x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Grad Beograd raspisao tender za gradnju fabrike za preradu otpadnih voda

25.01.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Grad Beograd raspisao tender za gradnju fabrike za preradu otpadnih voda

Direkcija za gradsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je tender za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda “Međulužje” u Mladenovcu vredan 96 miliona dinara. Posle prerade prečišćena voda iz kanalizacije biće ispuštana u reku Jablanicu.

Naselje Međulužje, koje ima skoro 6.000 stanovnika, nema kanalizaciju, a izgradnja postrojenja, kako su ranije tvrdili nadležni, je uslov da kanalizaciona mreža bude izgrađena.

“Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Međulužju će prečišćavati otpadne vode iz kanalizacione mreže za domaćinstva, a prečišćena voda će se ispuštati u reku Jablanicu pošto njen kvalitet bude podignut na neophodni nivo u skladu sa propisima za ispuštanje u otvorene vodotokove”, navela je Direkcija u saopštenju.

Projektom će biti predviđena fazna izgradnja postrojenja, u skladu sa planiranim širenjem kanalizacione mreže na ovom području, čime će se obezbediti dovoljni kapaciteti za priključenje budućih korisnika.

Direkcija je objavila i tendere za izgradnju vodovoda za vrtić Oblačak u naselju Padina i kanalizacije u park-šumi Zvezdara.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović podsetio je da su već ugovorena izgradnja dva manja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u Pinosavi i Belom Potoku.

“Za ovu godinu odobreno nam je oko 9,3 milijarde dinara za sve projekte, što znači da će trend ulaganja u saobraćajnu, putnu, kanalizacionu i vodovodnu mrežu biti nastavljen”, najavio je Popović.

Beograd je jedan od retkih gradova u Evropi koji nema fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Gradske vlasti planiraju da izgrade pet velikih postrojenja, a ugovor za gradnju prvog, kod Velikog sela potpisali su krajem novembra 2017. godine Grad Beograd i kineska firma CMEC za centralnu i istočnu Evropu.

Ostala četiri postrojenja trebalo bi da budu izgrađena u Krnjači, Batajnici, Vinči i Ostružnici. Gradnja svih pet fabrika trebalo bi da košta oko 500 miliona evra.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.