Životna sredina

Firme, organizacije pozvane da prihvate izazov Drvo za Beograd

drvozabg Radojicic gradonacelnik Drvo za Beograd

Foto: Beograd.rs

Objavljeno

18.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena infrastruktura slabi efekat toplotnog ostrva, reguliše mikroklimu i filtrira i čisti vazduh, poručile su vlasti u prestonici Srbije. Gradonačelnik Zoran Radojičić, na slici desno, pokrenuo je izazov po imenu Drvo za Beograd sa ciljem da pokrene društveno odgovorne kompanije i međunarodne organizacije.

Ovo je jedini grad van Evropske unije u trci za priznanje Zelena prestonica Evrope za 2022. godinu.

Prema Planu generalne regulacije sistema zelenih površina, koji je usvojen ove godine u Skupštini grada Beograda, cilj je da njihov udeo do 2025. godine dostigne 25 odsto, a trenutno je na 15 procenata. Radojičić je napomenuo da je za to potrebno posaditi 2,5 miliona sadnica.

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ prva je koja se odazvala, posadivši 163 stabala u parku Ušće zajedno s gradonačelnikom. „Pozivam kompanije i međunarodne organizacije da se sadnjom stabala uključe u ovu akciju i da zajedno doprinesemo bržem ozelenjavanju Beograda“, rekao je.

Haštag akcije Drvo za Beograd je #drvozabg odnosno #treeforbg. Sve zainteresovane kompanije i organizacije koje žele da prihvate izazov i uključe se mogu da se jave na drvozabeograd@beograd.gov.rs, gde mogu dobiti sve ostale informacije.

Odraslo drvo za godinu dana preradi skoro 22 kilograma ugljen-dioksida i oslobodi količinu kiseonika koja zadovoljava dvogodišnje potrebe jednog čoveka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

18. decembar 2019. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

18. decembar 2019. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

18. decembar 2019. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

18. decembar 2019. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji