Životna sredina

Dunav zagađen fekalijama u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj

Dunav-zagadjen-fekalijama-u-Srbiji-Rumuniji-i-Bugarskoj

Foto: Pixabay

Objavljeno

13.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Reka Dunav zagađena je fekalijama duž svog toka kroz Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, a situacija je posebno kritična u velikim srpskim gradovima poput Novog Sada i Beograda, gde je prisustvo bakterije ešerihije koli izuzetno visoko, pokazalo je mikrobiološko ispitivanje koje je sprovela grupa austrijskih univerzitetskih naučnika.

Austrijski naučnici kažu da je razlog velikom zagađenju reke Dunav fekalijama to što u Srbiji, koja nije članica Evropske unije, ne postoje postrojenja za preradu otpadnih voda, preneli su lokalni mediji.

Izuzetno visoko zagađenje zabeleženo je u Rusenski Lomu u Bugarskoj i Argesu u Rumuniji, ali je kvalitet vode u Rumuniji poboljšan u odnosu na prethodno istraživanje zahvaljujući razvoju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Situacija u Mađarskoj se takođe popravila, dok je Austriji nivo zagađenja Dunava na umerenom nivou, osim na jednom mestu.

Izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu na jesen

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić napisao je na svom Fejsbuk profilu da gradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu treba da počne na jesen ove godine, podsetivši da je ugovor potpisan. Prva faza projekta, koji sprovode kineska kompanija CMEC i francuska Veolia, vredna je 285 miliona evra, a kompletna fabrika će koštati oko 600 miliona evra, naveo je Vesić.

On je takođe naveo da je u toku projektovanje druge fabrike za preradu otpadnih voda, u Batajnici, kao i da se sa nekoliko banaka pregovara o izgradnji treće, koja će se nalaziti u Ostružnici. Takođe, prema Vesićevim rečima, sledeće godine počinje izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava, a u okviru tog projekta se planira i postrojenje za preradu otpadnih voda.

Za taj projekat Grad Beograd uzima kredit od 35 miliona evra od Evropske investicione banke, dok će se iz gradske kase izdvojiti 13 miliona evra, napisao je Vesić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će u narednih četiri ili pet godina biti izdvojeno tri milijarde evra za kompletnu kanalizacionu mrežu i vodovod širom Srbije, bez Beograda. Prema njegovim rečima, to znači da će svako selo i svaki grad u Srbiji imati kanalizaciju i čistu pijaću vodu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neretva, zagadjenje vode, HE Ulog

Federacija BiH pokreće postupak protiv izgradnje hidroelektrane Ulog na Neretvi

13. avgust 2019. - HE Ulog bi mogla da izazove štetu u opštini Konjic i ugrozi sigurnost stanovništva i materijalnih dobara oko Neretve, poručuje Federacija BiH

prekogranicnoj vode energetike slivu reke Drine energetske tranzicije klimatskih

Podrška prekograničnoj saradnji u sektorima vode i energetike u slivu reke Drine za postizanje zelene energetske tranzicije i klimatskih obaveza

13. avgust 2019. - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, UNECE i Finska su u okviru Sarajevske energetske i klimatske sedmice organizovali diskusiju o razvoju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u slivu reke Drine

Probistip Toksicno jalovište u Probistipu zamenice solarna elektrana

Toksično jalovište u Probištipu zameniće solarna elektrana

13. avgust 2019. - Opština Probištip u Severnoj Makedoniji će potražiti investitora koji bi sanirao rudarsko jalovište i izgradio solarnu elektranu

Inicijativa Pravo na vodu organizuje foto-safari javnih česama

Inicijativa Pravo na vodu organizuje Foto-safari javnih česama

13. avgust 2019. - Inicijativa Pravo na vodu je objavila poziv građanima na svoj Foto-safari gde oni treba da fotografišu javne česme u svom kraju