Energetska efikasnost

Pregovori u toku o izgradnji toplovoda od Obrenovca do Beograda

Photo: Pixabay

Objavljeno

18.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da su pregovori u toku sa kineskim kompanijama o nekoliko sporazuma među kojima i onaj o izgradnji toplovoda koji će snabdevati toplom vodom Beogradske elektrane tokom zime. On je na poslovnom forumu u okviru Dana Pekinga u Beogradu izjavio da se nada da će pregovori o toplovodu i još dva velika projekta biti uspešno okončani do kraja godine.

Mali je rekao da se pregovori vode o izgradnji toplovod od termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu do pogona Beogradskih elektrana, završetku izgradnje kanalizacione mreže i izgradnju pogona za prečišćavanje vode u Velikom selu.

Gradonačelnik Beograda je izjavio da su investicije u te projekte vredne više od 250 miliona evra, dodajući da se planira početak izgradnje tokom iduće godine.

Projekat izgradnje toplovod od Obrenovca do Beograda je pokrenut 1981. godine da bi se smanjila upotreba gasa i mazuta u pogonima za centralno grejanje Beogradskih elektrana i umesto njih koristila vrela voda iz turbina u termoelektrani Nikola Tesla. Ta vrela voda se ispušta u Savu.

Planovi za izgradnju toplovoda su izrađeni 1993. godine i tada je procenjeno da će projekat koštati sadašnjih 180 miliona evra. Toplovod je trebao da doprema vrelu vodu do pogona preko kojih se greje oko 300.000 stanova i 20.000 poslovnih i komercijalnih zgrada, odnosno do oko milion ljudi.

Beogradske elektrane su krajem 2014. godine pokrenule novu inicijativu za izgradnju toplovoda od termoelektrane u Obrenovcu to Beograda. Prema nekim procenama, grad bi mogao da uštedi i do 40 miliona evra godišnje na troškovima za grejanje, odnosno na gasu i mazutu a cena izgradnje toplovoda bi se vratila kroz te uštede u roku od 12 godina od završetka radova.

Zvaničnici Beogradskih elektrana smatraju da je toplovod iz termoelektrane Nikola Tesla, koji ima 145 megavata instalisane snage, trajno rešenje za centralno grejanje u gradu. Pogoni Beogradskih elektrana koriste oko 85 odsto gas kao gorivo za grejanje dok ostali koriste mazut a ta goriva koštaju između 40 i 50 miliona evra po grejnoj sezoni.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

18. septembar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

18. septembar 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

18. septembar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. septembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora