x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Predloženo privremeno smanjenje carina na nove i ukidanje na električne automobile

18.01.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Predloženo privremeno smanjenje carina na nove i ukidanje na električne automobile

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) saopštilo je da je predložilo smanjenje carina na nove konvencionalne automobile i ukidanje carina na električne automobile do kraja 2019. godine.

Predlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. decembra 2019. godine ima za cilj smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon, saopštilo je ministarstvo, kako prenosi Klix.ba.

Ministar Mirko Šarović uputio je ovu odluku u proces javnih konsultacija kako bi se stručna, ali i šira javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi BiH što efikasnije odgovorila na ubrzane promene koje se dešavaju na svetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udvostručuje.

„Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15% na 5% i to za automobile s pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te da se sa 5% na 0% smanji carinska stopa na automobile na električni pogon“, saopštilo je ministarstvo.

U svetu se godišnje proda blizu milion električnih automobila, dok ih je u BiH, prema poslednjoj evidenciji, registrovano samo 18.

Primenom povoljnije carinske stope stimulisaće se uvoz novih automobila, što će značiti višestruku korist, kako s aspekta smanjenja zagađenja vazduha i zaštite životne sredine, tako i sa aspekta podizanja stepena sigurnosti saobraćaja, navodi ministarstvo.

Šarović se u junu 2018. godine sastao sa predstavnicima Privredne komore FBiH, u cilju razmatranja inicijative za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

Ministarstvo je tada saopštilo da je stvaranje uslova za uvoz električnih automobila važno sa aspekta korišćenja obnovljivih izvora energije, ali i smanjenja zagađenja.

BiH je na prvom mestu u Evropi kada je reč o broju smrtnih slučajeva zbog zagađenja vazduha, a procenjuje se da 30% zagađenja potiče od izduvnih gasova automobila.

Merenja kvaliteta vazduha koja sprovodi ambasada SAD u Bosni i Hercegovini (BiH) su krajem 2018. nekoliko dana pokazivala da je Sarajevo bilo najzagađeniji grad na svetu, sa koncentracijama čestica PM 2.5 na nivou koji je označen kao „opasan“.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.