Životna sredina

Firme, organizacije pozvane da prihvate izazov Drvo za Beograd

drvozabg Radojicic gradonacelnik Drvo za Beograd

Foto: Beograd.rs

Objavljeno

18.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena infrastruktura slabi efekat toplotnog ostrva, reguliše mikroklimu i filtrira i čisti vazduh, poručile su vlasti u prestonici Srbije. Gradonačelnik Zoran Radojičić, na slici desno, pokrenuo je izazov po imenu Drvo za Beograd sa ciljem da pokrene društveno odgovorne kompanije i međunarodne organizacije.

Ovo je jedini grad van Evropske unije u trci za priznanje Zelena prestonica Evrope za 2022. godinu.

Prema Planu generalne regulacije sistema zelenih površina, koji je usvojen ove godine u Skupštini grada Beograda, cilj je da njihov udeo do 2025. godine dostigne 25 odsto, a trenutno je na 15 procenata. Radojičić je napomenuo da je za to potrebno posaditi 2,5 miliona sadnica.

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ prva je koja se odazvala, posadivši 163 stabala u parku Ušće zajedno s gradonačelnikom. „Pozivam kompanije i međunarodne organizacije da se sadnjom stabala uključe u ovu akciju i da zajedno doprinesemo bržem ozelenjavanju Beograda“, rekao je.

Haštag akcije Drvo za Beograd je #drvozabg odnosno #treeforbg. Sve zainteresovane kompanije i organizacije koje žele da prihvate izazov i uključe se mogu da se jave na drvozabeograd@beograd.gov.rs, gde mogu dobiti sve ostale informacije.

Odraslo drvo za godinu dana preradi skoro 22 kilograma ugljen-dioksida i oslobodi količinu kiseonika koja zadovoljava dvogodišnje potrebe jednog čoveka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

18. decembar 2019. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

18. decembar 2019. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

18. decembar 2019. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

18. decembar 2019. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje