Životna sredina

Zagađenje vazduha izazvalo vanredne mere za Skoplje, Tetovo

Zagadjenje vazduha izazvalo vanredne mere za Skoplje, Tetovo

Foto: Julian Hacker, Pixabay

Objavljeno

28.01.2020.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

28.01.2020.

Komentari

1

Podeli

Lokalne samouprave u Severnoj Makedoniji počele su da primenjuju preporuke koje je vlada usvojila krajem godine za slučajeve kad je zagađenje vazduha ekstremno. Skopje i Tetovo su upravo aktivirali protokol jer su zvanični podaci pokazali da je koncentracija suspendovanih čestica PM10 dva dana zaredom bila iznad 175 mikrograma po kubiku.

Mediji u zemlji, uključujući nacionalnu novinsku agenciju MIA, izvestili su da je prestonica privremeno zabranila građevinske radove, udvostručila cene parkinga i dozvolila besplatno korišćenje gradskog prevoza. Skoplje je u poslednje vreme intenziviralo inspekcije raznih postrojenja i merilo koliko je zagađenje vazduha na tim mestima. Tamošnje vlasti su pozvale državne institucije da pokriju lokacije za koje su nadležne.

Sistemima koji zagađuju može biti naređeno da korišćenje kapaciteta obore do 50 odsto, mada su grejanje i proizvodnja struje izuzeti.

Ograničenja za građevinare 

Vozila koja napuštaju gradilišta se kontrolišu. Njihovi točkovi moraju biti oprani, a obavezno je tovar pokriti ceradom, kazali su gradski zvaničnici. Oni su zadužili glavno komunalno preduzeće da više pere glavne bulevare i savetovali opštinama da isto učine po manjim ulicama.

Snabdevanje robom se takođe nadgleda, a Skoplje je tražilo od policije da pomogne tako što će kontrolisati dozvole.

Zaposlenima u javnim institucijama je preporučeno da koriste autobuse javnog prevoza. Načelnici opština treba da nadgledaju aktivnosti firmi koje upravljaju otpadnom gumom i uljima, saopšteno je.

Auto-škole mogu da drže časove samo od 9.30 do 14.30 i posle 18 sati. Većnici su apelovali na policiju da kontroliše zabranu ulaska velikih teretnih kamiona u centralno područje i pojača merenje izduvnih gasova vozila.

Osetljive osobe mogu izostati s posla

U smernicama za prilike kada je zagađenje vazduha prekomerno, kabinet je naveo da svi poslodavci treba da dozvole izostanak s posla trudnicama, starijima od 60 godina, obolelima od astme i onima koji su preživeli srčani ili moždani udar. Osobe koje imaju zaduženja napolju trebalo bi da budu na otvorenom samo od 11 do 17 sati.

Napolju ne bi smelo biti nikakvih manifestacija. Kapacitet hitne pomoći i patronažne nege treba da se poveća. Državne i lokalne ustanove i javna preduzeća morali bi da smanje korišćenje službenih vozila do polovinu vremena.

Kada prisustvo PM10 dva dana zaredom premašuje 175 mikrograma po kubiku, manifestacije ne bi smele da se održavaju na otvorenom sve dok se indikator ne vrati niže

Stari ljudi koji žive sami ili su ugroženi moraju da dobiju podršku, a medicinske i socijalne službe su odgovorne da nađu smeštaj za beskućnike.

Tetovo, Strumica i Bitolj su od početka godine već uvodili vanredne mere zaštite, jer je indikator PM10 otišao u ljubičasto.

Stanovnici balkanskih gradova patili su proteklih meseci usled drastičnih nivoa fine praškaste materije u vazduhu. Štetna prašina je podigla mesta kao što su Sarajevo, Beograd i Skoplje na vrh svetskih lista. Takođe, sistem praćenja je uznapredovao i podaci su postali dostupniji i tačniji.

Sofija je pojačala mere protiv zagađenja vazduha i otvorila mogućnost zabrane saobraćaja. U svetu je Peking posebno zanimljiv primer jer su tamo uspeli da za šest godina prepolove zagađenje vazduha česticama PM2.5.

„Nijedna institucija“ u državi 2024. godine neće zagađivati vazduh, po tvrdnji zamenika ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Janija Makradulija, koji je rekao da vlast prihvata sve preporuke organizacija za zaštitu okoline. On je pozvao akademsku zajednicu i opoziciju na saradnju i pozvao se na primer razvijenih zemalja poput Švedske, Danske i Velike Britanije.

On je takođe najavio početak lokalnih programa subvencija od po hiljadu evra za deset hiljada domaćinstava za prelazak sa grejanja na drva na inverter klima uređaje u Skoplju, Tetovu, Bitolju i Kičevu. Prednost će imati oni s niskim prihodima, podsetio je.

Komentara: (1)
bobangas / 29.01.2020.

svuda je ovo zagadjenje na balkanu … bolje nego sto uvodimo ruski gas da uvodimo ruski preciscivac za vazduh

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

28. januar 2020. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

28. januar 2020. - Za vreme pregovora o međunarodnom sporazumu za zaustavljanje zagađenja plastikom, u Parizu je prikazana vremenska prognoza količine mikroplastike koja padne na Grad svetlosti

Svetski dan životne sredine: za pobedu nad zagađenjem plastikom

28. januar 2020. - Petog juna je 50 godina kako se obeležava Svetski dan životne sredine. Tema jubileja je zagađenje plastikom i kako ga pobediti – #BeatPlasticPollution

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

28. januar 2020. - Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave, a zatim će uslediti konkursi za izvođače radova i građane