OIE

Girisim Elektrik će graditi solarnu elektranu Oslomej u Severnoj Makedoniji

Girisim-Elektrik solarna elektrana

Potpisivanje ugovora o gradnji (Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

29.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Državna kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM – bivši ELEM) i turska kompanija Girisim Elektrik potpisali su ugovor za izgradnju solarne elektrane Oslomej snage 10 MW. Ulaganje u fotonaponsku elektranu procenjeno je na 6,9 miliona evra.

Ugovor su potpisali Vasko Kovačevski, predsednik Upravnog odbora i generalni direktor ESM-a, i Muhittin Behic Harmanli, predsednik kompanije Girisim Elektrik. Potpisivanju su, kako je saopštila Vlada Severne Makedonije, prisustvovali Kočo Angušev, vicepremijer, i Krešnik Bekteši, ministar ekonomije.

Kovačevski je rekao da se na međunarodni tender prijavilo 17 kompanija, a nakon evaluacije u skladu sa uslovima iz tenderske dokumentacije u uži izbor ušlo je osam kompanija.

Projekat će biti finansiran kreditom EBRD-a od 5,9 miliona evra, dok će milion evra obezbediti ESM

Prema ugovoru, solarna elektrana mora biti instalirana za deset meseci, dok bi proizvodnja električne energije trebalo da krene na jesen 2020. godine, rekao je Kovačevski. Projekat će, kako je naveo, biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 5,9 miliona evra, dok će milion evra obezbediti ESM iz sopstvenih izvora.

Turska kompanija izgradila je najveću fotonaponsku elektranu u Alžiru, instalirane snage 1.200 MW

Muhittin Behic Harmanli, predsednik turske kompanije Girisim Elektrik, izjavio je da kompanija, osim u Turskoj, posluje u još sedam zemalja, i naveo da je najveću fotonaponsku elektranu u Alžiru, instalirane snage od 1.200 MW, izgradila ova kompanija. U Turskoj je Girisim Elektrik učestvovao u izgradnji brojnih elektrana na obnovljive izvore energije, naveo je Harmanli.

Inače, solarna elektrana Oslomej biće izgrađena na području iscrpljenog rudnika lignita.

Severna Makedonija trenutno sprovodi dve tenderske procedure za izgradnju solarnih elektrana snage 62 MW za koje je podneto ukupno 126 ponuda. Zemlja, inače, ima solarne kapacitet snage 18,4 MW, a novi model za investiranje u ovaj sektor predviđa izgradnju još 200 MW do kraja 2021. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

29. novembar 2019. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

29. novembar 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

29. novembar 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

29. novembar 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage