Energetska efikasnost

Potpisan memorandum sa kineskom firmom o izgradnji toplovoda u Beogradu

Slika: Beoinfo

Objavljeno

08.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Memorandum o razumevanju za izgradnju toplovoda od termoelektrane Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu do Novog Beograda potpisan je na svečanosti u Skupštini Beograda na kojoj je gradonačelnik Siniša Mali izjavio da će projekat doneti uštede od oko 40 milion evra. Memorandum o izgradnji toplovoda je potpisan sa kineskom firmom Power Construction Corporation of China.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je sa Malim i predstavnicima Elektroprivrede Srbije (EPS) i Beogradskih elektrana potpisao memorandum, podsetio je da je projekat izgradnje toplovoda počet pre više od 20 godina ali da je, bez jasnih razloga, odlučeno da se radovi obustave iako su postavljene cevi.

Memorandum o razumevanju je krovni sporazum, sledi usaglašavnje konkretnih detalja, dodao je Antić i izrazio očekivanje da će radovi početi iduće godine a da će ceo projekat bio gotov do 2020. godine.

Mali je projekat, vredan oko 200 miliona evra, ocenio kao važan zbog uštede od 43 miliona evra godišnje, podsetivši da Beogradske elektrane sada uvoz gas za 140 miliona evra. Ovaj projekat može sam sebe da otplati u roku od pet do šest godina i tako bismo smanjili našu zavisnost od uvoza gasa i kolebanja cena na svetskom tržištu a toplotna energija koja dolazi do Beograda postala jeftinija, dodao je on.

Ovaj projekat menja i ekonomsku perspektivu grada u smislu ušteda u energiji i deo je velikog mozaika koji se zove energetska efikasnost Beograda, rekao je Mali.

Topla voda iz TENT-a se više neće bacati u reku, već će putem toplovoda sprovoditi do toplana i koristiti za grejanje Beograda.

Gradonačelnik je rekao i da će ponude za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpada i proizvodnju električne i toplotne energije u Vinči grad dobiti 6. jula.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora