Energetska efikasnost

Srbija traži pisma o zainteresovanosti za Energetiku, ponude za Hidrotehniku-Hidroenergetiku

Srbija-trazi-pisma-o-zainteresovanosti-za-Energetiku-ponude-za-Hidrotehniku-Hidroenergetiku

Foto: Pixabay

Objavljeno

31.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo privrede je raspisalo poziv za dostavljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju kompanije Energetika, koja pruža usluge daljinskog grejanja u Kragujevcu, četvrtom po veličini gradu u Srbiji.

Pisma o zainteresovanosti, koja se dostavljaju najkasnije 27. avgusta, treba da sadrže predlog modela privatizacije, kao i predlog indikativne cene, investicionog programa, okvirnog plana poslovanja i broja zaposlenih koje je investitor spreman da zaposli na neodređeno vreme, navodi se u pozivu ministarstva.

Dugovi Energetike iznose oko 16 milijardi dinara (približno 135 miliona evra), a kompanija zapošljava 444 radnika, piše infoKG.rs. Energetika je među najvećim dužnicima državnih energetskih kompanija Srbijagas i Elektroprivreda Srbije (EPS) i redovno figurira na listama dužnika koje ove dve kompanije objavjuju na svojim sajtovima, u skladu sa zahtevima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Većina dugova Energetike su stari dugovi iz vremena kada je kompanija radila u okviru bivšeg proizvođača vozila Zastava. Srbija je poznata po tome što takve dugove ili otpisuje pred privatizaciju ili ih rešava kroz stečajne postupke.

Kragujevac, koji je inače sedište proizvođača automobila FCA Srbija, ima 22.000 korisnika daljinskog grejanja, od čega je 1.000 u privredi, javila je ranije Beta.

Traže se ponude za 70% Hidrotehnike-Hidroenergetike

Ministarstvo privrede je takođe objavilo i tender za prodaju udela od oko 70% Hidrotehnike-Hidroenergetike, preduzeća za projektovanje i izgradnju svih vrsta energetskih i hidroobjekata, kao i objekata visokogradnje.

Hidrotehnika-Hidroenergetika, koja je osnovana 1946. godine, je izgradila 52 brane u Srbiji i inostranstvu, ukjlučujući Tunis, Alžir i Libiju.

Ovo preduzeće gradi i kanale, cevovode, tunele i izvodi druge radove. Projekti u Srbiji uključuju izgradnju interceptora za buduće postrojenje za preradu otpadnih voda Beograda u Velikom Selu.

Transakciona dokumenta se mogu kupiti do 27. avgusta, dok je rok za podnošenje ponuda 3. septembar.

Početna cena je 1,93 miliona evra, što je 100% procenjene vrednosti udela od 70% na dan 31. decembar 2017. godine. Potrebno je priložiti depozit u vrednosti od 193.389 evra.

Ponude će biti otvorene 5. septembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

31. jul 2018. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

31. jul 2018. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

31. jul 2018. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve

gravitacija-skladistenje-energije-zgrade

Oblakoderi postaju skladišta energije uz pomoć gravitacije

31. jul 2018. - Energy Vault planira primenu inovativnog koncepta gravitacionog skladištenja energije u izuzetno visokim zgradama širom sveta