Životna sredina

Upozorenje i uzbuna – reči koje su se u Sarajevu najčešće mogle čuti ovih dana

Sarajevo

Slika: Sarajevo (Vlada Kantona Sarajevo)

Objavljeno

21.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.01.2020.

Komentari

0

Podeli

U Sarajevu je juče i danas, posle više nedelja, zahvaljujući vremenskim prilikama, koncentracija zagađujućih čestica u dozvoljenim granicama. Glavni grad Bosne i Hercegovine (BiH) već nedeljama je u samom vrhu svetske liste najzagađenijih gradova specijalizovanog portala AirVisual što znači da je vazduh u određenim periodima bio nezdrav za osetljive kategorije građana, a u određenim za sve.

Iako je vreme išlo na ruku celom regionu, ipak su i danas na listi ovog portala, kao i prethodnih dana, među 50 najzagađenijih gradova u svetu opet bili Beograd, Priština, Sarajevo, Skoplje, Sofija i Zagreb.

Beograd, gde je reagovao i ombudsman, ali i Vlada Srbije, ali pre svega Sarajevo poslednjih meseci imaju najvećih problema sa zagađenjem vazduha.

Sarajevo je imalo koncentracije PM10 veće od 500 mikrograma po kubnom metru

Vlada Kantona Sarajevo je 11. januara morala da proglasi „Uzbunu“ (stadijum kada su koncentracije zagađujućih materija opasne po zdravlje ljudi) zbog toga što je vazduh bio zagađen.

Koncentracije PM10 čestica, prema zvaničnim podacima, su tada prekoračile prag „Uzbune“ (nivo iznad kojeg postoji rizik po ljudsko zdravlje prilikom kratkog izlaganja) od 300 mikrograma po kubnom metru (µg/m3) i kretale su se tada i narednih dana u intervalu od 320 do više od 500.

Zvanični podaci potiču sa portala Kvalitetzraka.ba Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Zavoda za javno zdravstvo KS.

Koncentracije PM10 čestica su se u Sarajevu kretale od 320 do više od 500 mikrograma po kubnom metru

„Uzbuna“ je ukinuta juče zbog smanjenja koncentracije ovih čestica, ali je na snazi ostalo „Upozorenje“ (niži stadijum od „Uzbune“), koje je ukinuto danas. Prosečne dnevne koncentracije PM10 čestica juče i danas kretale su se oko 50 µg/m3. Stručnjaci, ipak, najavljuju nove probleme zbog najavljenog pogoršanja vremenskih prilika.

Mere koje se preduzimaju u okviru „Uzbune“ su zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO 3 i manju, kao i teretna vozila čiji motori imaju normu manju od EURO 3.

Kao hitne mere glavni grad BiH primenio je zabranu kretanja motorima sa normom EURO 3 i manje, kao i zabranu korišćenje čvrstih goriva i teških ulja u tehnološkim procesima

Mera je i organizacija nastave u školama sa ciljem izbegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi obustava nastave, kao i zabrana korišćenja čvrstih goriva i teških ulja u tehnološkim procesima za sva pravna i fizička lica.

Ovo je samo nastavak problema koje imaju stanovnici Sarajeva jer je godinama unazad više studija pokazalo da je Sarajevo jedan od najzagađenijih gradova u svetu.

Prema istraživanju Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, Sarajevo je među 19 gradova u regionu Zapadnog Balkana u kojima je zagađenje vazduha direktno odgovorno za jedan od pet prevremenih smrtnih slučajeva.

U gradovima regiona dnevni limit PM10 od 40 μg/m3 premašen je između 120 i 180 dana godišnje, a u EU je dozvoljeni limit 35 dana

Utvrđeno je da je u ovih 19 gradova zvanično određeni dnevni limit PM10 od 40 μg/m3 premašen između 120 i 180 dana godišnje – posebno tokom zime. U EU je dozvoljeno da to može da se desi najviše 35 dana. Kao glavni izvori emisija navode se termoelektrane i grejanje u domaćinstvima.

Aerozagađenje je bilo razlog da aprila prošle godine BiH zabrani uvoz polovnih automobila sa motorom Euro 4 i novih automobila sa motorom Euro 5.

Protest, ambasadori sa maskama i prečišćivači za vrtiće

Sarajevo
Međunarodni zvaničnici i ambasadori u BiH sastali su se sa premijerom Kantona Sarajevo (foto: twitter.com/MattFieldUK)

Zbog zagađenja vazduha juče je u Sarajevu, ispred Vlade Kantona Sarajevo, održan protest pod nazivom Kolektivno trovanje pred zgradom Vlade Kantona, u organizaciji neformalne grupe građana Sarajeva, a održan je i sastanak međunarodnih zvaničnika i ambasadora sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom.

Ispred Vlade Kantona Sarajevo, održan je protest pod nazivom Kolektivno trovanje pred zgradom Vlade Kantona, u organizaciji neformalne grupe građaja Sarajeva

Sanjin Gijo, iz neformalne grupe građana, izjavio je da je cilj protesta da se osvesti javnost da što više insistira da se nešto uradi kako deca ne bi dugoročno udisala otrovan vazduh, ali i građani glavnog grada BiH, preneo je portal Klix.ba.

Na protestu se okupilo, prema procenama lokalnih medija, od pedeset do sto građana.

A, posle sastanka sa ambasadorima, od kojih su neki došli sa maskama, premijer KS Edin Forto izjavio je da je osigurano finansiranje za prečišćivače vazduha za sve vrtiće JU „Djeca Sarajeva“, kao i finansiranje za maske za javne službenike, koji zbog posla moraju boraviti napolju.

Obezbeđeno je finansiranje za prečišćivače vazduha za sve vrtiće JU „Djeca Sarajeva“

Ovaj projekt će se, kako je dodao, sprovesti uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, preneo je Klix.ba.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

21. januar 2020. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

21. januar 2020. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

21. januar 2020. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

21. januar 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja