Životna sredina

Skoplje nabavilo prečišćivače vazduha za učionice, bori se protiv aerozagađenja i novim subvencijama

aerozagađenja

Foto: Facebook.com/CityofSkopje

Objavljeno

23.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Skoplje je nedavno nabavilo prečišćivače vazduha za sve učionice srednjih škola – ukupno 572. Drugo polugodište je trebalo da počne u ponedeljak, ali je raspust produžen za dva dana zbog visokog nivoa aerozagađenja.

Vazduh je ovih dana bio prekomerno zagađen suspendovanim česticama (PM) u mnogim gradovima u regionu, a u Skoplju je indeks kvaliteta vazduha (AQI) često bio u kategoriji „vrlo nezdrav“.

Prosečne vrednosti kvaliteta vazduha za 2018. koje je ranije objavila Svetska zdravstvena organizacija (WHO) pokazuju da je Skoplje najzagađeniji glavni grad u Evropi, sa vrednostima PM2.5 četiri puta većim od preporučenih.

Veliki deo zagađenja se pripisuje individualnim ložištima, a gradske vlasti domaćinstvima savetuju da ne lože otpadni materijal i druge zagađujuće materije kao što su stiropor, PET ambalaža i gume.

Građanima se savetuje i da ne koriste automobile bez potrebe, da prevoze više lica u jednom vozilu i da koriste javni prevoz, koji je besplatan u danima prekomernog zagađenja, kada čestice PM10 prelaze 188 mikrograma po m3.

Novi poziv za subvencije za nabavku peći na pelet

Grad Skoplje je raspisao i novi javni poziv za subvencije za nabavku peći na pelet.

Građani koji su/budu nabavili peći na pelet počev od 7. novembra 2018. godine do kraja poziva, 30. novembra 2019. godine, ili dok se ne potroše sredstva izdvojena za subvencije, mogu da dobiju povraćaj sredstava od 70%, ali ne više od 30.000 denara (oko 488 evra).

Do 30. novembra traje i poziv za subvencije od 1.000 denara (oko 16 evra) za čišćenje dimnjaka.

Obezbeđena sredstva za 40 eko-autobusa

Obezbeđena su i sredstva za nabavku 40 eko-autobusa na gas, koje Nikola Naumoski, rukovodilac Sektora za podršku gradonačelniku Skoplja, očekuje da budu nabavljeni krajem ove ili najkasnije početkom sledeće godine, navodi se u saopštenju grada.

Gradski budžet za zaštitu životne sredine za 2019. godinu iznosi 186,2 miliona denara (oko 3 miliona evra), što je povećanje of 30% u odnosu na 2018. godinu, kaže Naumoski.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

23. januar 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

23. januar 2019. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

23. januar 2019. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

23. januar 2019. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto