Voda

Grad Beograd raspisao tender za gradnju fabrike za preradu otpadnih voda

Grad Beograd raspisao tender za gradnju fabrike za preradu otpadnih voda

Photo: Pixabay

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Direkcija za gradsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je tender za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda “Međulužje” u Mladenovcu vredan 96 miliona dinara. Posle prerade prečišćena voda iz kanalizacije biće ispuštana u reku Jablanicu.

Naselje Međulužje, koje ima skoro 6.000 stanovnika, nema kanalizaciju, a izgradnja postrojenja, kako su ranije tvrdili nadležni, je uslov da kanalizaciona mreža bude izgrađena.

“Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Međulužju će prečišćavati otpadne vode iz kanalizacione mreže za domaćinstva, a prečišćena voda će se ispuštati u reku Jablanicu pošto njen kvalitet bude podignut na neophodni nivo u skladu sa propisima za ispuštanje u otvorene vodotokove”, navela je Direkcija u saopštenju.

Projektom će biti predviđena fazna izgradnja postrojenja, u skladu sa planiranim širenjem kanalizacione mreže na ovom području, čime će se obezbediti dovoljni kapaciteti za priključenje budućih korisnika.

Direkcija je objavila i tendere za izgradnju vodovoda za vrtić Oblačak u naselju Padina i kanalizacije u park-šumi Zvezdara.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović podsetio je da su već ugovorena izgradnja dva manja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u Pinosavi i Belom Potoku.

“Za ovu godinu odobreno nam je oko 9,3 milijarde dinara za sve projekte, što znači da će trend ulaganja u saobraćajnu, putnu, kanalizacionu i vodovodnu mrežu biti nastavljen”, najavio je Popović.

Beograd je jedan od retkih gradova u Evropi koji nema fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Gradske vlasti planiraju da izgrade pet velikih postrojenja, a ugovor za gradnju prvog, kod Velikog sela potpisali su krajem novembra 2017. godine Grad Beograd i kineska firma CMEC za centralnu i istočnu Evropu.

Ostala četiri postrojenja trebalo bi da budu izgrađena u Krnjači, Batajnici, Vinči i Ostružnici. Gradnja svih pet fabrika trebalo bi da košta oko 500 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Narandžasta nedelja, 48er-Tandler, Beč

Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

25. januar 2018. - Bečka gradska čistoća u svojim prodavnicama 48er-Tandler organizuje Narandžastu nedelju, posvećenu ponovnom korišćenju i popravkama robe

eu cirkularna ekonomija materijali reciklaza stopa eurostat

EU nastavlja neumerenu potrošnju resursa – za deceniju povećala upotrebu recikliranih materijala manje od jedan odsto

25. januar 2018. - Stopa cirkularne upotrebe materijala u 2022. 11,5 odsto, što znači da je 11,5 odsto korišćenih materijalnih resursa došlo iz reciklaže

gradjevinski otpad hrvatska reciklaza

Građevinski otpad završava na ilegalnim deponijama, a čak 70 odsto može da se reciklira

25. januar 2018. - Kod proizvodnje građevinskog materijala primarna sirovina u proseku može da se zameni sa najmanje 10 do 15 odsto zamenske sirovine

nevidljivi elektronski i elektricni otpad e-otpad

Devet milijardi dolara zarobljeno u nevidljivom elektronskom i električnom otpadu

25. januar 2018. - Nevidljivi EE otpad su električni uređaji koje zbog njihove prirode ili izgleda korisnici ne tretiraju kao elektronski i električni otpad