Životna sredina

Dunav zagađen fekalijama u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj

Dunav-zagadjen-fekalijama-u-Srbiji-Rumuniji-i-Bugarskoj

Foto: Pixabay

Objavljeno

13.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Reka Dunav zagađena je fekalijama duž svog toka kroz Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, a situacija je posebno kritična u velikim srpskim gradovima poput Novog Sada i Beograda, gde je prisustvo bakterije ešerihije koli izuzetno visoko, pokazalo je mikrobiološko ispitivanje koje je sprovela grupa austrijskih univerzitetskih naučnika.

Austrijski naučnici kažu da je razlog velikom zagađenju reke Dunav fekalijama to što u Srbiji, koja nije članica Evropske unije, ne postoje postrojenja za preradu otpadnih voda, preneli su lokalni mediji.

Izuzetno visoko zagađenje zabeleženo je u Rusenski Lomu u Bugarskoj i Argesu u Rumuniji, ali je kvalitet vode u Rumuniji poboljšan u odnosu na prethodno istraživanje zahvaljujući razvoju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Situacija u Mađarskoj se takođe popravila, dok je Austriji nivo zagađenja Dunava na umerenom nivou, osim na jednom mestu.

Izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu na jesen

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić napisao je na svom Fejsbuk profilu da gradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu treba da počne na jesen ove godine, podsetivši da je ugovor potpisan. Prva faza projekta, koji sprovode kineska kompanija CMEC i francuska Veolia, vredna je 285 miliona evra, a kompletna fabrika će koštati oko 600 miliona evra, naveo je Vesić.

On je takođe naveo da je u toku projektovanje druge fabrike za preradu otpadnih voda, u Batajnici, kao i da se sa nekoliko banaka pregovara o izgradnji treće, koja će se nalaziti u Ostružnici. Takođe, prema Vesićevim rečima, sledeće godine počinje izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava, a u okviru tog projekta se planira i postrojenje za preradu otpadnih voda.

Za taj projekat Grad Beograd uzima kredit od 35 miliona evra od Evropske investicione banke, dok će se iz gradske kase izdvojiti 13 miliona evra, napisao je Vesić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će u narednih četiri ili pet godina biti izdvojeno tri milijarde evra za kompletnu kanalizacionu mrežu i vodovod širom Srbije, bez Beograda. Prema njegovim rečima, to znači da će svako selo i svaki grad u Srbiji imati kanalizaciju i čistu pijaću vodu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

13. avgust 2019. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

13. avgust 2019. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

13. avgust 2019. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

13. avgust 2019. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika