OIE

Potpisani ugovori za gradnju solarnih elektrana snage 21 MW u S. Makedoniji

ugovori-solarne-elektrane-makedonija

Slika: Ministar Krešnik Bekteši (Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

20.05.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2020.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije potpisala je sa 23 investitora ugovore o gradnji solarnih elektrana snage 21 MW na privatnom zemljištu u 16 opština. Investitori će za proizvedenu električnu energiju dobiti fid-in premije.

Ovo je drugi tender koji je Vlada objavila prošle godine za gradnju solarnih elektrana uz dodelu premija. Prvi tender, za gradnju elektrana na državnom zemljištu, završen je u februaru kada su potpisani ugovori sa devet firmi za 35 MW.

Država je ponudila lokacije za gradnju elektrana snage 27 MW

Krešnik Bekteši, ministar ekonomije, izjavio je da su na tenderu za privatno zemljište dostavljene 44 ponude. Posle ocenjivanja ponuda i rokova za žalbe odlučeno je da se od ponuđenih 27 MW potpišu ugovori za 21 MW. Reč je o ponudama za 29 lokacija koje je dostavilo 23 investitora u 16 opština, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

Tender je bio podeljen u četiri celine  s obzirom na površinu zemjišta:

  • 0 – 200 kW, 7 ugovora za 800 kW
  • 201 – 500 kW, 6 ugovora za 2,4 MW
  • 501 – 1.000 kW, 12 ugovora za 10,2 MW
  • 1.001 – 3.000 kW, 4 ugovora za 8,16 MW.

Investitori imaju rok od tri godine da završe izgradnju elektrana.

Nakon puštanja u rad biće potpisani ugovori o korišćenju premija u trajanju od 15 godina, naveo je Bekteši.

On je naveo da će na godišnjem nivou za premije za solarne elektrane na državnom i privatnom zemljištu država isplatiti oko 420.000 evra, u zavisnosti od proizvodnje električne energije. Ali, s obzirom da je na tenderu za solarne elektrane na državnom zemljištu država od investitora za zakup dobila tri miliona evra, obezbeđen je novac da se troškovi premija pokriju u narednih sedam godina.

Vlada je blizu ispunjenja plana da izgradi elektrane snage 200 MW

Bekteši je podsetio da je nacionalna kompanija ESM prošle godine potpisala ugovor o gradnji solarne elektrane snage 10 MW, da je prošle godine raspisan tender za gradnju solarne elektrane snage 100 MW, kao i da se priprema projekat za gradnju još jedne elektrane snage 20 MW.

Sa 56 MW na ova dva tendera za privatno i državno zemljište dolazimo do skoro 200 MW, što je plan koji je na početku postavila ova Vlada, istakao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

20. maj 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. maj 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

20. maj 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

20. maj 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine