Električna energija

S. Makedonija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja razmatra ukidanje upotrebe uglja do 2030.

Makedonija-ukidanje-upotrebe-uglja

Slika: Elektrani na Severna Makedonija

Objavljeno

24.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije odobrila je Strategiju energetskog razvoja do 2040. godine čime je postala prva zemlja Zapadnog Balkana koja razmatra ukidanje korišćenja uglja pre 2030, saopštila je nevladina organizacija Bankwatch.

Dva scenarija ove Strategije podrazumevaju ukidanje upotrebe uglja do 2025, dok treći odlaže zatvaranje termoelektrane Bitola na lignit do 2040.

Konačna odluka o tome koji scenario će biti prihvaćen biće doneta nešto kasnije ove godine, naveo je Bankwatch.

Dva scenarija predviđaju napuštanje upotrebe uglja do 2025, a treći do 2040.

Lignit je, kako podseća Bankwatch, poslednjih godina odgovoran za polovinu proizvodnje električne energije u zemlji, ali i za stalne probleme sa zagađenjem vazduha. Strategija, takođe,  planira značajno povećanje korišćenja energije sunca i vetra.

Tako je na uljenokopu Oslomej, gde će uskoro biti zatvorena termoelektrana, planirana gradnja solarnih elektrana snage 120 MW.

Makedonija je i prva u regionu koja je ispoštovala pravila koja nameće priprema nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP)

Operatori solarne elektrane planiraju da koriste istu infrastrukturu i zaposlene kao termoelektrana, dodao je Bankwatch.

Strategija energetskog razvoja do 2040. je, takođe, prva koja je u regionu Energetske zajednice ispoštovala pravila koja nameće priprema nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP) i u skladu je sa pet dimenzija Energetske unije EU.

Strategija, inače, razmatra referentni, umereni i zeleni scenario.

Sva tri predviđaju uvođenje EU ETS-a, ali razlikuje se godina kada će se to desiti i očekivana cena emisija CO2.

Susedi S. Makedonije bi morali da obrate pažnju na ono što se dešava

Organizacije civilnog društva (OCD) pozdravile su usvajanje Strategije kao odlučujući prvi korak ka održivoj dekarbonizaciji.

Kathrin Gutmann, direktorka kampanja u organizaciji Evropa posle uglja (Europe Beyond Coal), rekla je da Vlada S. Makedonije jasno shvatada kraj upotrebe uglja dolazi i preuzela je inicijativu da zaštiti zdravlje svojih ljudi, ekonomiju i klimu.

Budućnost Evrope je ubrzani prestanak korišćenja uglja

Njeni balkanski susedi trebalo bi da obrate pažnju jer je ovo budućnost Evrope – ubrzano ukidanje upotrebe uglja, istakla je ona.

Nevena Smilevska, programska koordinatorka za klimu u organizaciji Eko-svest, izjavila je da je vlada preduzela hrabar korak dajući nevladinom sektoru priliku da se uključi od ranih faza u pripremi Strategije.

Od presudnog je značaja da ovaj sektor sada sarađuje sa lokalnim zajednicama kako bi se isplanirao pravedna tranzicija u regionima koji zavise od uglja, kao što su Oslomej i Bitolj, i osiguralo da niko ne bude zaboravljen, rekla je Smilevska.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

24. februar 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

24. februar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

24. februar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

24. februar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu