Energetska efikasnost

Potpisan memorandum sa kineskom firmom o izgradnji toplovoda u Beogradu

Slika: Beoinfo

Objavljeno

08.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Memorandum o razumevanju za izgradnju toplovoda od termoelektrane Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu do Novog Beograda potpisan je na svečanosti u Skupštini Beograda na kojoj je gradonačelnik Siniša Mali izjavio da će projekat doneti uštede od oko 40 milion evra. Memorandum o izgradnji toplovoda je potpisan sa kineskom firmom Power Construction Corporation of China.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je sa Malim i predstavnicima Elektroprivrede Srbije (EPS) i Beogradskih elektrana potpisao memorandum, podsetio je da je projekat izgradnje toplovoda počet pre više od 20 godina ali da je, bez jasnih razloga, odlučeno da se radovi obustave iako su postavljene cevi.

Memorandum o razumevanju je krovni sporazum, sledi usaglašavnje konkretnih detalja, dodao je Antić i izrazio očekivanje da će radovi početi iduće godine a da će ceo projekat bio gotov do 2020. godine.

Mali je projekat, vredan oko 200 miliona evra, ocenio kao važan zbog uštede od 43 miliona evra godišnje, podsetivši da Beogradske elektrane sada uvoz gas za 140 miliona evra. Ovaj projekat može sam sebe da otplati u roku od pet do šest godina i tako bismo smanjili našu zavisnost od uvoza gasa i kolebanja cena na svetskom tržištu a toplotna energija koja dolazi do Beograda postala jeftinija, dodao je on.

Ovaj projekat menja i ekonomsku perspektivu grada u smislu ušteda u energiji i deo je velikog mozaika koji se zove energetska efikasnost Beograda, rekao je Mali.

Topla voda iz TENT-a se više neće bacati u reku, već će putem toplovoda sprovoditi do toplana i koristiti za grejanje Beograda.

Gradonačelnik je rekao i da će ponude za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpada i proizvodnju električne i toplotne energije u Vinči grad dobiti 6. jula.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

8. jun 2017. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

8. jun 2017. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

8. jun 2017. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.

EU 2040 emisije budu vec 90 odsto nize to znaci zbogom uglju

EU hoće da 2040. emisije budu već 90 odsto niže – to znači zbogom uglju

8. jun 2017. - Evropska komisija je objavila procenu uticaja mogućih scenarija po kojima se u Evropskoj uniji neto emisije najkasnije 2050. spuštaju na nulu