Životna sredina

Firme, organizacije pozvane da prihvate izazov Drvo za Beograd

drvozabg Radojicic gradonacelnik Drvo za Beograd

Foto: Beograd.rs

Objavljeno

18.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena infrastruktura slabi efekat toplotnog ostrva, reguliše mikroklimu i filtrira i čisti vazduh, poručile su vlasti u prestonici Srbije. Gradonačelnik Zoran Radojičić, na slici desno, pokrenuo je izazov po imenu Drvo za Beograd sa ciljem da pokrene društveno odgovorne kompanije i međunarodne organizacije.

Ovo je jedini grad van Evropske unije u trci za priznanje Zelena prestonica Evrope za 2022. godinu.

Prema Planu generalne regulacije sistema zelenih površina, koji je usvojen ove godine u Skupštini grada Beograda, cilj je da njihov udeo do 2025. godine dostigne 25 odsto, a trenutno je na 15 procenata. Radojičić je napomenuo da je za to potrebno posaditi 2,5 miliona sadnica.

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ prva je koja se odazvala, posadivši 163 stabala u parku Ušće zajedno s gradonačelnikom. “Pozivam kompanije i međunarodne organizacije da se sadnjom stabala uključe u ovu akciju i da zajedno doprinesemo bržem ozelenjavanju Beograda”, rekao je.

Haštag akcije Drvo za Beograd je #drvozabg odnosno #treeforbg. Sve zainteresovane kompanije i organizacije koje žele da prihvate izazov i uključe se mogu da se jave na drvozabeograd@beograd.gov.rs, gde mogu dobiti sve ostale informacije.

Odraslo drvo za godinu dana preradi skoro 22 kilograma ugljen-dioksida i oslobodi količinu kiseonika koja zadovoljava dvogodišnje potrebe jednog čoveka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 September 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra

izvestaj o kvalitetu vazduha sepa 2020 gradovi prekomerno zagadjenje

Vazduh prekomerno zagađen u 15 gradova u Srbiji u 2020.

16 September 2021 - Godišnji izveštaj Kvalitet vazduha u Republici Srbiji za 2020. godinu još jednom je pokazao da je širom zemlje zagađenje vazduha veliko.

Merkel Nemacka zainteresovana za litijum u Srbiji

Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

14 September 2021 - Angela Merkel je u oproštanoj poseti Srbiji i regionu s obzirom da ubrzo silazi sa vlasti posle 16 godina na mestu nemačkog kancelara.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.