Mobilnost

Predloženo privremeno smanjenje carina na nove i ukidanje na električne automobile

Foto: Pixabay

Objavljeno

18.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) saopštilo je da je predložilo smanjenje carina na nove konvencionalne automobile i ukidanje carina na električne automobile do kraja 2019. godine.

Predlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. decembra 2019. godine ima za cilj smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon, saopštilo je ministarstvo, kako prenosi Klix.ba.

Ministar Mirko Šarović uputio je ovu odluku u proces javnih konsultacija kako bi se stručna, ali i šira javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi BiH što efikasnije odgovorila na ubrzane promene koje se dešavaju na svetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udvostručuje.

„Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15% na 5% i to za automobile s pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te da se sa 5% na 0% smanji carinska stopa na automobile na električni pogon“, saopštilo je ministarstvo.

U svetu se godišnje proda blizu milion električnih automobila, dok ih je u BiH, prema poslednjoj evidenciji, registrovano samo 18.

Primenom povoljnije carinske stope stimulisaće se uvoz novih automobila, što će značiti višestruku korist, kako s aspekta smanjenja zagađenja vazduha i zaštite životne sredine, tako i sa aspekta podizanja stepena sigurnosti saobraćaja, navodi ministarstvo.

Šarović se u junu 2018. godine sastao sa predstavnicima Privredne komore FBiH, u cilju razmatranja inicijative za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

Ministarstvo je tada saopštilo da je stvaranje uslova za uvoz električnih automobila važno sa aspekta korišćenja obnovljivih izvora energije, ali i smanjenja zagađenja.

BiH je na prvom mestu u Evropi kada je reč o broju smrtnih slučajeva zbog zagađenja vazduha, a procenjuje se da 30% zagađenja potiče od izduvnih gasova automobila.

Merenja kvaliteta vazduha koja sprovodi ambasada SAD u Bosni i Hercegovini (BiH) su krajem 2018. nekoliko dana pokazivala da je Sarajevo bilo najzagađeniji grad na svetu, sa koncentracijama čestica PM 2.5 na nivou koji je označen kao „opasan“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

18. januar 2019. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

bijeljina pass tesla delovi elektricni automobili

Firma iz Bijeljine proizvodiće delove za Tesla električni auto

18. januar 2019. - Pass je u većinskom vlasništvu nemačke firme Pass Automotive East GmbH, koja ima 87 odsto akcija u fabrici

Grad Vis proizvodnju punionicu vodonika brodove

Grad Vis planira proizvodnju, punionicu vodonika za brodove

18. januar 2019. - Grad Vis i udruga H2 razrađuju plan za izgradnju prve punionice vodonika u Hrvatskoj, za brodove i komunalna vozila

energetski pasos za putnicka vozila Srbija

Energetski pasoš obavezan za nova putnička vozila u Srbiji

18. januar 2019. - Od 24. decembra prodavci novih putničkih vozila u Srbiji imaju obavezu da upoznaju kupce sa...