Električna energija

Makedonski ESM subvencioniše nabavku inverter klima uređaja sa 10 miliona evra

ESM-subvencionise-nabavku-inverter-klima-uredjaja-10-miliona-evra

Foto: Zoran Zaev (Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

11.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Državna kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) izdvojila je 10 miliona evra za subvencionisanje nabavke inverter klima uređaja u okviru Plana za čist vazduh Vlade Severne Makedonije, izjavio je premijer Zoran Zaev.

ESM je 10 miliona evra izdvojio za prvu fazu programa, u okviru koje će 10.000 domaćinstava u gradovima sa najzagađenijim vazduhom – Bitolju, Kičevu, Tetovu i Skoplju – dobiti po 1.000 evra da nabave inverter klima uređaj kako bi prestala da se greju na goriva sa visokim emisijama ugljen-dioksida i štetnih suspendovanih čestica (PM), navela je Vlada Severne Makedonije.

esm inverteri subvencije
Foto: 10.000 domaćinstava u gradovima sa najzagađenijim vazduhom dobiće po 1.000 evra da nabave inverter klima uređaj (Vlada Severne Makedonije)

U ova goriva spadaju drva, ugalj i nafta, koje građani sagorevaju u neefikasnim pećima, čime doprinose velikom zagađenju vazduha u zimskim mesecima.

Studija koju je sproveo Finski meteorološki institut (FMI) u okviru twinning projekta sa Ministarstvom za životnu sredinu i prostorno planiranje potvrdila je da čak 90% emisija PM čestica u Severnoj Makedoniji potiče od grejanja.

Subvencije za nabavku visokoefikasnih inverter klima uređaja dobiće 5.200 domaćinstava u Skoplju, najzagađenijem gradu Evrope, 2.500 domaćinstava u Bitolju, 1.500 domaćinstava u Tetovu i 800 domaćinstava u Kičevu.

Ipak, ekološki aktivisti upozoravaju da bi od subvencija za nabavku inverter klima uređaja, čija upotreba pogoduje tržištu električne energije, mnogo svrsishodnije bilo da konačno profunkcioniše Fond za energetsku efikasnost.

Davor Pehchevski iz CEE Bankwatch Network kaže da se deli velika suma novca u samo četiri grada, koja će završiti u džepovima nekoliko trgovaca električnom opremom, a da se prethodno nije analiziralo da li je mera diskriminatorska ili da li će da naruši tržište.

Skoplje se inače protiv aerozagađenja bori nizom mera, kao što je nabavka prečišćivača vazduha za škole.

Prosečne vrednosti kvaliteta vazduha za 2018. koje je ranije objavila Svetska zdravstvena organizacija (WHO) pokazuju da je Skoplje najzagađeniji glavni grad u Evropi, sa vrednostima PM2.5 četiri puta većim od preporučenih.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

11. oktobar 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

11. oktobar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

11. oktobar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

11. oktobar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije