Otpad

Francuska i Srbija potpisale ugovore i memorandume za projekat u Vinči, vetropark Bašaid, geotermalnu energiju

aquo-energy-preparco-basaid

Slika: Potpisivanje protokola između Aquo Energy i Preparco (Twitter/Aquo_Energy)

Objavljeno

16.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuski predsednik Emmanuel Macron posetio je Srbiju, što je bio povod da dve zemlje potpišu više ugovora, sporazuma, memoranduma i protokola o saradnji u oblasti proizvodnje energije iz otpada, gradnje vetroparkova, korišćenja geotermalne energije, prenosa električne energije.

Firma Beo Čista energija i Beogradske elektrane potpisale su Ugovor o otkupu toplotne energije, koji se odnosi na projekat zatvaranja i sanacije deponije Vinča i izgradnje kogeneracijske elektrane za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada. Reč je o ugovoru o javno-privatnom partnerstvu (JPP) koji je Grad Beograd potpisao septembra 2017. sa konzorcijumom francuske kompanije Suez Group i japanske Itochu. Javna rasprava o spalionici otpada i novoj deponiji u Vinči održaće se 23. jula u Grockoj.

Povodom potpisivanja ugovora sa Beogradskim elektranama, Suez Group je na svom sajtu saopštila da će kogeneracijska elektrana proizvoditi do 30 MW električne energije i 56 MW toplotne energije, koju će kupovati Beogradske elektrane u narednih 25 godina.

Time se smanjuje potrošnja prirodnog gasa toplane Konjarnik za 80% tokom zimskih meseci, čime će se smanjiti zavisnost od fosilnih goriva, navela je Suez Group.

Potpisan je i Protokol o namerama između firmi Akuo Energy SAS i IEL OIE Balkan Renewable Energy, i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku u prisustvu predstavnika firme Basaid Wind za razvoj vetroparka u Srbiji, kao i Protokol o namerama između firmi Proparco i Akuo Energy SAS za finansiranje vetroparka Bašaid. Kako je navedeno na Tviter nalogu kompanije Akuo Energy reč je o vetroelektrani snage 85 MW.

Inače, gradnja vetroparka Bašaid trebalo je da počne 2015. godine u blizini Kikinde. Kako je ranije najavljeno, snaga vetroelektrane je trebalo da bude 50 MW, a investicija oko 70 miliona evra. Akuo Energy SAS je već aktivan u regionu, pa je izgradio prvi crnogorski vetropark Krnovo, a sledeće godine bi trebalo da počne izgradnju vetroparka Gvozd, takođe u Crnoj Gori.

Nastavak saradnje u oblasti geotermalne energije

Potpisivanje Memoranduma između Pokrajinske vlade i Francuskog udruženja profesionalaca u oblasti geotermije

U okviru posete francuskog predsednika francuski i srpski operatori prenosnog sistema za električnu energiju, RTE i Elektromreža Srbije (EMS), potpisali su Memorandum o saradnji, a Memorandum o razumevanju potpisan je i između Pokrajinske vlade AP Vojvodine i Francuskog udruženja profesionalaca u oblasti geotermije (AFPG).

Dokumentom je definisana zajednička saradnja između Pokrajinske vlade i AFPG-a u cilju promovisanja duboke geotermalne energije kao instrumenta u borbi protiv globalnog zagrevanja i prelaska na ekonomiju sa niskim emisijama CO2, saopštila je Pokrajinska vlada.

Francuska, kako je navedeno, na svojoj teritoriji ima više od 50 geotermalnih elektrana koje snabdevaju mreže daljinskog grejanja za skoro milion stanovnika.

Inače, u Srbiji se sprovodi projekat GOSPEL (Srpski projekat za proizvodnju toplotne i električne energije iz geotermalnog resursa), koji je većim delom finansiralo francusko Ministarstvo ekonomije i finansija, a podržala Pokrajinska vlada.

Studija je prepoznala 4 industrijska projekta u vezi sa dubokim geotermalnim vodama koja su izvodljiva na teritoriji Srbije: Subotica, Kikinda, i Sremska Mitrovica – Ruma. Reč je o projektima proizvodnje toplotne energije za snabdevanje mreža daljinskog grejanja u gradovima ili industrijskim zonama, odnosno za proizvodnju električne energije.

Procenjeni kapaciteti budućih geotermalnih elektrana su između 11 MWh i 17 MWh, što odgovara ukupnoj investiciji od 7 do 18 miliona evra, navela je Pokrajinska vlada.

Takođe, potpisani su i Sporazum o saradnji između kompanije Schneider Electric i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Sporazum o saradnji ove kompanije Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Francuska kompanija će obezbediti stipendije za studente, koji će imati mogućnost da rade na projektima, ali i da se zaposle u toj kompaniji kada završe fakultet.

Memorandum o saradnji potpisali su i kompanija Veolia i Beogradski vodovod i kanalizacija, a odnosi se na  izgradnju prve fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

16. jul 2019. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

16. jul 2019. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

16. jul 2019. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

16. jul 2019. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević