Voda

Grad Beograd raspisao tender za gradnju fabrike za preradu otpadnih voda

Grad Beograd raspisao tender za gradnju fabrike za preradu otpadnih voda

Photo: Pixabay

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Direkcija za gradsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je tender za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda “Međulužje” u Mladenovcu vredan 96 miliona dinara. Posle prerade prečišćena voda iz kanalizacije biće ispuštana u reku Jablanicu.

Naselje Međulužje, koje ima skoro 6.000 stanovnika, nema kanalizaciju, a izgradnja postrojenja, kako su ranije tvrdili nadležni, je uslov da kanalizaciona mreža bude izgrađena.

“Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Međulužju će prečišćavati otpadne vode iz kanalizacione mreže za domaćinstva, a prečišćena voda će se ispuštati u reku Jablanicu pošto njen kvalitet bude podignut na neophodni nivo u skladu sa propisima za ispuštanje u otvorene vodotokove”, navela je Direkcija u saopštenju.

Projektom će biti predviđena fazna izgradnja postrojenja, u skladu sa planiranim širenjem kanalizacione mreže na ovom području, čime će se obezbediti dovoljni kapaciteti za priključenje budućih korisnika.

Direkcija je objavila i tendere za izgradnju vodovoda za vrtić Oblačak u naselju Padina i kanalizacije u park-šumi Zvezdara.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović podsetio je da su već ugovorena izgradnja dva manja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u Pinosavi i Belom Potoku.

“Za ovu godinu odobreno nam je oko 9,3 milijarde dinara za sve projekte, što znači da će trend ulaganja u saobraćajnu, putnu, kanalizacionu i vodovodnu mrežu biti nastavljen”, najavio je Popović.

Beograd je jedan od retkih gradova u Evropi koji nema fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Gradske vlasti planiraju da izgrade pet velikih postrojenja, a ugovor za gradnju prvog, kod Velikog sela potpisali su krajem novembra 2017. godine Grad Beograd i kineska firma CMEC za centralnu i istočnu Evropu.

Ostala četiri postrojenja trebalo bi da budu izgrađena u Krnjači, Batajnici, Vinči i Ostružnici. Gradnja svih pet fabrika trebalo bi da košta oko 500 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva