Energetska efikasnost

Potpisan memorandum sa kineskom firmom o izgradnji toplovoda u Beogradu

Slika: Beoinfo

Objavljeno

08.06.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Memorandum o razumevanju za izgradnju toplovoda od termoelektrane Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu do Novog Beograda potpisan je na svečanosti u Skupštini Beograda na kojoj je gradonačelnik Siniša Mali izjavio da će projekat doneti uštede od oko 40 milion evra. Memorandum o izgradnji toplovoda je potpisan sa kineskom firmom Power Construction Corporation of China.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je sa Malim i predstavnicima Elektroprivrede Srbije (EPS) i Beogradskih elektrana potpisao memorandum, podsetio je da je projekat izgradnje toplovoda počet pre više od 20 godina ali da je, bez jasnih razloga, odlučeno da se radovi obustave iako su postavljene cevi.

Memorandum o razumevanju je krovni sporazum, sledi usaglašavnje konkretnih detalja, dodao je Antić i izrazio očekivanje da će radovi početi iduće godine a da će ceo projekat bio gotov do 2020. godine.

Mali je projekat, vredan oko 200 miliona evra, ocenio kao važan zbog uštede od 43 miliona evra godišnje, podsetivši da Beogradske elektrane sada uvoz gas za 140 miliona evra. Ovaj projekat može sam sebe da otplati u roku od pet do šest godina i tako bismo smanjili našu zavisnost od uvoza gasa i kolebanja cena na svetskom tržištu a toplotna energija koja dolazi do Beograda postala jeftinija, dodao je on.

Ovaj projekat menja i ekonomsku perspektivu grada u smislu ušteda u energiji i deo je velikog mozaika koji se zove energetska efikasnost Beograda, rekao je Mali.

Topla voda iz TENT-a se više neće bacati u reku, već će putem toplovoda sprovoditi do toplana i koristiti za grejanje Beograda.

Gradonačelnik je rekao i da će ponude za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpada i proizvodnju električne i toplotne energije u Vinči grad dobiti 6. jula.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

8. jun 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

8. jun 2017. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

8. jun 2017. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

8. jun 2017. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije