Mobilnost

Predloženo privremeno smanjenje carina na nove i ukidanje na električne automobile

Foto: Pixabay

Objavljeno

18.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) saopštilo je da je predložilo smanjenje carina na nove konvencionalne automobile i ukidanje carina na električne automobile do kraja 2019. godine.

Predlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. decembra 2019. godine ima za cilj smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon, saopštilo je ministarstvo, kako prenosi Klix.ba.

Ministar Mirko Šarović uputio je ovu odluku u proces javnih konsultacija kako bi se stručna, ali i šira javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi BiH što efikasnije odgovorila na ubrzane promene koje se dešavaju na svetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udvostručuje.

„Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15% na 5% i to za automobile s pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te da se sa 5% na 0% smanji carinska stopa na automobile na električni pogon“, saopštilo je ministarstvo.

U svetu se godišnje proda blizu milion električnih automobila, dok ih je u BiH, prema poslednjoj evidenciji, registrovano samo 18.

Primenom povoljnije carinske stope stimulisaće se uvoz novih automobila, što će značiti višestruku korist, kako s aspekta smanjenja zagađenja vazduha i zaštite životne sredine, tako i sa aspekta podizanja stepena sigurnosti saobraćaja, navodi ministarstvo.

Šarović se u junu 2018. godine sastao sa predstavnicima Privredne komore FBiH, u cilju razmatranja inicijative za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

Ministarstvo je tada saopštilo da je stvaranje uslova za uvoz električnih automobila važno sa aspekta korišćenja obnovljivih izvora energije, ali i smanjenja zagađenja.

BiH je na prvom mestu u Evropi kada je reč o broju smrtnih slučajeva zbog zagađenja vazduha, a procenjuje se da 30% zagađenja potiče od izduvnih gasova automobila.

Merenja kvaliteta vazduha koja sprovodi ambasada SAD u Bosni i Hercegovini (BiH) su krajem 2018. nekoliko dana pokazivala da je Sarajevo bilo najzagađeniji grad na svetu, sa koncentracijama čestica PM 2.5 na nivou koji je označen kao „opasan“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

18. januar 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

18. januar 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

18. januar 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

18. januar 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu