom izvoru, i uključuje zajedničku odgovornost i integraciju zaštite okoliša u druge politike EU. Pravna se stečevina sastoji od više od 200 važnijih pravnih akata kojima se uređuju horizontalna pitanja, kvalitet zraka i vode, upravljanje otpadom, zaštita prirode, kontrola industrijskog zagađenja i upravljanje rizicima, hemikalije i genetski modifikovani organizmi (GMO), buka i šumarstvo. Usklađivanje s pravnom stečevinom zahtijeva značajne investicije. Jaka i dobro opremljena uprava na državnom i lokalnom nivou preduslov je za uspješnu primjenu i provedbu pravne stečevine iz oblasti okoliša.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

4. decembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

4. decembar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

4. decembar 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

4. decembar 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike