Životna sredina

Sarajevo najzagađeniji grad na svetu, a kvalitet vazduha loš i u drugim gradovima Z. Balkana

Foto: Wikimedia Commons/Julian Nitzsche

Objavljeno

04.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasti u Sarajevu mogle bi da uvedu mere kojima bi se ograničila upotreba automobila, a na građane i pravna lica već se apeluje da smanje korišćenje čvrstih goriva i upotrebu automobila koliko je to moguće. Merenja kvaliteta vazduha koja sprovodi ambasada SAD u Bosni i Hercegovini (BiH) i dalje pokazuju da je Sarajevo trenutno najzagađeniji od svih gradova na svetu gde ambasade SAD vrše merenja.

Stručnjak za kvalitet vazduha Martin Tais naveo je da u Sarajevu dominira povišena koncentracija prašine (PM 10 i PM 2.5), dok Zenica ima problem sa povećanim koncentracijama SO2, prenose mediji informacije koje je Tais objavio na svom Facebook profilu.

Merenja ambasade SAD danas su pokazivala indeks kvaliteta vazduha (AQI) od 386, koji je označen kao „opasan“, sa napomenom da vrednosti preko 300 sa sobom nose upozorenje prema kom su moguće ozbiljne zdravstvene posledice po celo stanovništvo.

https://twitter.com/USEmbSJJ_Air/status/1069925602658942976

U Prištini, merenja ambasade SAD danas su pokazala vrednost AQI od 159, koji je označen kao „nezdrav“.

Prethodno je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila prosečne vrednosti kvaliteta vazduha za 2018. koje pokazuju da je Skoplje u Makedoniji najzagađeniji glavni grad u Evropi, sa vrednostima PM 2.5 četiri puta većim od preporučenih.

U Srbiji, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) objavljenim 2. decembra, Niš i Valjevo su tokom prethodna 24 časa bili gradovi sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji. Prosečna vrednost suspendovanih čestica i teških metala (olova, arsena, kadmijuma i nikla) iznosila je u Valjevu 184 mikrograma po metru kubnom vazduha, a u Nišu 154 mikrograma.

Da bi moglo da se kaže da je vazduh čist, prosečna vrednost suspendovanih čestica i teških metala ne bi trebalo da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom. Povišene vrednosti tog parametra izmerene su i u Beogradu (80 mikrograma), Novom Sadu (71), Subotici (76), Smederevu (94) i Boru (59), piše N1, citirajući Betu.

Suspendovane čestice nastaju tokom rada motora u vozilima i industrijskim postrojenjema, sagorevanja ogreva u pećima, a nastaju i na gradilištima i deponijama.

Smanjenje emisija elektrana na ugalj moglo bi da sačuva 6.460 života godišnje

Prema podacima Udruženja za zdravlje i životnu sredinu (HEAL) objavljenim krajem 2017. godine, smanjenje emisija gasova samo iz elektrana na ugalj na prihvatljive nivoe moglo bi da sačuva 6.460 života godišnje na Zapadnom Balkanu, dok bi troškovi zdravstvene zaštite u tom slučaju mogli da budu smanjeni za 2.724 miliona evra.

To znači da bi troškovi zdravstvene zaštite mogli da padnu sa 8.586 miliona evra na 767 miliona evra godišnje, dok bi se broj smrtnih ishoda smanjio sa 7.206 na 745 godišnje, navodi HEAL.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

4. decembar 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

4. decembar 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

4. decembar 2018. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

4. decembar 2018. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena