OIE

Tender: ELEM raspisao javni poziv za izgradnju solarne elektrane od 10 MW

Tender-ELEM-gradnja-solarne-elektrane

Foto: Pixabay

Objavljeno

03.04.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2019.

Komentari

0

Podeli

Državna energetska kompanija ELEM raspisala je tender za izgradnju solarne fotonaponske elektrane instalisane snage 10 MW u blizini termoelektrane Oslomej. Ovo je najveća solarna elektrana koja se trenutno planira u Severnoj Makedoniji, izjavio je potpredsednik vlade Severne Makedonije Kočo Angušev na konferenciji za novinare.

ELEM planira izgradnju solarne fotonaponske elektrane instalisane snage 10 MW u blizini termoelektrane Oslomej, koja se nalazi na udaljenosti od oko 110 kilometara jugozapadno od Skoplja, kod sela Oslomej u zapadnom delu zemlje.

Projekat procenjene vrednosti 10 miliona evra finansiraće se kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i sopstvenim sredstvima kompanije ELEM.

Rok za dostavljanje ponuda za izgradnju solarne elektrane je 10. maj.

Angušev je rekao da se očekuje da solarna elektrana Oslomej započne proizvodnju 2020. godine.

Solarna elektrana Oslomej će se graditi na području bivšeg rudnika lignita, što će obezbediti korisnu ponovnu upotrebu ovog industrijskog zemljišta, koje se trenutno ne upotrebljava.

Angušev da se očekuje da solarna elektrana Oslomej započne proizvodnju 2020. godine

Rok za dostavljanje ponuda za izgradnju solarne elektrane je 10. maj. Zainteresovane firme  treba da se registruju na portalu ECEPP.

Prema rečima Dragana Minovskog, generalnog direktora ELEM-a, ova kompanija radi na još dva projekta izgradnje solarnih elektrana, pojedinačnog kapaciteta 20 MW, od kojih bi se jedna gradila takođe u Oslomeju, a druga u okviru rudarsko-energetskog kompleksa Bitolj.

Tenderski postupak za solarne elektrane ukupnog kapaciteta 62 MW do kraja aprila

Angušev je takođe izjavio da će tenderski postupak za izgradnju solarnih elektrana ukupne instalisane snage 62 MW biti pokrenut do kraja aprila. Ove elektrane će biti podržane fid-in premijama.

Severna Makedonija trenutno ima solarne elektrane ukupne snage 18,4 MW, a novi model predviđa gradnju 200 MW do kraja 2021. godine.

Angušev je ranije izjavio da će investitori električnu energiju prodavati na tržištu, a od države dobijati fid-in premije u trajanju od 15 godina. Za svih 200 MW predviđeno je 4 miliona evra iz budžeta na ime ovih subvencija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

3. april 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

3. april 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

3. april 2019. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

3. april 2019. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra