Energetska efikasnost

Potpisan memorandum sa kineskom firmom o izgradnji toplovoda u Beogradu

Slika: Beoinfo

Objavljeno

08.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Memorandum o razumevanju za izgradnju toplovoda od termoelektrane Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu do Novog Beograda potpisan je na svečanosti u Skupštini Beograda na kojoj je gradonačelnik Siniša Mali izjavio da će projekat doneti uštede od oko 40 milion evra. Memorandum o izgradnji toplovoda je potpisan sa kineskom firmom Power Construction Corporation of China.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je sa Malim i predstavnicima Elektroprivrede Srbije (EPS) i Beogradskih elektrana potpisao memorandum, podsetio je da je projekat izgradnje toplovoda počet pre više od 20 godina ali da je, bez jasnih razloga, odlučeno da se radovi obustave iako su postavljene cevi.

Memorandum o razumevanju je krovni sporazum, sledi usaglašavnje konkretnih detalja, dodao je Antić i izrazio očekivanje da će radovi početi iduće godine a da će ceo projekat bio gotov do 2020. godine.

Mali je projekat, vredan oko 200 miliona evra, ocenio kao važan zbog uštede od 43 miliona evra godišnje, podsetivši da Beogradske elektrane sada uvoz gas za 140 miliona evra. Ovaj projekat može sam sebe da otplati u roku od pet do šest godina i tako bismo smanjili našu zavisnost od uvoza gasa i kolebanja cena na svetskom tržištu a toplotna energija koja dolazi do Beograda postala jeftinija, dodao je on.

Ovaj projekat menja i ekonomsku perspektivu grada u smislu ušteda u energiji i deo je velikog mozaika koji se zove energetska efikasnost Beograda, rekao je Mali.

Topla voda iz TENT-a se više neće bacati u reku, već će putem toplovoda sprovoditi do toplana i koristiti za grejanje Beograda.

Gradonačelnik je rekao i da će ponude za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpada i proizvodnju električne i toplotne energije u Vinči grad dobiti 6. jula.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

8. jun 2017. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

8. jun 2017. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

8. jun 2017. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

8. jun 2017. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.