Otpad

Javna rasprava o spalionici otpada i novoj deponiji u Vinči održaće se 23. jula u Grockoj

Javna-rasprava-spalionica-otpada-deponija-Vinca

Slika: Deponija Vinča (Beo Čista Energija)

Objavljeno

12.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Beo Čista Energija pripremila je dve studije o proceni uticaja na životnu sredinu koje se odnose na postrojenje za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada i deponijskog gasa „Vinča“ i na novu deponiju na lokaciji Vinča, o kojima će 23. jula održati javna rasprava u prostorijama Opštinske uprave Grocke.

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je na svom sajtu da je Beo Čista Energija podnela na saglasnost Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje postrojenja za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada i deponijskog gasa „Vinča“, kao i Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta nove deponije sa pratećim sadržajima na lokaciji Vinča.

Uvid u studije može se obaviti do 18. jula u prostorijama Ministarstva, u Novom Beogradu, Omladinskih brigada 1, kao i u prostorijama opštinske uprave Grocka i na sajtu Ministarstva.

Dana 23. jula sa početkom u 10 časova, u prostorijama Opštinske uprave gradske opštine Grocka biće održana javna rasprava i prezentacija studija, navodi Ministarstvo.

U Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje postrojenja za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada i deponijskog gasa „Vinča“ navodi se da će ovo postrojenje biti izgrađeno na postojećoj deponiji u Vinči sa konceptom direktnog spaljivanja komunalnog otpada.

Izrada studija je već izazvala brojne polemike. Tako je početkom januara ove godine Vlada Srbije nakon žalbe Inicijative Ne davimo Beograd odlučila da poništi rešenje Ministarstva kojim se određuje obim i sadržaj studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje spalionice otpada u Vinči i naložila ponavljanje postupka.

Firma iz Luksemburga novi akcionar

Beo Čista Energija je zajedničko preduzeće francuske kompanije Suez Group, japanske kompanije I-Environment Investments, koja je ćerka firma japanske kompanije Itochu, i firme Marguerite Waste Serbia, koja ima sedište u Luksemburgu. Suez Group i I-Environment Investments su prilikom osnivanja imali po 50% akcija, ali su kasnije prodali po 10% firmi Marguerite Waste Serbia. 

Grad Beograd je septembra 2017. sa konzorcijumom francuske i japanske kompanije potpisao ugovor o JPP na 25 godina koji predviđa zatvaranje i sanaciju deponije Vinča i izgradnju kogeneracije za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

12. jul 2019. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine, Matijas Predojević

Potpuna dekarbonizacija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine

12. jul 2019. - Na proizvodnoj lokaciji u Prahovu, koja je centar Eliksirove hemijske proizvodnje, do 2027. godine biće izgrađena četiri nova grinfield postrojenja sa potpuno novom industrijskom infrastrukturom, što su investicije vrednosti oko 300 miliona evra

Sakupljači sekundarnih sirovina-siva zona ili oslonac cirkularne ekonomije

Sakupljači sekundarnih sirovina-siva zona ili oslonac cirkularne ekonomije

12. jul 2019. - U Srbiji sistem sakupljanja otpada, gotovo da ne postoji, te se cirkularna ekonomija oslanja na preko 60.000 neformalnih sakupljača, uglavnom Roma

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

12. jul 2019. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači