x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U BiH od 1. juna zabranjen uvoz polovnih automobila sa Euro 4 i novih sa Euro 5 motorom

22.04.2019. | Komentari: 13 CommentsAutor:

Foto: Pixabay
U BiH od 1. juna zabranjen uvoz polovnih automobila sa Euro 4 i novih sa Euro 5 motorom

Bosna i Hercegovina od 1. juna zabranjuje uvoz polovnih automobila sa motorom Euro 4 i novih automobila sa motorom Euro 5. Stupanjem na snagu odluke o minimumu standarda prilikom uvoza vozila, biće moguć uvoz polovnih automobila samo ako ispunjavaju standard Euro 5 i novih sa Euro 6 motorom.

To znači da će u BiH biti moguće uvoziti polovna vozila stara do deset godina, preneo je Blic.

Odluku je donelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, a na osnovu zahteva Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH.

„Cilj je da imamo bolju ispravnost vozila i manje nesreća na putevima, manju zagađenost i zdraviju životnu sredinu, više novca u budžetima i na kraju ispunjavanje uslova za prijem u Evropsku uniju u kontekstu smanjenja ugljen-dioksida“, kaže predsednik Udruženja Haris Muratović.

Muratović kaže da je odluka iz 2016. godine kojom je, takođe, ograničen uvoz automobila, donela višestruke koristi za širu društvenu zajednicu. Smanjena je prosečna starost uvezenih vozila na 8,5 godina, smanjen je broj uvezenih polovnih vozila i povećan uvoz novih.

Bosna i Hercegovina već ima najstariji vozni park u Evropi i regionu, jer je oko 80% registrovanih vozila starije od deset godina. Zbog toga je Udruženje zatražilo hitno uvođenje ograničenja uvoza polovnih vozila koja ne ispunjavaju standarde minimum Euro 5 norme izduvnih gasova, u odnosu na sadašnjih Euro 4. Takođe, ograničava se i uvoz novoproizvedenih motornih vozila koja ne ispunjavaju stadarde Euro 6 norme.

Predloženo privremeno ukidanje carina na električne automobile

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je prethodno odlučilo da u proceduru Saveta ministara BiH uputi odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carina pri uvozu električnih i novih vozila. Odluka bi se primenjivala do 31. decembra 2019. godine.

Prema rečima ministra Mirka Šarovića, odluka je privremenog karaktera i može se produžavati ukoliko se pokažu dobri efekti.

Ministarstvo je prethodno saopštilo da je predloženo da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15% na 5% i to za automobile s pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, a da se sa 5% na 0% smanji carinska stopa na automobile na električni pogon.

Komentari (13)

Petar / 14.05.2019.

Sramota!
Najsiromašnija zemlja u regionu sa najrigoroznijim zakonom o uvozu polovnih automobila.

Almir causevic / 28.05.2019.

Pitanje za vas jeli moguse uvest Mercedes Bemzinca Euro 4 godiste 2006 /07
Molim vas da mi odg
Hvala

Rade / 31.05.2019.

Narod nema ni za euro 2…..a oni koji donose zakone mogu da vozaju ferrari nov…

roki / 03.06.2019.

sa 400km euro 6. bolesnici,

EVROPLJANIN SAD VEC / 05.07.2019.

Odluku je donelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, a na osnovu zahteva Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH…………………………………. LICEMJERNO,… KLOŠARI NEMOGU PRODAT STARUDIJE PA UVODE ZABRANU UVOZA KAKO BI DIGLI CIJENE KRŠEVIMA NA LAGERU KOJE SU PRECENILI OVOM JADNOM NARODU!!!! IĆI ŠTO DALJE IZ ZEMLJE,……………… NEK IM GENETSKI POTENCIJA DOĐE DO KLJAKAVOSTI I BAGAVOSTI!!!!!!! STOKA

Uvoz / 08.07.2019.

Ako može da postavim link na kalkulator uvoza automobila u BiH.
Slobodno izračunajte koliko bi vas izašla davanja na uvoz auta u bih http://vozaj.com/

Univerzum / 08.07.2019.

Sramota. To je silovanje BiH naroda. Treba to ugušiti prosvjedima.
Iza toga zakona se skriva kriminal

Fahrija / 11.07.2019.

Najveca glupost sto se mogla donijeti, zelio sam passata 2009 god. uvesti a sad po novom zakonu ne mogu sramota, za nase uslove auto je maltene novo kad se uzme u obzir sta se sve vozi u BiH. Moje misljenje je da se dignu cijene vec uvezenim vozilima do sad, nasa standardna politika.

Veljo / 15.08.2019.

Bit će ko u bivšoj jugi neće moći imati svako auto

Nedzad Arnautovic / 08.09.2019.

1. Putevi u BiH su veoma losi .Uzasni .Pravi masakar za novo auto.

2. Vozaci pod alkoholmom na drugom mjestu.

3. Policija koja prima mito (licno platio 100 maraka za brzu voznju ,zato sto je ato bilo u novom stanju ) ,

4. Mito pri tehnickom pregledu

Jos ni jedna drzava Europe nije povezala saobracajne nezgode sa godistem auto .jedinstven slucaj u BiH.

Leo / 19.09.2019.

Imam pitanje kolko kosta uvoz auta ako je poklon od brata iz njemacke??

MMS Car Auto / 20.09.2019.

Sta je alternativa gradjanima kad nemaju dovoljno novca za novi auto?

Menadzer express / 21.09.2019.

Losa odluka, sada su polovni automobili jeftini i može svako da priusti sebi relativno solidan auto. Standard ne samo u BiH nego svuda u regionu nije takav da stanovništvo može da kupuje nove modele. Nova vozila imaju autoprevoznici, rent a car agencije i dobro stojeće firme. Zagadjenost na Balkanu nije tako velika kada se usporedi sa Nemačkom Italijom i ostalim zemljama Zapadne Evrope, imamo manne stanovništva i manje vozila na putevima.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.