x
Newsletter Image
Stay up to date with our latest news
subscribe

Your email is safe with us

Razmatra se olakšavanje uvoza novih i električnih automobila

21.06.2018.

Slika: Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH
Razmatra se olakšavanje uvoza novih i električnih automobila

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je danas sastanak sa predstavnicima Privredne komore FBiH, u cilju razmatranja inicijative za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

Imajući u vidu obaveze BiH prema evropskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja, te svetske trendove u oblasti automobilske industrije, dogovoreno je da se u narednom periodu iniciraju šire javne rasprave o mogućim izmenama zakonske regulative u ovoj oblasti, najavljuje se u saopštenju ministarstva.

“Dramatične promene će se desiti na tržištu električnih automobila u narednih pet do deset godina, i mi moramo pratiti te trendove. U svetu je prošle godine prodato blizu milion električnih automobila, i taj broj se iz godine u godinu udvostručuje, a u našoj zemlji regitrovano je svega 18 ovakvih automobila, što je dovoljno upozorenje”, istakao je Šarović, dodajući da je BiH jedna od retkih zemalja u Evropi koja ne nudi nikakve povlastice za uvoz električnih automobila.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, istaknuto da je stvaranje uslova za uvoz ovakvih automobila važno sa aspekta korišćenja obnovljivih izvora energije, ali i smanjenja zagađenja. Nažalost, BiH je na prvom mestu u Evropi kada je reč o broju smrtnih slučajeva zbog zagađenja vazduha, a procenjuje se da 30 odsto zagađenja potiče od izduvnih gasova automobila.

Zbog toga je, kako se ističe u saopštenju, istaknuta i inicijativa da se kod uvoza polovnih vozila razmotri uvođenje standarda većeg od sadašnjeg Evro 4.