Otpad

Gradonačelnik Beograda potpisao ugovore sa kineskim firmama za izgradnju toplovoda i pogona za otpadne vode

Gradonacelnik Beograda potpisao ugovore sa kineskim firmama za izgradnju toplovoda i pogona za otpadne vode

Photo: Beograd.rs

Objavljeno

28.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisao je sa predstavnicima kineskih kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation) i Power Construction Corporation of China ugovore o izgradnji toplovoda od termoelektrane Nikola Tesla do Novog Beograda i izgradnju pogona za preradu i odlaganje otpadnih voda.

Ugovori su potpisani za vreme godišnjeg samita 16+1 (Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope) 2017. u Budimpešti.

Predstavnik kineske firme CMEC za centralnu i istočnu Evropu Li Sjućang je potpisao sporazum o izvođenju radova u okviru projekta za izgradnju pogona za preradu i odlaganja otpadnih voda iz centralnih delova Beograda dok je predstavnik kompanije Power Construction Corporation of China Jang Fen potpisao ugovor o toplovodu od termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu do Novog Beograda zajedno sa direktorom JKP Beogradske elektrane Goranom Aleksićem.

Gradonačelnik Mali je posle potpisivanja podsetio da su gradske vlasti još pre nekoliko decenija počele da izrađuju planove za sprovođenje ova dva projekta.

“Kada je reč o otpadnim vodama, one u potpunosti idu u Savu i Dunav, što je potpuno neprihvatljivo, a mi smo skoro jedini grad koji nema fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Zahvaljujući ovom ugovoru, njena izgradnja će početi u drugoj polovini sledeće godine. Ovaj ugovor podrazumeva i završetak izgradnje interceptora, o kome se govori još od 1980. godine. Ukupna vrednost projekta je 260 miliona evra”, rekao je gradonačelnik Mali.

Po njegovim rečima, izgradnja toplovoda od TE Nikola Tesla (TENT) će doneti velike uštede Beogradskim elektranama jer će topla voda iz elektrane biti upotrebljena za centralno grejanje.

“Na taj način ćemo godišnje uštedeti 40 miliona evra, a projekat se isplati u roku od pet godina. I na ovom projektu očekujemo početak radova u drugoj polovini 2018. godine. Vrednost projekta je 190 miliona evra”, rekao je Mali.

Potpisivanju dva ugovora sa kineskim firmama na marginama samita su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

28. novembar 2017. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

28. novembar 2017. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

28. novembar 2017. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

28. novembar 2017. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.