Otpad

Javna rasprava o spalionici otpada i novoj deponiji u Vinči održaće se 23. jula u Grockoj

Javna-rasprava-spalionica-otpada-deponija-Vinca

Slika: Deponija Vinča (Beo Čista Energija)

Objavljeno

12.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Beo Čista Energija pripremila je dve studije o proceni uticaja na životnu sredinu koje se odnose na postrojenje za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada i deponijskog gasa „Vinča“ i na novu deponiju na lokaciji Vinča, o kojima će 23. jula održati javna rasprava u prostorijama Opštinske uprave Grocke.

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je na svom sajtu da je Beo Čista Energija podnela na saglasnost Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje postrojenja za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada i deponijskog gasa „Vinča“, kao i Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta nove deponije sa pratećim sadržajima na lokaciji Vinča.

Uvid u studije može se obaviti do 18. jula u prostorijama Ministarstva, u Novom Beogradu, Omladinskih brigada 1, kao i u prostorijama opštinske uprave Grocka i na sajtu Ministarstva.

Dana 23. jula sa početkom u 10 časova, u prostorijama Opštinske uprave gradske opštine Grocka biće održana javna rasprava i prezentacija studija, navodi Ministarstvo.

U Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje postrojenja za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada i deponijskog gasa „Vinča“ navodi se da će ovo postrojenje biti izgrađeno na postojećoj deponiji u Vinči sa konceptom direktnog spaljivanja komunalnog otpada.

Izrada studija je već izazvala brojne polemike. Tako je početkom januara ove godine Vlada Srbije nakon žalbe Inicijative Ne davimo Beograd odlučila da poništi rešenje Ministarstva kojim se određuje obim i sadržaj studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje spalionice otpada u Vinči i naložila ponavljanje postupka.

Firma iz Luksemburga novi akcionar

Beo Čista Energija je zajedničko preduzeće francuske kompanije Suez Group, japanske kompanije I-Environment Investments, koja je ćerka firma japanske kompanije Itochu, i firme Marguerite Waste Serbia, koja ima sedište u Luksemburgu. Suez Group i I-Environment Investments su prilikom osnivanja imali po 50% akcija, ali su kasnije prodali po 10% firmi Marguerite Waste Serbia. 

Grad Beograd je septembra 2017. sa konzorcijumom francuske i japanske kompanije potpisao ugovor o JPP na 25 godina koji predviđa zatvaranje i sanaciju deponije Vinča i izgradnju kogeneracije za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

12. jul 2019. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Globalni dan reciklaže: od separacije otpada do smanjenja emisija CO2

12. jul 2019. - Procenjuje se da će reciklažna industrija 2030. doprinositi smanjenju emisija sa milijardu tona ugljen-dioksida godišnje

EU izvoz polovne odece obuce deponije Azija Afrika

EU utrostručila izvoz polovne odeće i obuće, koja često završava i na deponijama u Aziji i Africi

12. jul 2019. - Evropska agencija za životnu sredinu je upozorila da rast izvoza pokazuje da korišćena tekstilna roba predstavlja sve veći problem u upravljanju otpadom

Ogromni potencijali ponovne upotrebe viška toplotne energije

Ogromni potencijali korišćenja otpadne toplotne energije

12. jul 2019. - Neiskorišćena toplotna energija bi mogla da pokrije potrebe za grejanjem i toplom vodom u svim stambenim i zgradama u sektoru usluga u EU