Životna sredina

Skoplje subvencioniše nabavku peći na pelet

Skoplje subvencionise nabavku peci na pelet

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Grad Skoplje nudi subvencije svojim stanovnicima za nabavku peći na pelet, kako bi ih ohrabrili da pređu na čistije, energetski efikasnije rešenje za grejanje, navodi se u tekstu javnog poziva na sajtu makedonske prestonice.

Jedan od uslova za dobijanje subvencija je da mogu da ih dobiju rezidenti, koji nisu povezani na sistem daljinskog grejanja, kao i da koriste ugalj, drvo, ulje ili lož ulje za grejanje.

Skoplje, jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, redovno ima kritične nivoe finih čestica u zimskom periodu, zbog čega se uvode vanredne mere, kao što je omogućavanje odsustvovanja sa posla za trudnice, starije osobe i ljude sa hroničnim zdravstvenim problemima početkom januara ove godine.

Studija, koju je uradio Finski institut za meteorologiju, utvrdila je da grejanje domaćinstva najviše doprinosi zagađenju vazduha, i da je odgovorno za 32 odsto emisija zagađujućih materija, dok je saobraćaj na drugom mestu sa 20 odsto.

Subvencije, koje je sada najavio Grad Skoplje, mogu da pokriju najviše 70 odsto troškova kupovine, ali ne više od 30.000 denara (oko 488 evra), uključujući porez na dohodak fizičkih lica po domaćinstvu. Sredstva će se distribuirati po redosledu prijavljivanja, do 21. maja ili dok budžet u ove svrhe ne bude potrošen.

Makedonska vlada u martu je najavila da je u ovoj godini obezbedila 228.000 evra za pokrivanje do 50 odsto troškova prelaska na grejanje na pelet i kupovinu odgovarajuće peći.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

13. april 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

13. april 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

13. april 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

13. april 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.