OIE

Makedonija subvencijama promoviše obnovljive izvore i energetsku efikasnost

Makedonija subvencijama promovise obnovljive izvore i energetsku efikasnost

Slika: BGEN

Objavljeno

22.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Vlada Makedonije namenila je 50 miliona denara (više od 810.000 evra) za promociju obnovljivih izvora energije i jačanje energetske efikasnosti u domaćinstvima u ovoj godini.

Program koji je nedavno objavljen na sajtu Ministarstva ekonomije određuje način, uslove, kriterijume i postupak za raspodelu ovih sredstava iz budžeta.

Od 50 miliona denara, 6 miliona (97.500 evra) je ukupno namenjeno za nadoknadu dela troškova za kupljen i ugrađen solarni toplotni kolektorski sitem u visini do 30 odsto, ali ne više od 300 evra po domaćinstvu. Uslov je da sistem nije kupljen, odnosno instaliran pre objavljenog javnog poziva.

Za zamenu stare stolarije i kupovinu i ugradnju PVC i aluminijumske stolarije, ukupno je izdvojeno 30 miliona denara (oko 490.000 evra), a po domaćinstvu će biti nadoknađeno do 50 odsto troškova, ali ne više od 500 evra u denarskoj prtivvrednosti.

Domaćinstvima koja se odluče da pređu na grejanje na pelet i kupe odgovarajuće peći, vlada će nadoknaditi do 50 odsto troška, ali ne više do 500 evra po domaćinstvu. Za ove namene, vlada je odvojila 14 miliona denara (oko 228.000 evra).

Rok za prijavljivanje na javne pozive za prijavu za kompenzaciju dela troškova je 31. avgust ove godine.

Raspodela, odnosno isplata sredstava odgovornost je Ministarstva ekonomije.

Iako će sredstva biti odobravana po redosledu prijave, o tome ko će ih dobiti odlučivaće tročlana komisija na osnovu posebnih uslova, detaljno obrazloženih na sajtu ministarstva. Lica koja podnesu prijavu bez odgovarajuće ili potpune dokumentacije, neće dobiti  kompenzaciju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

22. mart 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

22. mart 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

22. mart 2018. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

22. mart 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije