x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Gradonačelnik Beograda potpisao ugovore sa kineskim firmama za izgradnju toplovoda i pogona za otpadne vode

28.11.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Beograd.rs
Gradonačelnik Beograda potpisao ugovore sa kineskim firmama za izgradnju toplovoda i pogona za otpadne vode

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisao je sa predstavnicima kineskih kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation) i Power Construction Corporation of China ugovore o izgradnji toplovoda od termoelektrane Nikola Tesla do Novog Beograda i izgradnju pogona za preradu i odlaganje otpadnih voda.

Ugovori su potpisani za vreme godišnjeg samita 16+1 (Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope) 2017. u Budimpešti.

Predstavnik kineske firme CMEC za centralnu i istočnu Evropu Li Sjućang je potpisao sporazum o izvođenju radova u okviru projekta za izgradnju pogona za preradu i odlaganja otpadnih voda iz centralnih delova Beograda dok je predstavnik kompanije Power Construction Corporation of China Jang Fen potpisao ugovor o toplovodu od termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu do Novog Beograda zajedno sa direktorom JKP Beogradske elektrane Goranom Aleksićem.

Gradonačelnik Mali je posle potpisivanja podsetio da su gradske vlasti još pre nekoliko decenija počele da izrađuju planove za sprovođenje ova dva projekta.

“Kada je reč o otpadnim vodama, one u potpunosti idu u Savu i Dunav, što je potpuno neprihvatljivo, a mi smo skoro jedini grad koji nema fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Zahvaljujući ovom ugovoru, njena izgradnja će početi u drugoj polovini sledeće godine. Ovaj ugovor podrazumeva i završetak izgradnje interceptora, o kome se govori još od 1980. godine. Ukupna vrednost projekta je 260 miliona evra”, rekao je gradonačelnik Mali.

Po njegovim rečima, izgradnja toplovoda od TE Nikola Tesla (TENT) će doneti velike uštede Beogradskim elektranama jer će topla voda iz elektrane biti upotrebljena za centralno grejanje.

“Na taj način ćemo godišnje uštedeti 40 miliona evra, a projekat se isplati u roku od pet godina. I na ovom projektu očekujemo početak radova u drugoj polovini 2018. godine. Vrednost projekta je 190 miliona evra”, rekao je Mali.

Potpisivanju dva ugovora sa kineskim firmama na marginama samita su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.