Energetska efikasnost

Potpisan memorandum sa kineskom firmom o izgradnji toplovoda u Beogradu

Slika: Beoinfo

Objavljeno

08.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Memorandum o razumevanju za izgradnju toplovoda od termoelektrane Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu do Novog Beograda potpisan je na svečanosti u Skupštini Beograda na kojoj je gradonačelnik Siniša Mali izjavio da će projekat doneti uštede od oko 40 milion evra. Memorandum o izgradnji toplovoda je potpisan sa kineskom firmom Power Construction Corporation of China.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je sa Malim i predstavnicima Elektroprivrede Srbije (EPS) i Beogradskih elektrana potpisao memorandum, podsetio je da je projekat izgradnje toplovoda počet pre više od 20 godina ali da je, bez jasnih razloga, odlučeno da se radovi obustave iako su postavljene cevi.

Memorandum o razumevanju je krovni sporazum, sledi usaglašavnje konkretnih detalja, dodao je Antić i izrazio očekivanje da će radovi početi iduće godine a da će ceo projekat bio gotov do 2020. godine.

Mali je projekat, vredan oko 200 miliona evra, ocenio kao važan zbog uštede od 43 miliona evra godišnje, podsetivši da Beogradske elektrane sada uvoz gas za 140 miliona evra. Ovaj projekat može sam sebe da otplati u roku od pet do šest godina i tako bismo smanjili našu zavisnost od uvoza gasa i kolebanja cena na svetskom tržištu a toplotna energija koja dolazi do Beograda postala jeftinija, dodao je on.

Ovaj projekat menja i ekonomsku perspektivu grada u smislu ušteda u energiji i deo je velikog mozaika koji se zove energetska efikasnost Beograda, rekao je Mali.

Topla voda iz TENT-a se više neće bacati u reku, već će putem toplovoda sprovoditi do toplana i koristiti za grejanje Beograda.

Gradonačelnik je rekao i da će ponude za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpada i proizvodnju električne i toplotne energije u Vinči grad dobiti 6. jula.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

8. jun 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

8. jun 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

8. jun 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

8. jun 2017. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje