Otpad

EBRD obezbedio kredit od 72,25 miliona evra za deponiju Vinča

EBRD-obezbedio-kredit-deponija-Vinca

Slika: Deponija Vinča (Beo Čista Energija)

Objavljeno

02.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je kredit od 72,25 miliona evra za projekat izgradnje postrojenja za proizvodnju energije iz otpada, kao i sanaciju stare i izgradnju nove deponije na lokaciji Vinča. Banka će obezbediti i sindikovani kredit od 35 miliona evra, kao i 21 milion evra koncesijskog kredita koji finansira TaiwanICDF.

Kredit EBRD-a deo je šireg finansijskog paketa, u koji su uključeni i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Oesterreichische Entwicklungsbank (OeEB) sa zajmovima vrednim ukupno do 72,25 miliona evra, odnosno obe finansijske institucije će obezbediti po oko 35 miliona evra, saopštio je EBRD.

Vlasnici firme Beo Čista Energija, koja sprovodi projekat, su SUEZ, Itochu i Marguerite Fund

Ukupna investicija biće obezbeđena od strane firme Beo Čista Energija, čiji su vlasnici francuska kompanija SUEZ, japanski konglomerat Itochu i Marguerite Fund, panevropski fond koji investira u obnovljive izvore energije (OIE), energetiku i transport. SUEZ i Itochu su 2017. godine sklopili ugovor o javno-privatnom partnerstvu (JPP) na 25 godina sa Gradom Beogradom, što je prva velika investicija u JPP za zaštitu životne sredine u regionu Zapadnog Balkana.

Investicija obuhvata izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz otpada, postrojenja za građevinski otpad, zatim sanaciju, zatvaranje i rehabilitaciju postojeće deponije, kao i izgradnju nove deponije u skladu sa pravilima EU, naveo je EBRD.

Nova deponija zameniće postojeću deponiju u Vinči, koja je nesanitarna i blizu je svog maksimalnog kapaciteta.

Postrojenje za proizvodnju energije će imati kapacitet da obrađuje oko 340.000 tona kućnog otpada, i oko 210.000 tona građevinskog otpada

Postrojenje za proizvodnju energije će proizvoditi energiju iz otpada, čime će doprineti smanjenju zavisnosti Beograda od uglja i gasa i povećavanju učešća obnovljive energije, istakao je EBRD, i dodao da će postrojenje imati kapacitet da godišnje obrađuje oko 340.000 tona kućnog otpada, i oko 210.000 tona građevinskog otpada.

Inače, krajem jula održana je javna rasprava o dve studije o proceni uticaja na životnu sredinu – za spalionicu Vinča, i za novu deponiju na lokaciji Vinča, koja je pokazala da i dalje postoje brojne nepoznanice u vezi sa ovim projektom.

Nedelju dana ranije, Beo Čista energija i Beogradske elektrane potpisale su Ugovor o otkupu toplotne energije iz spalionice otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

2. oktobar 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

2. oktobar 2019. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

2. oktobar 2019. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

2. oktobar 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja