Otpad

CMEC će graditi glavni pogon za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu

CMEC ce graditi glavni pogon za preciscavanje otpadnih voda u Beogradu

Foto: Frauke Feind, Pixabay

Objavljeno

21.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradska uprava je sklopila sporazum o saradnji s kineskim partnerima u finansiranju sistema sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda. Drugi potpisani ugovor ovlašćuje China Machinery Engineering Corp. da počne s istražnim radovima za projekat procenjen na do 771 miliona evra. Prva faza posla dodeljenog CMEC-u će biti beogradski centralni kolektor, vredan 271 milion evra.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će uslediti pregovori o finansiranju s tom firmom, koja posluje u okviru konglomerata Sinomach or China National Machinery Industry Corp. Pre postizanja dogovora, što će se desiti za najviše pola godine, odabrana kompanija će pripremati studiju izvodljivosti, geotehničku i drugu dokumentaciju, po rečima ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. CMEC je ocenio da raspolaže najsavremenijom tehnologijom za preradu otpadnih voda.

Domaći zvaničnici tvrde da je potrebno još sto miliona evra za podizanje još nekoliko takvih fabrika. Predviđeno je da poduhvat izvođača radova iz Kine pokrije milion i po stanovnika ili veliku većinu Beograda.

On treba sa centrom da spoji Zemun i Novi Beograd, na zapadu, i južni deo grada – Sremčicu, Železnik, Žarkovo, Banovo Brdo i Senjak.

Srbija je izrazila spremnost da plati izgradnju kanalizacije za onu trećinu stanovnika prestonice Srbije koja još nema pristup. Mihajlović kaže da se trenutno prikuplja 190 miliona kubnih metara godišnje.

Trećina stanovnika Beograda nema kanalizaciju

U Beogradu još nema nikakve prerade otpadnih voda, napomenuo je Goran Vesić. Zamenik gradonačelnika je dodao da postoji sto ispusta u Dunav i Savu i nazvao to jedinstvenim zločinom među velikim gradovima u Evropi. CMEC će pokriti osamdeset, izjavio je.

Sinomachova kompanija ćerka ima zadatak da preusmeri tok otpadnih voda koji kroz 80 ispusta idu direktno u reke

U prvu fazu takođe ulazi planirana crpna stanica Ušće 2 i nekoliko manjih, objasnio je Vesić. Zapadni deo grada će svoj deo otpadnih voda slati ispod Save kroz cev prečnika četiri metra ka pogonu za prečišćavanje u Velikom selu na krajnjem istoku Beograda, kazao je.

On je otkrio da će druga velika veza ići od Hitne pomoći na auto-putu do Venizelosove, pored južne obale Dunava.

Ovaj zvaničnik tvrdi da će sve biti izvedeno u skladu s propisima Evropske unije. Leva strana Dunava će imati vlastiti sistem prečišćavanja, koji se finansira iz 35 miliona evra kredita Evropske investicione banke i 13 miliona evra što ih odvaja Stari dvor, dodao je.

Evropska investiciona banka je odobrila pozajmicu za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda severno od Dunava

Vesić je naveo da se s međunarodnom finansijskom institucijom pregovara i o izgradnji postrojenja za prerađivanje otpadnih voda u Ostružnici. Navodno se planira i jedna manja jedinica u Boleču, nizvodno od Velikog sela, ali i još jedna u Obrenovcu. On je na ceremoniji potpisivanja sporazuma izjavio da će u roku od nekoliko meseci biti objavljen tender za prečišćivač u Batajnici.

Preostalih nekoliko pogona za prečišćavanje moglo bi da košta do sto miliona evra

Beograd je ovog meseca potpisao ugovor za izgradnju toplodalekovoda. Power Construction Corp. of China Ltd, poznatiji kao PowerChina, sprovešće liniju od Termoelektrane Nikola Tesla A (TENT A) u Obrenovcu do toplane na Novom Beogradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

21. januar 2020. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

21. januar 2020. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

21. januar 2020. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.

Baluku Albanija neto izvoznica struje ove godine aukcija solarne elektrane

Baluku: Albanija do kraja decenije postaje neto izvoznica struje; ove godine aukcija za solarne elektrane

21. januar 2020. - Albanija cilja da postane lider u energetici u regionu i, pre kraja 2030, neto izvoznica struje, kaže vicepremijerka Belinda Baluku