x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Dunav zagađen fekalijama u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj

13.08.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Dunav zagađen fekalijama u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj

Reka Dunav zagađena je fekalijama duž svog toka kroz Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, a situacija je posebno kritična u velikim srpskim gradovima poput Novog Sada i Beograda, gde je prisustvo bakterije ešerihije koli izuzetno visoko, pokazalo je mikrobiološko ispitivanje koje je sprovela grupa austrijskih univerzitetskih naučnika.

Austrijski naučnici kažu da je razlog velikom zagađenju reke Dunav fekalijama to što u Srbiji, koja nije članica Evropske unije, ne postoje postrojenja za preradu otpadnih voda, preneli su lokalni mediji.

Izuzetno visoko zagađenje zabeleženo je u Rusenski Lomu u Bugarskoj i Argesu u Rumuniji, ali je kvalitet vode u Rumuniji poboljšan u odnosu na prethodno istraživanje zahvaljujući razvoju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Situacija u Mađarskoj se takođe popravila, dok je Austriji nivo zagađenja Dunava na umerenom nivou, osim na jednom mestu.

Izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu na jesen

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić napisao je na svom Fejsbuk profilu da gradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu treba da počne na jesen ove godine, podsetivši da je ugovor potpisan. Prva faza projekta, koji sprovode kineska kompanija CMEC i francuska Veolia, vredna je 285 miliona evra, a kompletna fabrika će koštati oko 600 miliona evra, naveo je Vesić.

On je takođe naveo da je u toku projektovanje druge fabrike za preradu otpadnih voda, u Batajnici, kao i da se sa nekoliko banaka pregovara o izgradnji treće, koja će se nalaziti u Ostružnici. Takođe, prema Vesićevim rečima, sledeće godine počinje izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava, a u okviru tog projekta se planira i postrojenje za preradu otpadnih voda.

Za taj projekat Grad Beograd uzima kredit od 35 miliona evra od Evropske investicione banke, dok će se iz gradske kase izdvojiti 13 miliona evra, napisao je Vesić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će u narednih četiri ili pet godina biti izdvojeno tri milijarde evra za kompletnu kanalizacionu mrežu i vodovod širom Srbije, bez Beograda. Prema njegovim rečima, to znači da će svako selo i svaki grad u Srbiji imati kanalizaciju i čistu pijaću vodu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.