Životna sredina

Beograd predviđa 6,5 milijardi evra investicija koje smanjuju zagađenje

Beograd predvidja 6,5 milijardi evra investicija koje smanjuju zagadjenje

Foto: Đorđe Jovanović, Pixabay

Objavljeno

27.01.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

27.01.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je najavio konture petogodišnjeg plana da se u prestonici smanji zagađenje. Zajedno s izdacima koje će pokriti Vlada Srbije i drugi partneri, projektovana potrošnja u tu svrhu izlazi na šest i po milijardi evra. U sumu za borbu da se obori zagađenje ulaze 3,86 milijardi evra predviđenih za prve dve linije gradske železnice, koja će delom ići ispod zemlje.

Projekat metroa je, međutim, zacrtan da se završi u roku od osam godina, po Vesićevim rečima. On je u intervjuu za Kurir izjavio da će se tako saobraćaj na ulicama smanjiti za trideset procenata. Još 600 miliona evra je namenjeno za 38 kompozicija i izgradnju 186 kilometara pruge između Obrenovca i Surčina i od Makiša do Karaburme, rekao je ovaj zvaničnik. Da bi se umanjilo zagađenje u javnom prevozu, naglasio je, neće se više kupovati autobusi na dizel.

Potpisivaće se samo ugovori za pogon na komprimovani prirodni gas ili CNG, tačnije metan, i na struju, napomenuo je i otkrio da je gradska vlast odustala od planiranih autobusa na dizel. Ipak, porudžbine trolejbusa su takođe izbrisane iz nacrta, nagovestio je Vesić. Lokalna samouprava je nedavno ukinula dve trolejbuske linije.

Grad je odlučio da će naručivati isključivo električna i vozila na CNG, pa je povukao planove za autobuse koji troše dizel, ali neće biti ni novih trola

Beograd za sedam godina više neće imati nijedan autobus na naftu, tvrdi zamenik gradonačelnika. Gradska vlada nastavlja da na parkinzima kojima upravlja instalira punjače za električna kola, rekao je. Vesić je ukazao na 34 miliona evra predviđenih za elektrifikaciju i prebacivanje na CNG u gradskim preduzećima.

Infrastruktura i grejanje

Ukupno 150 miliona evra namenjeno je za dva tunela kroz centar, dodao je. Oni treba da idu od Ekonomskog fakulteta skoro do Pančevačkog mosta odnosno između Topčidera i Autokomande. Vesić je obećao i stotinu kilometara novih biciklističkih staza i širenje pešačkih zona za deset kilometara.

Visoki zvaničnik prestonice obećava dodavanje sto kilometara biciklističkih staza i deset kilometara u pešačkim zonama

Što se tiče individualnih ložišta za grejanje, kazao je da je njih 300.000. Potrošačima će na raspolaganju biti podsticaji za priključivanje na toplovod ili gas, ali to će biti i zakonska obaveza tamo gde je mreža dostupna, upozorio je zamenik gradonačelnika.

Beograd dobija 306 kilometara cevi za daljinsko grejanje i 250 kilometara gasovoda, dok će 34 miliona evra biti potrošeno na gašenje ložišta koja zagađuju, izjavio je. Subvencije za čišćenje dimnjaka dostići će pet miliona evra, u poređenju sa deset miliona za održavanje postojećih individualnih ložišta i kotlova i montira filtere, smatra Vesić.

On je podsetio na naum da se odredi fond za energetsku efikasnost u zgradama i planiranu infrastrukturu za reciklažu, poput transfer stanica, pošto se sprema izgradnja ogromne spalionice otpada. Ovaj visoki zvaničnik je naveo da će 26 miliona evra otići na sadnju milion stabala i da će grad u roku od pet godina podići pedeset kilometara zelenih zidova.

Industrija nije najveći problem

On je ocenio da fabrike nisu najveći problem u gradu u domenu zagađenja. Zamenik gradonačelnika je izjavio da će Beograd postaviti 25 stanica za merenje zagađenja i još 245 merača na javnim mestima.

On je ranije izrazio zadovoljstvo što je Evropska investiciona banka donirala milion i po evra za tehničku dokumentaciju za projekte kanalizacije u Kaluđerici i prečišćavanje otpadnih voda u Ostružnici.

Komentara: (1)
Zlata Petrovic / 01.02.2020.

Ako se sve ostvari biće više nego super.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva