Otpad

CMEC će graditi glavni pogon za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu

CMEC ce graditi glavni pogon za preciscavanje otpadnih voda u Beogradu

Foto: Frauke Feind, Pixabay

Objavljeno

21.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradska uprava je sklopila sporazum o saradnji s kineskim partnerima u finansiranju sistema sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda. Drugi potpisani ugovor ovlašćuje China Machinery Engineering Corp. da počne s istražnim radovima za projekat procenjen na do 771 miliona evra. Prva faza posla dodeljenog CMEC-u će biti beogradski centralni kolektor, vredan 271 milion evra.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će uslediti pregovori o finansiranju s tom firmom, koja posluje u okviru konglomerata Sinomach or China National Machinery Industry Corp. Pre postizanja dogovora, što će se desiti za najviše pola godine, odabrana kompanija će pripremati studiju izvodljivosti, geotehničku i drugu dokumentaciju, po rečima ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. CMEC je ocenio da raspolaže najsavremenijom tehnologijom za preradu otpadnih voda.

Domaći zvaničnici tvrde da je potrebno još sto miliona evra za podizanje još nekoliko takvih fabrika. Predviđeno je da poduhvat izvođača radova iz Kine pokrije milion i po stanovnika ili veliku većinu Beograda.

On treba sa centrom da spoji Zemun i Novi Beograd, na zapadu, i južni deo grada – Sremčicu, Železnik, Žarkovo, Banovo Brdo i Senjak.

Srbija je izrazila spremnost da plati izgradnju kanalizacije za onu trećinu stanovnika prestonice Srbije koja još nema pristup. Mihajlović kaže da se trenutno prikuplja 190 miliona kubnih metara godišnje.

Trećina stanovnika Beograda nema kanalizaciju

U Beogradu još nema nikakve prerade otpadnih voda, napomenuo je Goran Vesić. Zamenik gradonačelnika je dodao da postoji sto ispusta u Dunav i Savu i nazvao to jedinstvenim zločinom među velikim gradovima u Evropi. CMEC će pokriti osamdeset, izjavio je.

Sinomachova kompanija ćerka ima zadatak da preusmeri tok otpadnih voda koji kroz 80 ispusta idu direktno u reke

U prvu fazu takođe ulazi planirana crpna stanica Ušće 2 i nekoliko manjih, objasnio je Vesić. Zapadni deo grada će svoj deo otpadnih voda slati ispod Save kroz cev prečnika četiri metra ka pogonu za prečišćavanje u Velikom selu na krajnjem istoku Beograda, kazao je.

On je otkrio da će druga velika veza ići od Hitne pomoći na auto-putu do Venizelosove, pored južne obale Dunava.

Ovaj zvaničnik tvrdi da će sve biti izvedeno u skladu s propisima Evropske unije. Leva strana Dunava će imati vlastiti sistem prečišćavanja, koji se finansira iz 35 miliona evra kredita Evropske investicione banke i 13 miliona evra što ih odvaja Stari dvor, dodao je.

Evropska investiciona banka je odobrila pozajmicu za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda severno od Dunava

Vesić je naveo da se s međunarodnom finansijskom institucijom pregovara i o izgradnji postrojenja za prerađivanje otpadnih voda u Ostružnici. Navodno se planira i jedna manja jedinica u Boleču, nizvodno od Velikog sela, ali i još jedna u Obrenovcu. On je na ceremoniji potpisivanja sporazuma izjavio da će u roku od nekoliko meseci biti objavljen tender za prečišćivač u Batajnici.

Preostalih nekoliko pogona za prečišćavanje moglo bi da košta do sto miliona evra

Beograd je ovog meseca potpisao ugovor za izgradnju toplodalekovoda. Power Construction Corp. of China Ltd, poznatiji kao PowerChina, sprovešće liniju od Termoelektrane Nikola Tesla A (TENT A) u Obrenovcu do toplane na Novom Beogradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 September 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.