Otpad

Ne davimo Beograd: EIB odbila da finansira Vinču navodeći „negativno mišljenje Evropske komisije“

Ne-davimo-Beograd-EIB-Vinca

Photo: Deponija Vinča (Beo Čista Energija)

Objavljeno

25.10.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

25.10.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Evropska investiciona banka (EIB) je odbila da finansira izgradnju spalionice u Vinči zbog ciljeva u recikliranju i cirkularnoj ekonomiji definisanih u poglavlju 27 pregovora za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, kažu u inicijativi Ne davimo Beograd.

Ova finansijska institucija je, tvrde, procenila da je to u skladu s „negativnim mišljenjem Evropske komisije“, ali nisu mogli da pojasne o kom dokumentu je reč.

„Zajedno sa kolegama iz CEE Bankwatch Network prethodno smo obavestili Evropsku komisiju i međunarodne i evropske banke uključene u projekat na štetnost koju će po građane Srbije imati“, saopštila je organizacija, insistirajući da bi podizanje tog postrojenja za toplotnu i električnu energiju bilo u suprotnosti s evropskom direktivom o upravljanju otpadom – Waste Framework Directive (WFD ili 2008/98/EC).

Predstavnici inicijative su izjavili da se rešenje koje uprava grada zastupa ne slaže sa standardima EU za zaštitu životne sredine i da će dovesti do još intenzivnijeg zagađenja vazduha česticama koje izazivaju rak. Ne davimo Beograd poručuje da bi ga stanovništvo prestonice pritom platilo više od 1,15 milijardi evra u tridesetogodišnjem periodu, a da otpad ne bi mogao da se reciklira.

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je početkom oktobra pozajmicu od 72,25 miliona evra za celokupni projekat, koji obuhvata i sanaciju lokacije na teritoriji glavnog grada zemlje. EBRD je objavio i da će obezbediti sindikovani kredit od 35 miliona evra kao i 21 milion evra koncesijskog kredita koji finansira TaiwanICDF.

Komentara: (1)
Petar Medić / 26.10.2019.

Ova razmišljanja su netačna, sve se u potpunosti može sprečiti zagađenje životne sredine približno 100%.
Više puta sam slao dopise o projektima Ministarstvu ekologije ali ne odgovaraju, ekologija je veliki biznis, bitno je donositi zaključke da postoji zagađenje ali rešenja nema.
Rešenja za sprečavanja zagađenosti su mnogo jeftinija od njihovih zaključaka i pisanje referata.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

25. oktobar 2019. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. oktobar 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

25. oktobar 2019. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

25. oktobar 2019. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group