x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Razmatra se olakšavanje uvoza novih i električnih automobila

21.06.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH
Razmatra se olakšavanje uvoza novih i električnih automobila

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je danas sastanak sa predstavnicima Privredne komore FBiH, u cilju razmatranja inicijative za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

Imajući u vidu obaveze BiH prema evropskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja, te svetske trendove u oblasti automobilske industrije, dogovoreno je da se u narednom periodu iniciraju šire javne rasprave o mogućim izmenama zakonske regulative u ovoj oblasti, najavljuje se u saopštenju ministarstva.

“Dramatične promene će se desiti na tržištu električnih automobila u narednih pet do deset godina, i mi moramo pratiti te trendove. U svetu je prošle godine prodato blizu milion električnih automobila, i taj broj se iz godine u godinu udvostručuje, a u našoj zemlji regitrovano je svega 18 ovakvih automobila, što je dovoljno upozorenje”, istakao je Šarović, dodajući da je BiH jedna od retkih zemalja u Evropi koja ne nudi nikakve povlastice za uvoz električnih automobila.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, istaknuto da je stvaranje uslova za uvoz ovakvih automobila važno sa aspekta korišćenja obnovljivih izvora energije, ali i smanjenja zagađenja. Nažalost, BiH je na prvom mestu u Evropi kada je reč o broju smrtnih slučajeva zbog zagađenja vazduha, a procenjuje se da 30 odsto zagađenja potiče od izduvnih gasova automobila.

Zbog toga je, kako se ističe u saopštenju, istaknuta i inicijativa da se kod uvoza polovnih vozila razmotri uvođenje standarda većeg od sadašnjeg Evro 4.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.