Otpad

Gradonačelnik Beograda potpisao ugovore sa kineskim firmama za izgradnju toplovoda i pogona za otpadne vode

Gradonacelnik Beograda potpisao ugovore sa kineskim firmama za izgradnju toplovoda i pogona za otpadne vode

Photo: Beograd.rs

Objavljeno

28.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisao je sa predstavnicima kineskih kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation) i Power Construction Corporation of China ugovore o izgradnji toplovoda od termoelektrane Nikola Tesla do Novog Beograda i izgradnju pogona za preradu i odlaganje otpadnih voda.

Ugovori su potpisani za vreme godišnjeg samita 16+1 (Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope) 2017. u Budimpešti.

Predstavnik kineske firme CMEC za centralnu i istočnu Evropu Li Sjućang je potpisao sporazum o izvođenju radova u okviru projekta za izgradnju pogona za preradu i odlaganja otpadnih voda iz centralnih delova Beograda dok je predstavnik kompanije Power Construction Corporation of China Jang Fen potpisao ugovor o toplovodu od termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu do Novog Beograda zajedno sa direktorom JKP Beogradske elektrane Goranom Aleksićem.

Gradonačelnik Mali je posle potpisivanja podsetio da su gradske vlasti još pre nekoliko decenija počele da izrađuju planove za sprovođenje ova dva projekta.

“Kada je reč o otpadnim vodama, one u potpunosti idu u Savu i Dunav, što je potpuno neprihvatljivo, a mi smo skoro jedini grad koji nema fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Zahvaljujući ovom ugovoru, njena izgradnja će početi u drugoj polovini sledeće godine. Ovaj ugovor podrazumeva i završetak izgradnje interceptora, o kome se govori još od 1980. godine. Ukupna vrednost projekta je 260 miliona evra”, rekao je gradonačelnik Mali.

Po njegovim rečima, izgradnja toplovoda od TE Nikola Tesla (TENT) će doneti velike uštede Beogradskim elektranama jer će topla voda iz elektrane biti upotrebljena za centralno grejanje.

“Na taj način ćemo godišnje uštedeti 40 miliona evra, a projekat se isplati u roku od pet godina. I na ovom projektu očekujemo početak radova u drugoj polovini 2018. godine. Vrednost projekta je 190 miliona evra”, rekao je Mali.

Potpisivanju dva ugovora sa kineskim firmama na marginama samita su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

26 октобра 2021 - U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

26 октобра 2021 - Filip Koprčina iz Hrvatske je jedan od nagrađenih učesnika ovogodišnjeg konkursa u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže